Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mie Raat, een stoer leesgroeiboek!

op 28 december 2020 door

Leesgroeiboeken. Ze zijn er speciaal voor beginnende lezers die technisch nog niet in staat zijn om moeilijke, lange woorden en zinnen te lezen. Mie Raat van Katrien Vandewoude en Claudia Verhelst is één van de nieuwste boeken in deze categorie. Lees hier wat Joke ervan vond.

door Joke –

Leesgroeiboeken zijn boeken die speciaal geschreven worden voor beginnende lezers. Ze houden rekening met het AVI-niveau van deze doelgroep en het feit dat dat snel evolueert tijdens de eerste twee leesjaren. Naarmate het verhaal vordert, stijgt geleidelijk het technisch leesniveau. Mie Raat is zo’n groeiboek dat start op AVI M3 (gemiddeld niveau in het midden van groep 3/leerjaar 1) en stapsgewijs opklimt naar AVI M4 (gemiddeld niveau midden groep 4/leerjaar 2).

Kort

Mie Raat is een stoere piraat die met haar boot rondvaart op zoek naar buit. Telkens is een mysterieuze piraat met een baard als een wolk haar voor dus gaat ze naar hem op zoek. Elke keer dat ze de buit misloopt, maakt ze kennis met iemand die wel meer te bieden heeft dan buit. Maar of en wanneer Mie dat doorheeft?

Auteur en illustrator

Katrien Vandewoude (1955) hield als kind al enorm veel van boeken en zelf schrijven. Toen haar huis zich vulde met kinderen – vier zonen – en de schrijfkriebel weer toesloeg, schreef ze haar eerste kinderboek. Er zijn er ondertussen heel wat verschenen en velen daarvan zijn AVI-boeken.

Claudia Verhelst (1974) illustreert sinds haar afstuderen in 1996 vooral tijdschriften en kinderboeken. Ze houdt van kleur.

Inhoud

Mie haar leuze is: ‘Kop af! Kop af!’ Ze is een stoere meid maar ook erg bruut. Ze duldt anderen enkel als ze haar van nut kunnen zijn. Dat maakt haar in het begin heel onsympathiek. Gelukkig dienen de andere personages als tegenwicht. Zo behoedt Kokkoo, haar slimme papegaai, haar voor gewetenloze acties. De andere personages – allen aardig – verschijnen één voor één in het verhaal, dat zorgt voor een zekere herhaling die voor zulke jonge lezers nuttig is. Hoewel het bij aanvang stoort, wordt gaandeweg duidelijk dat Mie met opzet zo onsympathiek gemaakt is. Haar brutale gedrag lokt bij kinderen vast verontwaardiging uit waardoor men in gesprek kan gaan over beleefdheid, (ver)oordelen, egoïsme,...

Het blijft moeilijk om een echt verhaal te schrijven met de beperkingen van een laag technisch leesniveau. Vandewoude doet hier een verdienstelijke poging en krijgt daarbij veel hulp van de illustraties. Met woordgrapjes stopt ze humor in het verhaal.

haai, zegt mie.

ik ben geen haai, zegt de berg.

ik heet wal.

wal vis.

ik lust geen vis, zegt mie.

vis is mijn naam, zegt wal.

sneu, zegt kokkoo sip.

een naam eet je niet.

oef, doet wal vis.

wat goed.

maar zeg toch maar wal.

Voor volwassenen is er niet veel aan maar als je pas leert lezen zal het stoere en humoristische karakter van tekst in combinatie met prenten zeker aanspreken. De auteur is er in dit verhaal in geslaagd eveneens een boodschap mee te geven: rijkdom vind je niet in het materiële.

Illustraties zijn bij groeiboeken een erg belangrijke aanvulling. Paginagrote afbeeldingen worden hier afgewisseld met bladzijden tekst waartussen kleinere potloodtekeningen staan. Die laatste doen kinderlijk aan maar vormen een kleurrijke afwisseling op de bladspiegel. Daarbij verklaren ze vaak woorden of zinnen uit de tekst. Dat is een slimme vondst die veel kinderen zal helpen de tekst te begrijpen. Zo leren ze een rog, een griet en een tong onderscheiden en het moeilijk definieerbare verschil tussen giechelen, grinniken, proesten en lachen wordt duidelijk gemaakt.

598436a1cd6d5b31e381e0db4885ed2c.jpeg

Verhelst gebruikt veel kleur en verschillende technieken door elkaar: potlood, verf, inkt en collage. De prenten zijn net als Mie stoer en zitten vol (grappige) details waarnaar het erg fijn speuren is. Vinden de lezers de kat, die nergens in de tekst vernoemd wordt, maar wel op heel veel afbeeldingen opduikt? Wat zit er allemaal in de troep? En wat doet die meeuw daar? Bah!

a5b15ea9391278d6738de540a6ad26f4.jpeg

Conclusie: 3,5 ster

Tekst en afbeeldingen zijn in dit boek op elkaar aangewezen. Het resultaat is een stoer, grappig maar wat eenvoudig verhaal. Beginnende lezers zullen zich aangesproken voelen door de stoutmoedigheid van Mie en de grappige details. Als leerkracht vond ik er veel educatieve inspiratie in. De afbeeldingen staan vol ideeën voor muzische lessen maar ik zag ook kansen tot gesprek en vooral ook taalbegrip. Ook voor kinderen met een minder grote woordenschat is dit boek een aanrader.

Lezen jou kinderen leesgroeiboeken of hebben ze er vroeger mee leren lezen?Reacties op: Mie Raat, een stoer leesgroeiboek!

Meer informatie

Gerelateerd

Over