Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leer Moemf kennen!

op 17 april 2018 door

In januari 2018 verscheen Moemf heeft een vriend van Annette Herzog, met illustraties van Ingrid & Dieter Schubert. Voorleesverhalen voor kinderen van 4 tot 6 jaar, over Moemf en Sneeuwuil en hun ontluikende en soms lachwekkende vriendschap. Lees hier hoe ik heb genoten van dit boek!

De auteur 
Annette Herzog groeide op in Duitsland, maar woont momenteel in Kopenhagen. Blijkbaar heeft Herzog een echte talenknobbel want ze is vertaalster en tolk Engels, Duits en Deens. Ze mag niet klagen over de verscheidenheid in haar werk want ze werkte onder andere voor de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Milieuagentschap. Sinds 2000 heeft ze zich volledig gestort op het schrijven van kinderboeken. Moemf heeft een vriend is haar eerste boek bij Lemniscaat. 

De illustratoren 
Wie kent ze niet? Ze maken al meer dan dertig!!!! jaar prentenboeken samen, waarbij ze er toch in blijven slagen om de lezers te verrassen. Ze groeiden op in Duitsland, maar verhuisden naar Nederland toen ze een beurs kregen voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Hun eerste prentenboek Er ligt een krokodil onder mijn bed! was direct een succes en is in veertien landen uitgegeven. Samen bedenken, schetsen en overleggen ze precies welke tekening het beste bij het verhaal past, maar hoe ze dat precies doen... is een goed bewaard geheim! Hun tekeningen worden omschreven als anekdotisch-naturalistisch en bevatten grapjes en verwijzingen naar de schilderkunst.

Moemf en Sneeuwuil 
Er zijn zeven hoofdstukken en elk hoofdstuk bevat een kort verhaal waarin Moemf en Sneeuwuil elkaar steeds beter leren kennen. 

  • Sneeuw in de lente: Moemf wordt wakker door de eerste zonnestralen van de lente. Hij ziet dat er nog veel sneeuw ligt en wordt een beetje bezorgd dat hij te vroeg wakker is geworden. Dan ziet hij dat Sneeuwuil de hele tijd op hem heeft zitten wachten en besluiten ze samen in de sneeuw te gaan spelen. 
  • Zo'n grote sneeuwman: De gekke ideeën van Sneeuwuil zorgen ervoor dat ze een hele grote sneeuwman bouwen samen. Moemf rolt figuren in de sneeuw terwijl Sneeuwuil hem de weg wijst. Alhoewel Moemf heel sterk is, wordt hij toch een beetje moe van al dat gerol en vraagt hij zich af of al die ideeën van Sneeuwuil wel zo verstandig zijn... 
  • Sleeën in de lente: Sneeuwuil zegt 'Wat fijn dat je er bent. Met z'n tweeën heb je dubbel zoveel plezier. Vind je ook niet?'. Moemf moet daar toch even over nadenken als hij al tandenpoetsend uit zijn huis komt en hij ziet dat Sneeuwuil al druk bezig is in de berg sneeuw voor zijn deur. Ze gaan steeds sneller op hun bijzondere sleeën die ze uit het huis van Moemf halen. Tot Moemf er genoeg van heeft. 
  • Schoten op het ijs: Wanneer Moemf de volgende dag wakker wordt, staat Sneeuwuil te douchen onder de smeltende sneeuw van het dak. Alweer zo een gek idee!! Stiekem is Moemf toch jaloers op al die ideëen van Sneeuwuil. Hij daagt Sneeuwuil uit om een ijsbad te nemen en die vindt dat een geweldig idee! Ojee... wat heeft Moemf zich op de hals gehaald? Een ijsbad als het nog zo winterig is?! Waarom heeft hij dit voorgesteld? Misschien was het leven zonder een vriend toch makkelijker? Of een oudere vriend, die minder gek was.
  • Een monster in het bos: Moemf besluit een nestkastje te bouwen voor de vrolijk kwetterende vogels. Misschien kan hij zelfs een nestkastje voor Sneeuwuil bouwen! Ze gaan samen naar het bos om hout te zoeken en daar merkt Moemf dat Sneeuwuil er een beetje bang uitziet. Moemf voelt zich helemaal in zijn nopjes, nu kan hij Sneeuwuil mooi geruststellen en beschermen! Wanneer ze sporen vinden zo groot als opblaasboten wordt Moemf ook bezorgd. Maar hij kan nu toch niet toegeven dat hij bang is? Samen besluiten ze toch achter het 'monster' aan te gaan.
  • Lentefeest bij Moemf en Sneeuwuil: Om de lente te vieren besluiten Moemf en Sneeuwuil een feest te geven! Ze nodigen alle dieren uit die ze kennen. Ze eten, drinken, kletsen en dansen samen. Wat een plezier hebben ze! Na het feest vraagt Moemf aan Sneeuwuil waarom ze precies zíjn vriend wil zijn. Wat een moeilijke vraag! Daar kan je zoveel antwoorden op geven!
  • Afscheid...van de winter?: Terwijl Moemf steeds enthousiaster en vrolijker wordt, lijkt Sneeuwuil steeds droeviger te worden. Moemf vraagt wat er aan de hand is en dan vertelt Sneeuwuil dat ze naar het Noorden trekt. Ze vertrekt de volgende dag al! Daar zit Moemf dan, blij dat het lente is, maar droevig omdat Sneeuwuil pas de volgende winter weer terugkomt. 'Het is ook fijn om een vriend te hebben naar wie je kunt uitkijken. Toch?' Gelukkig heeft Moemf door het feest ook weer nieuwe vrienden gemaakt, die hem deze zomer wel gezelschap zullen houden.

Wat vond ik van het boek? 
De illustraties zijn prachtig, dat wil ik als eerste vermelden. Ik moet ook eerlijk bekennen dat de cover, met Moemf en Sneeuwuil zittend naast elkaar, mij heel erg trok én de reden was dat ik dit boek graag wilde bespreken. Door de verdeling in verhalen, leent dit boek zich prima voor kortere perioden van voorlezen. De rode draad is de vriendschap van Moemf en Sneeuwuil, maar ook hun verschillen en de daarbijhorende 'irritaties'. Moemf is een gewoontedier, hij vindt het leven prima en wil, naast een vriend, eigenlijk niets veranderen aan zijn leven. Sneeuwuil is een kleine stuiterbal. Ze wil steeds nieuwe dingen ontdekken en haalt Moemf daarmee uit zijn 'comfortzone', wat dan weer tot frustratie bij Moemf leidt. Gelukkig vinden ze hun vriendschap belangrijker dan hun verschillen, en leren ze elkaar waarderen. Ze beseffen dat je inderdaad meer plezier hebt met z'n tweeën. Het is mooi om te lezen, want ook als volwassene kan je daar je lessen uit trekken... we vergeten soms die dingen die we als kind ingepeperd kregen. We worden egoïstischer. We denken dat we zelf altijd gelijk hebben. Dit boek vertedert, maar houdt je ook een kleine spiegel voor. 
Ik keek nog naar de betekenis van de kleur 'blauw' en daar stond 'vriendschap' in het lijstje. Ik heb geen idee of dat bewust gekozen is, maar het is wel toepasselijk!

Hebben jullie dit boek al gelezen? Of zijn jullie nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten! 

Groetjes,
Evy



Reacties op: Leer Moemf kennen!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ingrid & Dieter Schubert

Ingrid & Dieter Schubert

De talloze prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert zijn in meer dan twintig ...