Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Naar bed, naar bed

op 08 juli 2020 door

Het is ongelooflijk herkenbaar voor iedere ouder. Het is bedtijd, maar zoon of dochter heeft nog geen zin: 'nee, mama, het is nog geen tijd.' Zo gaat het ook met de kleine Anna.

Door Katy

'Vooruit, gedaan met het gezeur. Naar boven nu, vooruit.'
'Nee, mama, nee.'

Anna wil nog niet naar bed, maar alle plekjes waar ze zich wil verstoppen zijn bezet. Op de ladekast wordt ze weggejaagd door een monster, in bad zit er al een walvis en onder de tafel wordt ze gekriebeld door duizend kleine pootjes. Hoe vaak mama en papa haar ook vertellen dat haar bed echt het fijnste plekje is, ze wil niet luisteren, of toch?

Naar bed, naar bed van Valeria Kiselova Savrasova en Sara Casilda is een verhaal vol fantasie voor alle kinderen (4+) die graag nog even wakker blijven. De instructies om te gaan slapen worden zowel door papa als mama een aantal keer herhaald, maar het hoofdpersonage is een beetje eigenwijs en doet lekker haar eigen zin, tot ze echt wel veel te moe is. Ze zoekt de vreemdste plekken op in huis en komt de meest gekke wezens tegen. Naast een monster en een vampier is er een muis die graag de was wil doen en is er een spin die de tafel niet wil delen.

De tekst van Kiselova is eenvoudig en het verhaal heeft een duidelijke structuur. Anna wordt aangemaand om te gaan slapen en weigert. Ze zoekt een nieuw plekje op, maar wordt daar weggejaagd. Samen met beer belandt ze overal. Uiteindelijk valt Anna in haar eigen bed in slaap en ze is niet alleen. Op elke pagina staan telkens een paar zinnen die dikwijls rijmen. Door de grootte van de tekst zijn ze gemakkelijk voor te lezen. Ondanks de levendige fantasie van het hoofdpersonage is het zeker geen eng verhaal, wel schattig en warm.

Casilda maakte gedetailleerde tekeningen waarin geel-bruine tinten overheersen en legde daarin kleurrijke accenten. De potloodtekeningen zijn zacht ingekleurd en brengen rust. Sommige illustraties lijken als foto's in te zijn gekleefd in het boek en andere prenten vullen de hele pagina op. Anna is mooi vormgegeven met grote expressieve ogen, rood-bruine haren en een wipneusje. Ze trekt de aandacht naar zich toe, ook al staat ze niet centraal op de bladzijde.

Naar bed, naar bed leent zich perfect als verhaaltje voor het slapengaan. Het is leuk om naar te luisteren en er is voldoende te zien op de tekeningen. De subtiele humor en de fantasie van Anna zorgen ervoor dat naar bed gaan geen saaie belevenis wordt, ook al is de kleine bengel nog niet helemaal klaar om toe te geven aan de vermoeidheid. 

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Naar bed, naar bed

Meer informatie

Gerelateerd

Over