Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap

op 22 mei 2018 door

Wie houdt er nou niet van een beetje magie? Sommige boeken hebben toverkracht en met een blik op de cover ben je al helemaal verkocht. En dan moet het verhaal nog beginnen... Nevermoor, Morrigan Crow en het Wondergenootschap is zo'n boek. Toen het boek verscheen wilden we het dan ook maar wat graag lezen en dus gingen Annemieke, Evy, Ilja, Joke en Sanne aan de slag. Maar was het boek van binnen zo magisch als de buitenkant deed vermoeden?

Samenvatting

Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders… Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter Noord, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten zijn honderden andere kinderen die allemaal een bijzonder talent hebben. Morrigan, die nergens in uitblinkt, zal een manier moeten vinden om alle proeven te doorstaan. En dan ontdekt ze ook wat Jupiter al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden. Nevermoor is een magische serie voor jongens en meiden van 10 jaar en ouder.

De schrijfster 

Jessica Townsend, Australische, heeft een aantal jaren in Londen gewoond. Deze stad inspireerde haar bij het schrijven van Nevermoor, over een meisje en het Wondergenootschap. Verder is ze gek op openbaar vervoer, oude steden, hotels, Halloween, geheime genootschappen en gigantische katten. Diegenen die dit boek lezen, zullen beleven dat al deze elementen op een zeer magische manier terugkeren in het boek.

Cover

De hardcover met losse papieren omslag valt gelijk op. De gouden opdruk contrasteert met de verder donkerblauwe omslag. Ilja vindt de cover een plaatje: "Dankzij de gouden letters heeft het boek iets mysterieus over zich en daarom moet je dit boek gewoon lezen. De cover verraadt niet al te veel van het boek, maar tijdens het lezen kom je erachter dat het precies past bij het verhaal." Annemieke vindt welliswaar dat de cover goed past bij het verhaal, maar toch vindt ze de omslag van de Engelse versie die ze heeft, passender: "De gezichten van de personages vind ik ook mooier. Meer realistisch, waar ik wel van houd." Daar kan Joke zich minder in vinden, zij googelde het boek en zag meerdere covers: "Deze cover is beter geschikt voor de jongere lezers dan de andere versies die ik zag. Check bijvoorbeeld de Duitse cover, erg mooi ook, maar zal eerder de wat oudere jongeren aanspreken."

Sanne ziet nog iets anders op de omslag: "Op de rug valt gelijk een detail op, waarmee ik in eerste instantie niet zo blij ben.. het is deel 1! Dat betekent dat er nog meer delen gaan volgen."

3410989be71ac285ffd88c015700b01a.jpeg

Personages

Ondanks dat het boek barstensvol onmogelijke dingen zit, zijn de personages heel erg echt. Als lezer zie je ze door het boek heen wandelen en stuk voor stuk krijgen ze een plekje in je hart. Vooral Morrigan Crow, het vervloekte meisje, dat zeer snel zal sterven en die in haar woonplaats niet geliefd is, kruipt onder je huid. Jessica Townsend heeft de personages in het eerste deel van Nevermoor sterk neergezet. Ilja beaamt dit: "Ze zijn heel levendig en goed voor te stellen. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en trekjes. Iedere lezer zal tussen deze personages passen, omdat ze herkenbaar zijn. Niets is te gek en daarom zal iedereen zich welkom voelen in Nevermoor."
Maar naast Morrigan zijn er nog genoeg andere fantastische personages. Favoriet van Evy is, na Morrigan, Fenestra de Magnifikat: "Geweldig, ik lachte hardop tijdens de race toen haar winnersmentaliteit de kop opstak." Sanne: "Een bijzondere verschijning is Jupiter Noord, met zijn oranje haar en baard is hij een opvallend persoon. Maar ook hoe hij voor Morrigan opkomt, hoe hij alles voor elkaar krijgt en veel dingen weet te regelen, valt hij op. Daarnaast is hij eigenaar van een wel heel opvallend hotel. De kamers van dit hotel veranderen constant. Zo slaap je in een eenvoudig bed, en dan is het een schip. Of heeft het bad pootjes gekregen!".

Thema's

Magie heeft een grote rol gekregen in het boek. Maar daarnaast draait het in Nevermoor, Morrigan Crow en het Wondergenootschap ook om angsten, vertrouwen, doorzettingsvermogen en vriendschap. Joke denkt dat veel kinderen de gevoelens in Nevermoor zullen herkennen: "Anders zijn en de behoefte aan graag gezien worden is een belangrijk thema. Ik denk dat veel kinderen dat gevoel van ergens willen bijhoren zullen herkennen. De onzekerheid en faalangst die het uitblijven van erkenning met zich meebrengt en daartegenover het succes dat je kan ervaren als anderen in je geloven." Evy is het daar helemaal mee eens: "Eenzaamheid of je buitengesloten en alleen voelen, het idee dat niemand om je geeft is een belangrijk thema. De grootste angst van Morrigan is heel herkenbaar. Het is hier natuurlijk uitvergroot en uit de context getrokken, maar pesten/buitensluiten is een groot probleem onder kinderen en jongeren. De nood om bij een groep te horen is groot en dat is ook normaal. Dit wordt erg mooi gebruikt in dit boek."

Illustraties

Het boek is geschik voor oudere kinderen. Nevermoor bevat nauwelijks illustraties, het draait vooral om het verhaal en de beelden die je in je hoofd maakt. Joke: "Bij dit soort verhaal past het wel dat er door het ontbreken van tekeningen ruimte blijft voor de eigen fantasie." Sanne zegt over de illustraties: "Alleen het begin van het hoofdstuk wordt ingeleid met illustraties. Illustraties die door het boek heen terugkeren, maar wel goed kloppen bij waar het hoofdstuk over gaat.” De cover is prachtig geïllustreerd, maar ook wanneer je het boek openslaat, zie je een prachtige illustratie van de huizen van Nevermoor en de dreigende Meute van Rook en Schaduw. Toch vindt niet iedereen van ons de illustraties mooi. Zo zegt Annemieke: "Ik vind de illustraties bij het begin van ieder hoofdstuk weinig toevoegende waarde hebben. Er zit herhaling in en ik vind ze niet allemaal even mooi getekend.” Toch mist ze geen illustraties bij dit verhaal en sluit daarbij weer aan bij de mening van de andere lezers: “Het is een prachtig beeldend geschreven verhaal. Hierdoor is het goed mogelijk je eigen beeld er bij te vormen. Persoonlijk vind ik dat altijd wel lekker."

498fd6353256effb9a17507a405515ed.jpeg

Schrijfstijl

Townsend heeft genoeg schrijfervaring, eerder heeft ze al gewerkt als copywriter en redacteur en schreef ze voor een wildlifemagazine voor kinderen van een Australische dierentuin. Ze weet goed wat kinderen aanspreekt. “Wel is het boek voor oudere kinderen geschikt, het taalgebruik en de soms heftige scènes zijn behoorlijk pittig.” vindt Sanne. Over de schrijfstijl zegt Evy: "Jessica Townsend heeft gekozen voor een zeer prettige, levendige schrijfstijl. De personages krijgen mooi vorm en spreken door deze schrijfstijl echt tot de verbeelding. Sommige kinderboeken zijn té makkelijk en té voor de hand liggend, dat gevoel had ik hier helemaal niet. Er zit erg veel humor in het boek. Die is er mooi in gebracht door onderhuidse grapjes.” 
Meerderen van ons merken op dat Jessica Townsend voor een type taalgebruik heeft gekozen dat volwassenen ook zeker aan zal spreken en waardoor het boek niet alleen geschikt is voor kinderen. Toch maakt Ilja daarbij een kritische noot: "Ik verloor soms wel even de draad en moest daardoor stukjes opnieuw lezen. Voor mij waren niet alle stukjes even prettig leesbaar en daardoor verloor ik soms het verhaal uit beeld, terwijl het verhaal echt super is."

Conclusie

Het is jullie vast al opgevallen dat we alle vijf erg enthousiast zijn over het boek. Maar gaan de duimpjes omhoog, of omlaag?

Annemieke:

3006d5275338086a7936e1a0568ee30c.jpeg

Hot! Een heerlijk kinderverhaal. Voor mij past het zonder twijfel tussen titels zoals Harry Potter. Omdat het werd neergezet als de nieuwe Harry Potter was ik wat huiverig. Het valt niet mee om aan die verwachtingen te voldoen. Maar het heeft het zeker wel gedaan. Ik kijk uit naar deel 2 en ga het zeker lezen. Ik geniet van de personages, de beschrijvingen zorgen er voor dat meeleven met Morrigan gemakkelijk gaat. Bovendien laat het ook nog genoeg aan de verbeelding en fantasie van de lezer over. Daar houd ik wel van.

Evy:

3006d5275338086a7936e1a0568ee30c.jpegHot! Ik kon niet anders dan 5 sterren geven! Ik kan niet wachten tot het volgende deel verschijnt!


Ilja
:

3006d5275338086a7936e1a0568ee30c.jpeg

Hot! Het enige minpuntje dat ik heb, is dat ik soms uit het verhaal raakte door de schrijfstijl en ik stukken opnieuw wilde lezen. Daardoor raakte ik het tempo kwijt uit en dat is ook de reden dat ik vier sterren geef. Het verhaal is echter super en ik kan niet wachten op het vervolg. Dit is een boek dat menig (kinder)hart zal stelen!

Joke:

3006d5275338086a7936e1a0568ee30c.jpegHot! Naarmate het verhaal vorderde, steeg mijn aantal sterren. Ik merk dat ik erg uitkijk naar het tweede deel dus dat betekent vijf sterren. Even was ik weer een kind dat ontsnapt naar een wereld vol magie. Wat zou ik graag in Hotel Decaleon logeren.

Sanne:

3006d5275338086a7936e1a0568ee30c.jpegHot! Nevermoor is een fantastisch boek om in te verdwijnen. Wat zou ik graag met Jupiter Noord en Morrigan meegaan naar Nevermoor en slapen in hotel Decaleon. Ik geef het boek vijf sterren en kan niet wachten tot mijn kinderen oud genoeg zijn om Nevermoor te lezen. Ik kan dit boek aan iedereen aanbevelen.

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Ga je het lezen, of misschien heb je het al gelezen? Laat ons weten wat je er van vindt!



Reacties op: Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jessica Townsend

Jessica Townsend

Jessica Townsend is Australische, maar woonde een paar jaar in Londen, de stad d...