Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Er is echt helemaal...'Niets gebeurd'

op 02 oktober 2018 door

De afgelopen tijd gebeurde er op Hebban een hele hoop voor Mark Janssen. We bespraken zijn woordloze prentenboek Eiland, hij kwam nog een keer voorbij in het artikel over eenhoorns en vervolgens won hij prompt de allereerste Hebban Jeugdliteratuur Clubprijs. Wie dit allemaal gemist heeft, krijgt nu de kans om alsnog kennis te maken met zijn werk. We publiceerden een interview, gaven een aantal lesideeën voor Eiland en zetten bovendien nog een paar andere boeken in de kijker, te beginnen met Niets Gebeurd

In dit leuke prentenboek overlopen Niek en Saar hun dag en het was saai. Oersaai. Er is alweer een hele dag niets gebeurd. Niek deed wel een handstand, ging zwemmen en zag muizen. Saar plukte een appel, gleed van een glijbaan en zag een blauwe vlinder. Maar echt interessant was het allemaal niet, of viel het toch wel mee?

Antoinette en Katy trokken op onderzoek uit om te achterhalen of het werkelijk zo'n dag was waarop er helemaal niets is gebeurd. Eerder las Katy al Eiland en Eén eenhoorn, alsjeblieft. Antoinette las nog nooit eerder een boek van Mark Janssen. Tijd om te kijken tot welke conclusies ze zijn gekomen.

Katy: Het is een heel fantasierijk boek dat perfect aansluit bij de verbeeldingskracht van kleine kinderen. Het stelt een doodgewone dag op een erg originele manier voor en weet verwondering op te roepen bij de lezertjes (3+). De tekst is bondig en door het samenspel met de prenten zit er humor in. De vertrouwdheid van de activiteiten van Saar en Niek in combinatie met die van de dierenwereld, een thema dat vaak terugkomt in prentenboeken, heeft hier toch iets exotisch.

Antoinette: Ik vind het verhaal goed passen bij de doelgroep. De korte zinnen en de pakkende illustraties maken het geheel compleet. Het daagt de kinderen uit om in het verhaal op te gaan. De gebruikte woorden zijn herkenbaar en kinderen zullen ze snel kunnen overnemen in hun eigen taalgebruik.

50ff4dc9fb40dc9ae4f08a2e8cf6a79e.jpgKaty: De kracht van het verhaal zit in de prenten. Ze zijn kleurrijk en gevarieerd. Vogels, leeuwen, tijgers, een walvis en een stel beren passeren de revue. Niek en Saar spelen de hoofdrol in het boek, maar zijn slechts details op de prenten. Er is zo ontzettend veel te zien. De mooiste illustratie in het boek is voor mij die waarop Niek even uitrust op de neus van een krokodil. Het vurige rood en de donkere kleur van het dier stralen gevaar uit, maar de uitdrukking op het gezicht van de krokodil vertelt een ander verhaal. Niek en hij kunnen het best goed met elkaar vinden.

Antoinette: De illustraties zijn prachtig. De kleurstelling is goed gekozen, waardoor kinderen de dieren snel zullen kunnen identificeren als ze wat ouder zijn. Maar wat vind ik nu echt de mooiste illustratie? Dat is een moeilijke vraag. De muizen vind ik mooi, omdat het zoveel zijn. Toch heeft de eerste illustratie, waar de vogels op een zwarte lijn staan, mijn voorkeur. De een is nog groter dan de ander en zit nog mooier in zijn verenpak dan de ander.

Katy: Niets gebeurd voldoet voor mij helemaal aan de verwachting. Het zal jonge lezers zeker aanspreken en verleiden om erbij weg te dromen. Wie wil er nu niet een keer handstand doen op het hoofd van een reuzegrote tijger of wegdoezelen in de vacht van een beer? Er wordt op een enorm visuele en prikkelde manier gespeeld met de belevingswereld van kinderen.

Antoinette: Mijn mening over Niets gebeurd is positief. Het is een boek dat lekker in de hand ligt en veel kinderen zal interesseren, mede door het levendige kleurgebruik. Ik denk dat door interactie tussen volwassene en kind tijdens het lezen, bijvoorbeeld door het nadoen van de geluiden die de dieren maken, het boek nog interessanter zal worden.

Katy: Het was een twijfelgevalletje, maar voor mij is het boek uiteindelijk vier sterren waard. Dat ene sterretje te weinig komt vooral, omdat ik Eiland gewoonweg nog beter vindt. Mark Janssen weet zichzelf elke keer te overtreffen, lijkt het wel. Dat neemt overigens niet weg dat dit een opvallend voorleesboek is dat zonder twijfel en geheel terecht het hart van veel kleine kinderen zal weten te veroveren.

Antoinette: Ik geef dit boek 4 sterren. Het is een kleurrijk boek dat kinderen zal boeien. Het leest makkelijk voor door de korte zinnen, maar de illustraties luiden de boventoon en moedigen aan tot wisselwerking met het kind. Mijn eerste kennismaking met Mark Janssen heeft me positief verrast.



Reacties op: Er is echt helemaal...'Niets gebeurd'

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Janssen

Mark Janssen

Mark Janssen studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en bouwde na zijn afst...