Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ninja's hebben soms ook hoogtevrees

op 27 juli 2019 door

In januari verscheen Van nerd naar Ninja in Nederlandse vertaling, het eerste boek in een geweldig grappige reeks over Nelson Kramer die ontdekt dat hij de allerlaatste ninja ter wereld is. Ondertussen verschijnt volgende week het vierde deel in Australië, het thuisland van auteur Anh Do. Bij ons kwam recent het tweede deel uit, zodat ook de Nederlandstalige lezers kunnen genieten van de bizarre avonturen van een onwaarschijnlijke held.

Door Katy

In De vliegende ninja komt Nelson opnieuw in de problemen wanneer tijdens een regenbui alle elektrische apparaten op hol slaan en de inwoners van Putdam aanvallen. Hij gaat de strijd aan, maar ontdekt al snel dat hij opnieuw tegenover de vijand komt te staan die eerder reusachtige spinnen op het stadje losliet. Bovendien lijkt het booswicht wel heel erg op zijn verdwenen vader. Om redding te kunnen brengen zit er voor Nelson niets anders op dan het overwinnen van zijn hoogtevrees om chaos te voorkomen.

Dit tweede boek van Anh Do, met illustraties van Jeremy Ley en vertaald door Mariella Manfré, heeft alle troeven van het eerste deel. Nelson blijft een vreemde eend in de bijt. Hij heeft nog steeds moeite om zijn onderbroek niet achterstevoren aan te trekken en vindt van zichzelf dat hij een hoog nerdgehalte heeft. Eigenlijk is Nelson heel doorsnee en heeft hij best moeite om zijn ninjatalenten te ontwikkelen. Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Zijn knotsgekke oma heeft een geheime uitvinderswerkplaats en komt met de meest eigenaardige apparaten op de proppen om Nelson te helpen het kwaad te bestrijden en de jongen krijgt hulp van zijn slungelige neef Kenny. Nelson is dan geen coole of stoere held, maar heeft wel het hart op de juiste plaats en zal er alles aan doen om zijn woonplaats en de inwoners te beschermen.

T. (9 jaar): Yes, Nelson Kramer is terug! Super wat Ninja Kid weer allemaal beleeft. Vooral dat stukje waarin er met druiven naar hem gegooid werd was lachen. Het is een erg leuk boek en ik ga het zeker opnieuw lezen, maar eerst het eerste deel nog een keer. 

Wat leuk is aan de Ninja Kid-boeken is dat het een fijne combinatie is van humor en actie. Nelson en Kenny vormen een soort komisch duo en oma doet er mede door haar verschijning nog een schepje bovenop. Nelson relativeert zijn vermogen om een held te zijn, maar laat zich ook niet doen wanneer het erop aankomt. Ook de diversiteit aan settingen geeft het boek een frisse toets. Zo moeten Kenny en Nelson naar de tandarts, gaan ze uiteraard naar school en op uitstap naar de dierentuin. Die afwisseling zorgt ervoor dat er werkelijk vanalles kan gebeuren waar het duo niet op voorbereid is. Gelukkig heeft oma de toestand al op voorhand doordacht en is het aan Nelson om die oude sok om z'n hoofd te binden en uit de schat aan uitvindingen te putten.

De illustraties van Jeremy Ley zijn cartoonachtig en humoristisch. Ze passen perfect bij het soort verhaal dat Anh Do vertelt. Ley vertaalde de actie en ook de angsten van de allerlaatste ninja ter wereld naar leuke prenten die de tekst goed aanvullen. Ook met de opmaak wordt net zoals in het eerste deel gespeeld door bepaalde woorden vet, groter of anders te drukken. Dat maakt het speels en spreekt de doelgroep (6+) zeker aan. Het is  daarnaast ook een boek dat zich perfect leent tot voorlezen. Er is genoeg om te bekijken en Nelson is zo sympathiek dat het onmogelijk is om niet meteen voor hem te gaan supporteren.

De vliegende ninja is een leuk tweede deel in de serie. Het leest erg vlot en Anh Do beheerst de kunst om de lezers te entertainen. Nelson Kramer blijft boeiend en mag zich gerust nog enkele boeken langer in de strijd tegen die vijand in zijn helikopter werpen. Wie weet welk gevaar er nog op de loer ligt?

R. (9 jaar): Soms denk ik dat ik te groot word voor zulke boeken met veel prenten, maar met Nelson en vooral met Kenny moet ik zo lachen. Het is gewoon grappig én er gebeurt ook nog wat. Komt er ook nog een deel 3?

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Ninja's hebben soms ook hoogtevrees

Meer informatie

Gerelateerd

Over