Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Paniek in Sprookjesland

op 19 juli 2020 door

Twan wordt na school benaderd door een verwarde, zombieachtige man die hem een boek in handen duwt. Hij neemt het mee naar huis en gaat er samen met zijn zusje Nora in lezen. Voor ze het beseffen belanden ze in het boek. Ze komen meteen in aanvaring met een wolf en een heks. Gelukkig ontmoeten ze ook een dwerg die hen wel wil helpen om terug thuis te raken, maar dan wordt Nora ontvoerd.

Paniek in Sprookjesland is een boek waarin de lezers (10+) talloze sprookjesfiguren ontmoeten, al verloopt dat net iets anders dan in de klassieke verhalen. Isabelle Quinn schreef onder meer over een vegetarische wolf, een dwerg die muziekleraar geworden is en een boze stiefzus die de kwaadste niet blijkt te zijn. Een hele hoop sprookjes raken op een onverwachte manier met elkaar verweven en hoofdpersonage Twan beleeft zo een onvoorzien avontuur.

Centraal staat de verdwijning van Nora, maar rondom zijn genoeg spannende en grappige elementen geweven die kinderen zullen verwonderen. Twan is een bezorgde, grote broer die er alles aan zal doen om zijn kleine zusje terug te vinden, maar ook de sprookjesfiguren hebben zo hun eigen problemen en dat maakt het leuk.

De auteur, die eerder onder meer Operatie boze Barbie en De Laatsten schreef, beschrijft in relatief korte hoofdstukken de belevenissen van Twan in Sprookjesland. Door de informatie telkens in een beperkt aantal bladzijden aan te bieden, is het heel behapbaar en ook best geschikt om voor te lezen aan kinderen die wat jonger zijn dat het beoogde doelpubliek. Quinn gebruikt duidelijk en heldere taal. Ze schrijft niet erg beeldend, maar de vele dialogen zijn prettig om te lezen en versterken de plot. Hierdoor ontstaat er toch een zekere voorstelling van hoe het er in Sprookjesland aan toe gaat nu iedereen uit het verhaal lijkt te zijn gebroken. Het leven na afloop van de sprookjes is geen nieuw element, er is al vaker mee geƫxperimenteerd, toch weet de schrijfster er een creatieve draai aan te geven.

Paniek in Sprookjesland is een prettig avontuur dat steunt op de sprookjes die de meeste kinderen kennen, al dan niet in de Disney-versie. De personages zijn oude bekenden, al hebben de karakters wel een zekere transformatie ondergaan. Sneeuw blijkt haar bed niet meer uit te komen, Roos heeft huwelijksproblemen en Assy heeft de boel gelukkig wel onder controle. Klein Duimpje blijkt weleens wat vernielt te hebben en de rattenvanger is een stinkdrol (dat laatste aldus hoofdpersonage Twan). Quinn is in ieder geval op een fantasierijke manier aan de slag gegaan met de elementen uit die verhalen en de zoektocht van Twan is zowel amusant als avontuurlijk.

Eindoordeel: 3,5 sterren



Reacties op: Paniek in Sprookjesland

Meer informatie

Gerelateerd

Over