Recensie - Deze ridder zegt nee

op 02 december 2018 door

De nee-fase, de schrik van alle jonge ouders. Doe even je jas aan. Nee. Geef dit eens aan je zus. Nee. Eet de tomaatjes die op je bord liggen op. Nee. Opeens is het antwoord op alle vragen die voordien geen probleem vormden 'nee'. Zo gaat het ook bij ridder Finn.

Door Katy

Ridder Finn doet eigenlijk altijd alles wat hem gevraagd wordt. Hij ruimt z'n speelgoed op. Hij helpt mee in de tuin. Hij gaat zonder zeuren naar bed. Op een morgen voelt hij echter een kriebel in z'n maag en zegt hij plots gewoonweg nee. Zijn ouders zijn stomverbaasd, maar Finn heeft er genoeg van. Wanneer de rode draak weer door de lucht suist, weigert Finn naar binnen te gaan.

In Deze ridder zegt nee van auteur Lucy Rowland en illustratrice Kate Hindley ontstaat er een fijne vriendschap tussen Finn en de draak. Het gedrag van Finn is heel herkenbaar voor alle peuters en kleuters. Soms moeten ze gewoon even nee kunnen zeggen en boos zijn. Er zit een klein spanningselement in het boek wanneer Finn besluit om de confrontatie aan te gaan met de draak. Meteen daarna volgt er een logeerpartijtje en worden ze beste maatjes. Dat lijkt bruusk, maar dat is het niet. De draak is immers eenzaam en zoekt een goede vriend.

e6ea4b06c1a98124957bf8804eba514a.jpgDe illustraties in het boek zijn kleurrijk en lekker druk. Rood wordt gebruikt als accentkleur. Dat past bij het leventje van Finn. Wanneer de draak de eerste keer z'n opwachting maakt, is het leuk om de prent van het kasteel goed te bekijken waar zelfs de kippen hun toevlucht hebben gezocht. Niet alleen de gezichten van de bewoners, maar ook de talloze geometrische vormen op de muren zijn de moeite waard om even bij stil te staan. 

Elke dubbele pagina bevat tussen de twee en acht zinnen tekst. Die is voldoende groot gedrukt met de nodige regelafstand en loopt niet dwars door de prenten heen, maar benut de lege ruimte in de illustratie. Het lettertype is wat compacter en minder rond dan de lettertypes die doorgaans gebruikt worden in prentenboeken en past bij het verhaal. Auteur Lucy Rowland gebruikt rijm, waardoor de tekst leuk is om naar te luisteren en zich gemakkelijk voor laat lezen. 

Deze ridder zegt nee is een vermakelijk prentenboek dat voldoende verhaal bevat om ook oudere kleuters te kunnen boeien. Rowland en Hindley vormen een goed duo dat een mooie combinatie van tekst en illustratie heeft afgeleverd. Het thema rond vriendschap spreekt aan door de originele aanpak en de middeleeuwse setting. Finn is ondanks zijn boosheid een aandoenlijke hoofdfiguur en de draak blijkt een schatje. 

Beoordeling: 4 sterrenReacties op: Recensie - Deze ridder zegt nee

Meer informatie

Gerelateerd

Over