Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie - Die peer is voor mij!

op 11 juni 2018 door

door Katy

Diep in het oerwoud wonen vijf olifanten en in het oerwoud groeit bovendien reuzeveel lekker fruit. De olifanten zijn er dol op. Dan ontdekken ze een nieuwe boom. Die is erg hoog en hangt vol heerlijke peren. Allemaal willen ze die wel te pakken krijgen. Ze verzinnen een hoop manieren om het fruit uit de boom te halen, alleen wil het natuurlijk niet zo goed lukken. Ondertussen laat een groepje muizen zien wat je kan bereiken als je even samenwerkt. Stap voor stap bereiken ze de top van de boom. Daar kunnen de olifanten nog wat van leren.

Die peer is voor mij is een heerlijk prentenboek. Het is grappig en tegelijkertijd best leerrijk. De aandacht is vooral gevestigd op de olifanten, terwijl de muizen stilletjes hun gang gaan. De humor is eenvoudig en toch creatief. Zo is er een olifant die een blad en een stel lianen gebruikt om zich met een parachute naar de peren te katapulteren. Een andere olifant probeert ontzettend hard om in de boom te klimmen en aan de andere kant steken de muizen hem rustig voorbij. Er is behoorlijk wat te zien op elke pagina.

067500c519f565c6e32a8c7c818510bc.pngIllustratrice Anuska Allepuz heeft kleurrijke prenten gemaakt in een prachtige, eigen stijl. De tekeningen lijken op het eerste zicht eenvoudig, maar zijn toch erg gedetailleerd. Ze zijn gemaakt in een combinatie van vetkrijtjes en kleurpotlood en hebben iets nonchalant en vrolijk tegelijkertijd. Groen- en blauwtinten voeren de boventoon, maar er zijn tal van elementen toegevoegd in andere meer opvallende kleuren. De olifanten zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden door hun vorm, grootte en huid en ook bij de muizen is daar aandacht aan besteed.

De tekst op elke pagina is beperkt tot een zin of drie per keer. Sommige woorden zijn groter gedrukt, dat geeft het geheel iets speels en doet de tekst ook mooi opgaan in het grotere geheel. Op de tekst van de muizen wordt bewust niet erg veel aandacht gevestigd, maar die is zeker zo belangrijk. Wie dat bij het bekijken van het boek de eerste keer gemist heeft, zal het op het einde zeker opmerken en verwoed terugbladeren. Er zit zeker humor in het boek en Allepuz brengt die met weinig woorden. Dat maakt het prentenboek ideaal om voor te lezen en uitgebreid te bekijken.

 Die peer is voor mij is een origineel en erg toegankelijk prentenboek voor de kleinste lezertjes (2+), maar ook iets oudere kinderen kunnen er zeker nog van genieten. De illustraties zijn de moeite waard om even bij stil te staan en het boek brengt een leuke boodschap zonder moraliserend te zijn. Anuska Allepuz mag absoluut nog meer prentenboeken uitbrengen als ze even verfrissend uitgewerkt zijn als deze.

Beoordeling: 4 sterren



Reacties op: Recensie - Die peer is voor mij!

Meer informatie

Gerelateerd

Over