Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie: Keesie Kippenkop 1 - De rioolridder

op 11 december 2018 door

Auteur Jozua Douglas zag een filmpje over hoe een rat door een buis omhoog kan kruipen en raakte in paniek. Wat als er zomaar een rat aan je bips komt kriebelen, terwijl je op de wc zit? Gelukkig werd hij gerustgesteld door een rattenprofessor, maar het zorgde er ook voor dat hij zich ging verdiepen in het riool. En hop, het idee voor Keesie Kippenkop 1 - De rioolridder was geboren.

Door Katy

Keesie wordt gepest op school. Als drie van zijn gemene klasgenoten na een mislukte spreekbeurt op school zijn rat Wimpie willen pakken, verstopt hij zich in het riool. Wanneer de jongen denkt dat hij klem zit, wordt hij geholpen door een vreemde man in een duikerspak. Die blijkt ervaring te hebben met pestkoppen en samen met de vader van Keesie bedenken ze een plan.

De rioolridder is een spannend avontuur waarin Keesie noodgedwongen moet afrekenen met Limbo. Dat is toevallig ook nog de zoon van de eigenaar van de winkel waar de vader van Keesie werkt. Gelukkig vindt de vader van Keesie ook dat het genoeg is. Het avontuur waarin de hoofdpersonages zich storten is grappig en meeslepend tegelijk. Jozua Douglas vertelt alles met de nodige dosis humor. Dat zit in de situaties. Beeld je jouw vader maar eens in verkleed als wortel of kakkerlak. En het zit in de manier van vertellen en in het woordgebruik.

Chips in je bips.

Lezers vanaf zeven jaar zullen zeker genieten van dit boek. De korte, meestal enkelvoudige zinnen lenen zich perfect voor zelfstandig lezen. Door het gebruik van dialogen blijft de tekst levendig en zit er de nodige vaart in. Er gebeurt heel wat binnen een vrij kort tijdsbestek. Het boek telt een 160-tal bladzijden en wordt opgevrolijkt door prenten van Hugo van Look. Die staan doorheen de hele tekst verspreid. Ze bezitten dezelfde humor als de tekst en vullen die mooi aan.

Keesie is een verlegen jongen, die graag wegdroomt en zijn rat als zijn beste vriend beschouwt. Vader Gijs geeft Keesie heel veel vrijheid en droomt ervan de feestwinkel waar hij werkt te kopen, maar dat mag helaas niet van meneer Domper. Ben, de man in duikerspak, blijft een raar figuur. Hij is sympathiek en erg behulpzaam, maar heeft de vreemde gewoonte om door de riolen te lopen en de dieren die hij daar tegenkomt te verzamelen.

Keesie Kippenkop 1 - De rioolridder is een leuke start van een nieuwe reeks rond de timide jongen. In het eerste deel overwint hij dankzij een gedwongen doldwaas avontuur wel een deel van zijn schroom, maar deze eigenschap maakt hem samen met zijn creatieve persoonlijkheid wel erg aandoenlijk. Zijn zorgen om Wimpie zorgen dat er met hem meegeleefd zal worden en wanneer Limbo en meneer Domper een koekje van eigen deeg krijgen, verandert elke lezer in Keesies grootste supporter.

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Recensie: Keesie Kippenkop 1 - De rioolridder

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jozua Douglas

Jozua Douglas

De Nederlandse Jozua Douglas debuteerde in 2009 als kinderboekenschrijver. Zijn ...