Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie - Wat doen we met Toribio?

op 14 november 2018 door

Toribio drijft zijn ouders tot waanzin. Hij wil niet slapen, eet zijn vlees niet op, wil niet in bad, is bang in het donker en doet het in zijn broek. Dan vinden zijn ouders een advertentie in de krant die al deze problemen moet oplossen.

Door Ilja.

De illustrator

De maker van Wat doen we met Toribio? is de Argentijnse Marisol Misenta, beter bekend onder Isol. Naast kinderboekenillustratrator is ze ook zangers. In 2013 kreeg ze voor haar oeuvre de Astrid Lindgren Memorial Award. Haar bekendste werk in Nederland is Mijn moeder is een stekelvarken (2014).

De stijl

De tekenstijl van Isol is erg herkenbaar. Zodra je iets van haar in handen hebt gekregen, merk je meteen ander werk van haar op. In Wat doen we met Toribio? is het papier waarop de illustraties zijn gemaakt goed zichtbaar. Dit is ook onderdeel van de tekening zelf. Verder werkt Isol met simpele krijtlijnen, weinig kleur en gekleurde vlakken. Als je door het boek bladert, springen de kleuren je niet tegemoet. Wat eigenlijk vaak wel het geval is in prentenboeken. 

Het verhaal

Dit boek is geschikt voor kinderen van vier tot acht jaar. Dit komt met name door de twist in het verhaal. Jongere kinderen zullen dit niet opmerken of niet snappen. Ook kan het verhaal dan eerder angst aanjagen, dan dat het verhaal ze aanspreekt. Ik wil natuurlijk niet het einde van het boek verklappen, maar de advertentie in de krant is de veroorzaker van de plottwist. Wat daarna gebeurt, is voor sommige kinderen moeilijk te begrijpen en juist dat maakt het verhaal geschikt voor de wat oudere kleuters. Een plottwist is kenmerkend voor het werk van Isol, dus wat dat betreft is ook de stijl zeer herkenbaar in het verhaal zelf.

Conclusie

De combinatie van het verhaal en de prenten zorgen ervoor dat dit geen prentenboek is dat ik vaak uit de kast zal halen. De kleuren zijn wat dof en zal kinderen minder aanspreken, maar mij spreekt mij ook minder aan. Het verhaal is verrassend en dat is leuk, maar het veel voorlezen? Dat denk ik eerlijk gezegd niet.

Zijn jullie eigenlijk bekend met het werk van Isol? Wat vind je ervan en ben je nu benieuwd geworden naar Wat doen we met Toribio?



Reacties op: Recensie - Wat doen we met Toribio?

Meer informatie

Gerelateerd

Over