Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Maak kennis met Rikki!

op 21 juni 2018 door

Het konijntje Rikki is bijzonder, maar niet alleen omdat hij anders is. Rikki heeft een avontuurlijk leven. Er gebeuren allerlei dingen in zijn leven. De reeks prentenboeken over Rikki bespreekt verschillende thema's voor kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar. Nu de vakantie in aantocht is, is het tijd voor een vrolijk zomers avontuur. Ken je Rikki nog niet? We stellen hem graag aan je voor.  

Door Annemieke de Jong

Guido Van Genechten

ecfab9128b8ae5e60c55485ff14c7cc5.png

De Belgische auteur en illustrator Guido Van Genechten, die in 1995 debuteerde met In het Donker, heeft een groot aantal kinderboeken op zijn naam staan. Zijn prentenboeken, met kleurrijke illustraties zijn een groot succes. In 2007 werd De Kleine Kangoeroe en in 2010 De Wiebelbillenboogie uitgekozen tot prentenboek van het jaar. Tussen de vele titels van Van Genechten is het konijntje Rikki niet meer weg te denken. Het eerste prentenboek over Rikki werd in 1998 bekroond met de prijs van de stad Hasselt, waarna er nog veel meer avonturen kwamen. De reeks prentenboeken is een groot succes en inmiddels gaat Rikki de hele wereld over!

Maak kennis met Rikki!

Er bestaan dikke konijnen en dunne konijnen, lange konijnen en korte konijnen, slimme konijnen en domme konijnen, schone konijnen en vieze konijnen, brave konijnen en stoute konijnen, meisjeskonijnen en jongenskonijnen. En allemaal hebben ze twee lange oren. Die had Rikki ook, alleen...

Het konijntje Rikki is anders dan de andere konijnen. Dat valt niet altijd mee! Waar de oren van zijn konijnenvriendjes mooi overeind staan, heeft Rikki een hangoor. De andere konijnen pesten hem met zijn oor. Rikki zou niets liever willen dan net zo zijn als zijn vriendjes. Hij probeert van alles, maar niets helpt. Wanneer Rikki naar de dokter gaat, blijkt dat er eigenlijk niets aan de hand is... Iedereen is nou eenmaal anders!

Trots bekijkt hij zijn twee oren, grappig dat die bij hem horen: een flapoor! Super! Wauw!

Met Rikki wordt op een prachtige en begrijpelijke manier aandacht besteed aan het thema 'anders zijn'. Het boek bevat een belangrijke boodschap. Iedereen is anders en dat is prima! Je bent wie je bent en daar hoe je niets aan te veranderen. Je mag trots zijn op wie je bent, met al je bijzonderheden! 

Ieder verhaal een thema

De serie 'Rikki'- prentenboeken bevat een grote hoeveelheid aan thema's. Het gaat over leuke, voor kinderen soms spannende onderwerpen, zoals Sinterklaas, verjaardagen en het wonder van fantasie. Daarnaast komen ook serieuzere thema's aan bod, zoals de geboorte van een broertje of zusje en bang zijn in het donker.

In Rikki en de Eekhoorn vindt Rikki in het bos een eekhoorn. Eerst denkt hij dat de eekhoorn slaapt, maar de eekhoorn voelt zo koud aan. Misschien is de eekhoorn ziek? Samen met zijn vriendinnetje Anni neemt Rikki de eekhoorn mee naar zijn moeder. Moeder legt uit dat de eekhoorn dood is gegaan. Rikki vraagt zich af wat er nu met de eekhoorn gebeurt.

Rikki wil weten waar het Eekhoornparadijs is. 'Tja, dat weet niemand precies,' antwoordt mama. 'Misschien wel ergens daarboven. Het is ook de plek waar ze waren voor ze geboren werden. De plek waar ze volmaakt gelukkig zijn.' 'En waar ze geen pijn meer hebben...' vult Anni aan. 

Maar de eekhoorn kan pas naar het Eekhoornparadijs als ze hem begraven hebben. Samen begraven ze de eekhoorn. Ze leggen steentjes op zijn graf, zodat ze hem niet zullen vergeten. Dan gaan ze terug naar huis. Op de terugweg zien ze een eekhoorn, wat is hij prachtig met zijn oranje pluimstaart. 

De thema's dood gaan en afscheid nemen worden in dit prentenboek besproken. Het helpt bij het bespreekbaar maken van dit lastige onderwerp bij kinderen. Een prachtig, ontroerend Rikki-verhaal!

Een zomers verhaal

Het nieuwste verhaal over Rikki gaat over de vakantie. Er staat iets spannends te gebeuren. In Rikki aan Zee gaat Rikki (samen met zijn ouders) voor het eerst naar het strand en de zee. Hij kan bijna niet wachten...

Hij ruikt de zee al. Hoog in de lucht zweven vreemde vogels. Rikki rent een duin op. En wat hij daarboven ziet...

Met het zand onder zijn pootjes en de wind in zijn oren, geniet Rikki van de prachtige, glinsterende zee. Hij doet zijn zwembroek aan en gaat genieten van de golven. Al snel ziet Rikki dat er ook andere konijnenkinderen zijn. Al snel krijgt Rikki een vakantievriendinnetje. Abril en Rikki verstaan elkaar niet, maar toch begrijpen ze elkaar prima. Samen zoeken ze onder andere naar coquilles en een heuse zeeschat. Wat heeft Rikki genoten! Aan het eind van de dag vallen zijn ogen meteen dicht. Hij vergeet zelfs zijn bandjes af te doen.

Dit nieuwe avontuur van Rikki is uitermate geschikt om samen met kinderen een voorproefje te nemen voor de vakantie. De thema's zee, strand en vakantievrienden worden op Van Genechten zijn vertrouwde, kleurrijke wijze neergezet in een prachtig prentenboek in Rikki-stijl.

Heb jij al kennis gemaakt met Rikki? Wat is jouw favoriete Rikki-verhaal?

De auteursfoto is geleverd door uitgeverij Clavis.



Reacties op: Maak kennis met Rikki!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guido van Genechten

Guido van Genechten

De Vlaamse Guido Van Genechten is illustrator en kinderboekenmaker. Zijn eerste ...