Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Roald Dahlweek: De fantastische Meneer Vos

op 16 september 2018 door

Deze week staat schrijver Roald Dahl in de kijker op de Hebban Jeugdliteratuurspot. De favoriet van menig clublid kan in deze week natuurlijk niet ontbreken. Vandaag besteden we daarom aandacht aan... De fantastische Meneer Vos!

De fantastische Meneer Vos (1970) is de Nederlandse versie van Fantastic Mr. Fox. Het boek is vertaald door Harriët Freezer en won in 1972 een zilveren griffel.  In 2009 konden ook de bioscoopgangers genieten van dit prachtige verhaal want toen verscheen de verfilming, Fantastic Mr. Fox. Dit is een stop-motion animatiefilm met stemmen van oa. George Clooney en Meryl Streep. 

In De fantastische Meneer Vos probeert Meneer Vos (de titel verraadt natuurlijk al alles) drie gemene boeren te slim af te zijn. De boeren Bolus, Bits en Biet willen hun boerderijen beschermen tegen de rooftochten van Meneer Vos. Er ontstaat een 'vossenjacht' en je raadt het al... Meneer Vos is zo fantastisch dat hij telkens een uitweg verzint!

Ook dit boek van Roald Dahl is geïllustreerd door Quentin Blake en dat levert zeer herkenbare beelden op. Als ik illustraties zie, probeer ik me altijd af te vragen wat ik er kenmerkend aan vind. Nu kan ik niet anders dan de tekenstijl van Blake als 'slordig' omschrijven. Soms kleurt hij buiten de lijntjes, maar hij weet heel goed een situatie weer te geven, te schetsen. Het 'smoezelen' en plannen smeden van de buren, de angst van de familie Vos en al het gegraaf, worden heel mooi duidelijk in de illustraties. Het enige minpuntje, vind ik persoonlijk, zijn de ogen van de dieren. Die zien er soms een beetje eng uit....

Ik heb het verhaal met plezier gelezen. Ik kan me niet herinneren dat ik het boek heb gelezen toen ik jong was, dus dit was voor mij een ontdekking. Er zit erg veel humor in De fantastische Meneer Vos en dat is erg leuk verweven door het hele boek. Eigenlijk op elke pagina vind je wel een grapje.

De rijmpjes zijn ook erg typerend voor Roald Dahl. Ik ben er zelf niet gek op, deze combinatie van vers en proza, maar het werkt wel en het zijn leuke tussendoortjes. In dit boek staan er maar twee, dus daar kan ik dan best mee leven!

De beschrijving van de boeren, in het begin van het boek, is echt een staaltje karaktertypering van de bovenste plank. Zo kan je je als lezer ook direct een voorstelling maken en zit je direct in het verhaal!

Bolus was een kippenboer. Hij hield duizenden kippen. Hij was moddervet. Dat kwam omdat hij elke dag drie gestoofde kippetjes met macaroni at voor zijn ontbijt, zijn middagmaal en zijn avondeten.

De fantastische Meneer Vos mag niet ontbreken in de kast van de echte Roald Dahl-fan! Misschien is het boek minder populair dan sommige van zijn andere boeken, maar het bevat alle ingrediënten die nodig zijn om een kind blij te maken!

Hebben jullie De fantastische Meneer Vos al gelezen? 

Groetjes en nog veel plezier deze week met de andere Roald Dahl-boeken!
Evy



Reacties op: Roald Dahlweek: De fantastische Meneer Vos

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...