Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Samen hier!

op 13 december 2018 door

Illustrator en kunstenaar Oliver Jeffers kreeg bekendheid door zijn succesvolle prentenboekenserie De Krijtjes. Met een van de delen uit deze serie won hij in 2015 zelfs de Zilveren Griffel. Toen hij in 2015 vader werd, werd Jeffers op een bijzondere manier geïnspireerd. Hij besloot in de weken na de geboorte 'brieven' te schrijven aan zijn zoontje. Twee jaar later (in 2017) leverde dit het prachtige prentenboek Here we are op, waarvan onlangs de Nederlandse vertaling verscheen. Aangesproken door deze bijzondere inspiratiebron, kon de Hebban Jeugdliteratuurclub niet anders, dan dit boek lezen. Benieuwt wat ze ervan vonden? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Samen Hier - Wijs worden uit de wereld

Met dit bijzonder boek weet Jeffers je hart te veroveren vanaf de eerste pagina. De boodschap van het boek is overduidelijk:

Dit boek schreef ik in de eerste twee maanden van je leven, om je te helpen begrijpen hoe alles in elkaar zit. Dit zijn de dingen waarvan ik denk dat je ze moet weten.

Daarnaast is het boek verrijkt met schilderingen die door zijn kleurigheid en zijn prachtige details ware kunstwerkjes zijn.

16874fc87a05c430f145bba57525ac5e.jpg

Het boek, dat door de kleurige schilderingen en alle details, jonge kinderen zeker aan zal spreken, laat kinderen de wereld zien in al zijn eigenheid en uniekheid. Op een eenvoudige manier vertelt Jeffers hoe de wereld er uit ziet als onderdeel van het heelal, met water en land. Waarna hij vervolgens stapsgewijs de diepte in duikt door het land, de zee en de lucht te bespreken.

Op een grappige wijze wordt aandacht besteed aan de mens (die voorzichtig moet zijn met zijn lichaam, want tja de meeste delen groeien nooit meer aan) en hoe ieder mens anders is. Hetzelfde geldt voor de dieren. Hierbij wordt de belangrijke boodschap meegegeven dat je lief moet zijn voor alle mensen en dieren om je heen, ongeacht dat ze anders zijn, ongeacht of ze kunnen praten.

De informatiestroom in het boek is goed afgestemd en zeker niet overdadig. In sommige gevallen verwijst Jeffers naar latere momenten waarop hij zijn zoon wil leren over dingen...

Wees maar geduldig, je leert gauw genoeg hoe je woorden kunt gebruiken.

De prachtige boodschappen uit dit boek zijn onmogelijk goed weer te geven in woorden en regels - al doe ik nog zo mijn best. Dus vanuit de gedachte dat beelden meer kunnen zeggen dan duizend woorden deel ik de boektrailer van Here we are graag met jullie.

Een prachtig boek met de belangrijkste boodschappen van het leven, zoals je bent nooit alleen. Boodschappen die kersverse ouders hun kind vast en zeker mee willen geven en die daarnaast ook wat oudere kinderen (tot en met de kleuterleeftijd) aan zullen spreken. Maar bovenal een boek waar je als ouder, samen met je kind, enorm van kan genieten.

Hebben jullie Samen hier al gelezen? Laat ons weten wat je er van vond.



Reacties op: Samen hier!

Meer informatie

Gerelateerd

Over