Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Serielezen: Mopperberen

op 07 augustus 2022 door

Onlangs verscheen het vierde deel in de serie Mopperberen bij uitgeverij Eenhoorn. Het valt op dat er steeds meer series verschijnen op maat van eerste lezers en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Wist deze mopperende Brombeer onze harten te veroveren?

– door Joke –

De serie

Mopperberen is een reeks boeken op niveau AVI M4, midden groep 4 of tweede leerjaar. In het eerste boekje maken we kennis met Brombeer, een grote, aaibare beer die moppert op alles en nog wat. Vanaf het tweede boekje is zijn jong mee van de partij in de verhalen. De boekjes zijn bedoeld om eerste lezers aan het lezen te krijgen en combineren eenvoudige tekst met de aantrekkelijkheid van een prentenboek.

Myriam Ouyessad (1976) is een Franse schrijfster. Na een studie literatuur en filosofie werd ze leerkracht. In 2011 richtte ze een jeugdtijdschrift op waarin ze haar eerste verhalen publiceerde. In 2012 verscheen haar debuut Le mouton qui ne croyait pas au Grand Méchant Loup. In 2015 verscheen het eerste boekje van de serie Mopperberen in Frankrijk. Nederlandstalige lezers kennen haar misschien van De wolf komt echt niet. Illustrator van dienst is de Franse illustrator Eric Gasté (1969).

Op een rij

Brombeer (flaptekst)

Weet je wat er mis is met Brombeer? Hij moppert. Hij moppert wanneer het tijd is om op te staan. Hij moppert wanneer hij naar bed moet. De andere dieren in het bos zijn het moe. Ze willen Brombeer een lesje leren!

Veel te lief (flaptekst)

Brombeer moppert niet. Hij grijnst.
Zijn mond lijkt op een halve maan.
Dat komt door zijn jong.
Brombeer is gek op zijn jong.
Maar dan begint zijn jong te mopperen …
En nog meer te mopperen.
Brombeer lacht niet meer.
Hij krijgt hulp van Muis.
Die weet wat Brombeer moet doen …

Leve de vakantie (flaptekst)

Eindelijk is het vakantie! Brombeer en zijn jong gaan naar zee. Maar de rit duurt lang, het vissen mislukt en Brombeer stikt bijna in het zand. Kunnen ze er nog een leuke vakantie van maken?

Terug naar school (flaptekst)

Na een lange vakantie, begint het schooljaar weer. De jonge mopperbeer heeft helemaal geen zin om zo vroeg op te staan …

ca6990655fff80285a25a4306e820088.jpeg

Gelezen en goedgekeurd?

Deze boeken hebben misschien mopperberen als hoofdrolspelers maar je gaat er zeker niet van mopperen. De toon is vrolijk, optimistisch en Brombeer en zijn jong hebben een groot hart en zijn heel erg knuffelbaar. Ook de vrolijke kleuren van de illustraties zorgen voor een opgewekte sfeer. De verhalen zijn zeer eenvoudig net als het taalgebruik. Korte zinnen en een bescheiden woordenschat zorgen dat de jonge lezers, die het doelpubliek vormen, het verhaal makkelijk zelf kunnen lezen. De boeken zijn dun en de prenten paginagroot en fleurig met weinig tekst. Daardoor spreekt het ook kinderen aan die niet zo graag of minder vlot lezen. Ze kunnen het makkelijk zelf en dat leidt allicht tot een succeservaring. Dat is op die leeftijd van het grootste belang om kinderen aan het lezen te houden (of krijgen).

In Brombeer zit een duidelijke les over positief zijn en op de laatste bladzijde worden nog wat tips meegegeven om met mopperende vrienden of familie om te gaan. In de volgende boekjes is de les minder duidelijk aanwezig. De verhalen behandelen zeer herkenbare onderwerpen en ook meelezende ouders zullen de grappige situaties herkennen waar papa Brombeer mee te maken krijgt. Zo’n (beren)jong opvoeden kan vermoeiend zijn.

De illustraties vullen de simpele tekst zeer goed aan. Tekstballonnen en grappige details verduidelijken. Eén van die komische bijzonderheden is de tekst op de kleding van Brombeer en zijn welp. Een ander leuk element is de kleine muis die op haast elke bladzijde aanwezig is. Het is leuk om bij een volgende lezing de kinderen te laten zoeken naar deze muis. Of hadden ze het meteen al gezien?

De kinderjury ****

Als volwassen lezer spreekt zo’n eenvoudige tekst iets minder aan. Daarom laat ik graag leerlingen aan het woord om na te gaan wat zij van het boek vinden. Nu het grote vakantie is, zit ik echter even zonder kinderjury. Gelukkig heb ik lieve collega’s met dito kinderen van de juiste leeftijd en die stonden meteen klaar om te helpen. V. gaat naar het derde leerjaar en leest al iets vlotter en L. komt volgend jaar naar het tweede leerjaar en heeft het juiste leesniveau voor deze boekjes. V. leest Veel te lief en Terug naar school. L. leest Brombeer en Leve de vakantie. Benieuwd wat zij ervan vinden.

De ongezouten mening van V.: Veel te lief 3,5 sterren en Terug naar school 4 sterren (Je merkt dat hij al een geoefend recensent is ;) )

Veel te lief is matig leuk en een beetje saai met een vreemd einde. Terug naar school is leuk, een beter verhaal. Ik moet lachen met de grapjes zoals ‘mijn liefste scheetje’. Er zit veel in wat ik herken uit mijn eigen leven. De prenten zijn wel leuk.

9aa2eef9879e09f1b8ecf8bd1f88282b.jpeg

En de enthousiaste L. die haar debuut maakt als recensent. Volgens haar mama ging ze er spontaan in lezen door de goede kaft. Vijf sterren.

Ik vind het goed dat ze het gaan oplossen en ik vind dat hij lief is geworden. Ik vind het goed dat ze een ijsje gaan eten zijn. Ik vind de prenten heel leuk. De vele kleurtjes zijn fijn. Het boek was snel uit, leest vlot. De tekstballonnen en de tekst op voorwerpen vind ik heel leuk. Ik wil heel graag nog boekjes van Brombeer lezen.

5b39b936d7e302ed42eb80891a52153f.jpg

Conclusie ****

De aaibare beren, het prentenboekenformaat, de eenvoudige taal en de kleurrijke illustraties… Samen zorgen deze ingrediënten voor een reeks boeken die erg aanspreekt bij jonge kinderen. De serie kan zelf gelezen worden vanaf 6 à 7 jaar maar de verhalen en de mopperberen zullen zeker ook kleuters kunnen bekoren. Een serie die een plaatsje verdient in de boekenkast van elke beginnende lezer en in klassen een mooie aanvulling vormt voor een goede klasbibliotheek. Als er nieuwe delen verschijnen zullen ze zeker hun weg naar de mijne vinden.

Zouden deze Mopperberen jullie jonge lezers ook kunnen bekoren? Of hebben ze dat al gedaan?



Reacties op: Serielezen: Mopperberen

Meer informatie

Gerelateerd

Over