Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Series lezen! De Nedergrim van Matthew Jobin - Deel 1 en 2

op 09 juli 2018 door

Series. We zien ze overal rondom ons opduiken. Hou je ervan? Of blijf je er zo ver mogelijk van weg? De voor- en nadelen afwegend, besloot Evy toch dat ze kennis wou maken met De Nedergrim-trilogie. Het laatste deel verscheen afgelopen februari en dat zorgt er in ieder geval voor dat het verhaal afgerond is. In deze aflevering kijken we terug naar de eerste twee delen uit de serie, De Nedergrim en De Skyllers.

Even voorstellen: De auteur 
Op zijn website kan je een uitgebreide biografie van Matthew Jobin lezen. Klik hier als je daar nieuwsgierig naar bent. 
Ik kende de auteur nog niet en dat is niet zo verrassend, aangezien hij van het ontwerpen van de Nedergrim-wereld zijn levenswerk (tot nu toe) heeft gemaakt. De Nedergrim was dan ook het eerste boek dat van deze auteur verscheen.

De Nedergrim, het eerste deel van de serie 
Iedereen in Moorvale is ermee opgegroeid: de legende van de dappere ridder Tristan en de magiër Vitrick, die in een heftige strijd de kwaadaardige Nedergrim verslagen hebben. Nu trekt er opnieuw een donkere schaduw over het dorp. Eerst verdwijnen er dieren, dan zelfs kinderen. De grootste vrees van de dorpelingen lijkt werkelijkheid te worden - de Nedergrim is terug! Ook Edmonds broertje wordt vermist. Wat moet Edmond doen om het leven van zijn broertje te redden? Hij en zijn vrienden trekken ten strijde tegen het kwaad en worden danig op de proef gesteld.

Beleving van Evy 
Ik vond dit een erg leuk boek! De door Jobin gecreëerde wereld is mooi uitgewerkt. De kaart die vooraan in elk van de boeken te vinden is, verduidelijkt ook heel wat. Zo kan je als lezer de weg volgen die Edmond, Katherine en Tom afleggen. 

De hoofdpersonages zijn erg sympathiek en toch erg verschillend. Edmond is de stille kracht. Hij lijkt in het begin van het boek een grijze muis, maar als lezer kom je er al snel achter dat hij dat niet is. Hij heeft moed en hij kan meer dan iedereen denkt! Katherine is sprankelend! Zij brengt een lach op het gezicht van de lezer en met haar leef je echt helemaal mee. Ze zuigt alle aandacht heel makkelijk naar zich toe. Tom vervolledigt het trio. Hij brengt evenwicht in het verhaal en bekijkt alles vanuit een ander perspectief. Tom is een bijzonder personage omdat hij er eigenlijk niet bij hoort en toch ook wel. Mooi gedaan van Jobin om dit zo te verwerken!

Het boek zorgt voor vele uren leesplezier. De wereld wordt opgebouwd en het avontuur wordt groter en groter. Voor volwassenen leest dit boek erg vlot. De doelgroep van 10 tot 12 jaar zal er wel een flinke kluif aan hebben, mede door het aantal pagina's van het boek. Voor moeizame lezers zullen de vele letters op één bladzijde en het feit dat je wat wegwijs moet worden in de Nedergrim-wereld misschien een grote drempel zijn. Toch gaat de inleving in de hoofdpersonages erg vlot en de spanning en het avontuur in het boek zorgen ervoor dat je graag verder wil lezen. Ook oudere kinderen (of jongvolwassenen en volwassenen) kunnen heel veel plezier beleven aan De Nedergrim. 

Maakt deel één de lezer nieuwsgierig? 
Het doel van het eerste deel van een trilogie is toch om de lezer zo nieuwsgierig te maken dat die heel graag het tweede en het derde deel wil verslinden! Dat is met dit boek zeker gelukt. Het eindigt niet met een cliffhanger, dus het boek is ook prima op zichzelf te lezen. Dan heb je niet het gevoel dat je het halve verhaal niet kent. De laatste zin roept toch een sprankeltje nieuwgsgierigheid op. Je wil toch graag ontdekken hoe Edmond zich zal evolueren in de toekomst...

De Skyllers, het tweede deel van de serie
In het koninkrijk waartoe de Moervallei behoort, woedt een continue strijd tussen machtsbeluste heren. Nu de Nedergrim ontwaakt is, blijkt ze een interessante partner in crime. Met name haar kwaadaardige dienaars, de Skyllers, vormen een geducht wapen in de strijd. Dat weerhoudt Edmond en zijn vrienden Tom en Katherine er niet van om zich ermee te bemoeien. Samen met de legendarische Tristan moeten ze heel wat moed en doorzettingsvermogen tonen om de Skyllers tegen te houden.

Beleving van Evy 
Dit deel is nog donkerder dan het eerste deel en dat was al vrij somber qua sfeer. Dit is ook iets wat door de covers wel goed weerspiegeld wordt. Deze zijn ook donker van kleur en De Skyllers heeft met dat gevecht en het vuur iets erg onheilspellend. De beschrijving van de monster, de Skyllers, is zo gedetailleerd dat ik er bijna over ging dromen! Ik ben wel erg gevoelig voor enge situaties dus misschien is het allemaal niet zo erg...

Er doen zich toch heel wat verrassende ontwikkelingen door in dit deel! Dit zorgde ervoor dat ik wel de hele tijd aandachtig door bleef lezen. Dat magie een groter aandeel krijgt, vind ik alleen maar positief. Door de ontwikkeling van de personages verschuiven de verhoudingen ook steeds. Dit zorgt voor een dynamiek waar menig 'volwassenenboek' jaloers op kan zijn! 

Blijft deel twee het niveau vasthouden?
Zeker weten! Ik durf bijna te zeggen dat ik deel twee beter vindt dan de voorganger! Misschien komt dat ook doordat je de wereld van het boek al wat kent en je toch meer ín het verhaal zit. Er komen best wel veel nieuwe personages bij en de wereld breidt ook uit. In dit boek wordt met de laatste zin echt een opening gecreëerd naar het laatste deel. Zal dat nog spannender worden? De perfecte ontknoping?

Conclusie
'Voor fans van De Grijze Jager' staat er op de cover van het eerste deel van De Nedergrim. Deze boeken zijn zeker vergelijkbaar qua avontuur. Toch heeft De Grijze Jager een luchtiger sfeer en dat zorgt ervoor dat De Nedergrim echt als iets uniek aanvoelt! Een aanrader voor jonge lezer die van magie en ridders houdt. De goed uitgewerkte personages nemen je mee door de prachtig uitgewerkte Nedergrim-wereld.

Hebben jullie deze boeken al gelezen of zijn jullie nieuwsgierig geworden? Laat het hieronder in een reactie weten!

Groetjes,
Evy



Reacties op: Series lezen! De Nedergrim van Matthew Jobin - Deel 1 en 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over