Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Spanning en mysterie op de Explorer Academy

op 03 mei 2019 door

Explorer Academy is een nieuwe serie van National Geographic voor kinderen van zo’n 8 tot 13 jaar oud. Lezers wordt een spannende reeks beloofd vol avontuur en gevaar. Worden die beloftes nagekomen? En in hoeverre speelt de aarde en natuur een rol in het boek? Vandaag kom je er achter tijdens het lezen van dit artikel over Het Nebula-mysterie.

Door Sanne

Waar gaat het boek over?

691dc6a88b08d02ac65916b78cea9fa3.jpegHet Nebula-mysterie is het eerste deel uit de serie geschreven door Trudi Trueit. Cruz Coronado woont op Hawaii en staat op het punt om toe te treden tot de Explorer Academy. Kinderen van over de hele wereld worden hier getraind om echte explorers te worden en zo de natuur en de wereld te beschermen en te helpen. Daarmee treedt Cruz in de voetsporen van zijn moeder, die als wetenschapper werkte aan de Explorer Academy. Tijdens haar werk is ze onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen en zodra Cruz naar de Explorer Academy vertrekt, staat ook zijn leven op het spel. Terwijl Cruz een moeilijke training ondergaat om Explorer te worden, probeert hij te achterhalen wat er met zijn moeder is gebeurd én loopt hij zelf gevaar!

Uit welke elementen bestaat het boek?

  • Spanning

Dat het boek vol spanning zit, zul je begrijpen na de samenvatting gelezen te hebben. De spanning in het boek laat niet op zich wachten, dat steekt in de eerste bladzijdes gelijk de kop op als Cruz nog thuis op zijn vertrouwde strand merkt dat hij niet gewenst is op de Explorer Academy. Het zorgt ervoor dat je als lezer gelijk gegrepen wordt.
Eenmaal op de academy zijn ook de trainingsmissies uitdagend en spannend, net als de bedreigingen aan Cruz' adres die maar door blijven gaan. Iemand houdt hem scherp in de gaten. En kan hij zijn nieuwe vrienden wel vertrouwen? Waar is Cruz nog veilig?

  • Raadsels en mysteries

Ook de tante van Cruz werkt op de Explorer Academy. Dat is fijn, want een vertrouwd persoon in zijn buurt kan Cruz wel gebruiken. Hij heeft een speciale band met zijn tante. Ze heeft een beetje de moederrol op zich genomen sinds Cruz zijn eigen moeder moest missen vanaf dat hij 5 jaar was. Toen hij nog thuis woonde, stuurde zijn tante kaartjes met raadsels, gewoon voor de lol. Ook eenmaal op de Explorer Acadamy krijgt Cruz tijdens lessen en missies hints en opdrachten om op te lossen. Hij is er dol op en inmiddels is hij een kei geworden in het oplossen er van. 
Als het om zijn moeder gaat, is het boek een en al mysterie. Gelukkig is Cruz een echte puzzelaar en geeft hij niet zo snel op. Hij moet en zal weten wat er met zijn moeder is gebeurd.
Aan de hand van codes, briefjes of gesprekken worden er hints gegeven die de lezer wellicht in eerste instantie niet zal herkennen als aanwijzingen. Trueit heeft ze goed en op een natuurlijke manier in het verhaal verstopt. Maar uiteindelijk worden ze allemaal gebruikt en maken ze het verhaal boeiend en spannend.

  • Futuristisch

506e1defbbe1715b8c0418ba0440dd07.jpegDe Explorers krijgen te maken met de meest futuristische ontwikkelingen op de Explorer Academy. De kinderen gaan op missie in de GROT, dat staat voor Gesimuleerde Reality-Oefeningen en -Trainingen. Een doodgewoon klaslokaal verandert in een virtuele wereld. Zo kunnen de kinderen op plekken over de hele wereld komen. Bijvoorbeeld op een schip dat zich bevindt op zee in de buurt van de Noordpool. Ze spreken tijdens hun missies met holopassagiers (hologrammen) en Cruz heeft een robotbij die hij met zijn stem kan aansturen en opdrachten kan laten uitvoeren. De explorers hebben ook een polsbandje om, een SOU (Synchronisatie en Organische Uitrusting), dat hen niet alleen toegang geeft tot ruimtes op de academy, maar die ook lichaamsfuncties controleert. En op een van hun missies moeten ze foto's maken met een speciale bril met GA-fotografie, oftewel Gedachte Aangestuurde fotografie. 
Kinderen van vandaag de dag die opgroeien met gadgets en techniek zullen smullen van deze futuristische hoogstandjes.

Heb je het boek gelezen en wil je meer weten over de gadgets van de Explorer Academy, kijk dan eens op de website van National Geographic.

  • Vriendschap

Cruz heeft een hele goede vriendin die hij thuis achter moet laten, want helaas is zij niet toegelaten tot de Explorer Academy. Maar we zouden niet in de 21e eeuw leven als ze geen contact konden houden. Naast deze oude en vertrouwde vriendschap maakt Cruz ook heel makkelijk vrienden op de academy. 

Vriendschap gaat voor alles bij Cruz, hij redt zijn vrienden dan ook regelmatig. Ook als dat ten koste gaat van zijn eigen belangen. Hij kweekt hiermee veel sympathie bij lezers én zijn vrienden. Toch komen vriendschappen onder spanning te staan wanner spanning en de dreigementen aan Cruz zijn adres toenemen. Wie kan hij wel en niet vertrouwen?

  • Natuur

Zoals je verwacht bij een serie van National Geographic, draait het in het boek ook om de natuur op aarde. Toch is het niet een en al informatie en feitjes die op de lezers worden afgevuurd. Tussen de regels door wordt er over bepaalde onderwerpen verteld, bijvoorbeeld over illegale houtkap of de opwarming van de aarde. Het is subtiel aanwezig, dat maakt het boek interessant, maar nergens voelt het als een lesboek.

Wat is de eindconclusie?

145463cb042b03620737e4b172926510.jpegVoor spanningzoekers die dol zijn op de natuur en techniek is dit echt een toffe serie. De tekst leest fijn, er zitten wel wat moeilijke woorden in, maar voor oudere kinderen best te doen. Alles wordt uitgelegd. Daarnaast bevat het boek ook illustraties die een mix zijn van tekeningen en echte foto's die het boek nog prettiger leesbaar maken. Stiekem heeft het boek wat leerzame elementen, maar het ligt er niet dik bovenop. Kortom: een aanrader en vier sterren waard!

Ga jij mee naar de Explorer Academy en lukt het jou om het mysterie op te lossen?



Reacties op: Spanning en mysterie op de Explorer Academy

Meer informatie

Gerelateerd