Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Spoken

op 15 juni 2020 door

Kate verhuist met haar familie naar het noorden van California. Ze heeft er weinig zin in, maar ze weet dat dit de beste oplossing is voor haar zieke, kleine zusje Maya. Tijdens hun verkenning van Bahía de la Luna ontmoeten ze een jongen die naast hen blijkt te wonen. Hij vertelt hen over de spoken in de stad.

Door Katy

Spoken is een verhaal (8+) over verdriet, ziek zijn, liefde en angst overwinnen en aanvaarding. Auteur Raina Telgemeier is de Amerikaanse koningin van de graphic novel. Ze publiceerde eerder onder meer Smile, Sisters, Drama en Guts. Daarnaast adapteerde en illustreerde ze ook een aantal boeken uit De Babysittersclub- reeks van Ann M. Martin. Ze won reeds verschillende prijzen en haar werk wordt vaak vertaald.

Hoofdpersonages Kate en Maya zijn elkaars tegenpolen. Kate maakt zich constant zorgen over Maya en haar gezondheid. Ze is terughoudend en houdt de ziekte van haar zusje zelfs verborgen voor haar nieuwe vrienden, terwijl Maya bruist van optimisme en zich niet laat tegenhouden door haar ziekte om dingen te ondernemen. Maya weet dat de kans bestaat dat ze sterft, maar daar is ze niet bang voor. Ze vraagt zich wel af hoe het dan verder moet met Kate.

Telgemeier vertelt haar verhaal met veel overtuiging, waarbij ze gebruikmaakt van tradities als de Día de los Muertos-viering om de geesten uit haar boek een gezicht te geven. Ondanks de zwaardere thema’s die de basis vormen voor het boek, gaat er een vrolijkheid uit van de setting en de bewoners van het stadje. Het Mexicaanse feest is aanleiding voor een boeiende confrontatie tussen Kate en haar angsten en de manier waarop de bevolking omgaat met de spoken voelt heel natuurlijk. Er zit bovendien veel emotie in zowel de tekst als de tekeningen.

De kracht van dit format ligt in het tekentalent van Telgemeier. Ze besteedt veel tijd aan de details in haar werk, waardoor elke tekening apart de moeite is om er even bij stil te staan. Blauw- en grijstinten overheersen de omgeving en binnen de huiselijke kring springen de kleuren van de pagina. Zo ook bij het feest. De viering van de doden brengt kleur en vreugde in het leven van Kate. Er zit veel expressie in de gezichten van de verschillende personages en het is heerlijk om te zien hoe hun houding soms tegenspreekt wat ze zeggen of juist versterkend werkt. Een bezoekje aan Kate en Maya in Bahía de la Luna is er alleszins eentje om te onthouden.

Spoken is een visueel feestje dat je niet mag missen. Het onderwerp van deze graphic novel is gedurfd, maar bijzonder boeiend en ontroerend tegelijk. Het feit dat de auteur er dan ook nog eens in slaagt om dat verhaal gelaagd en met oog voor het geschreven woord te brengen, doet er nog een schepje bovenop.

Eindoordeel: 5 sterren



Reacties op: Spoken

Meer informatie

Gerelateerd

Over