Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Timo en de oppasninja gaan mee op vakantie

op 18 augustus 2018 door

Je gaat op vakantie en neemt mee: badpak, zonnebrandcrème, pindakaas, schone onderbroek en een stapeltje boeken. Misschien neem je nog wat gezelschap mee en dan kom je de tijd wel door. Zo ging dat ook bij Sanne toen zij op vakantie ging. Ze nam man, twee lezende zoons, Timo en Yushi de oppasninja mee op vakantie. Of het een dolle boel werd, lees je vandaag.

Geschreven door Sanne

Daar gingen we, een beetje bepakt en bezakt richting Frankrijk. De achterbank zat aardig vol, met twee kinderen, een horde knuffels en Timo en Yushi. Nee hoor, gekkigheid, dat viel heel erg mee. Timo en de oppasninja pasten namelijk met zijn tweetjes op mijn telefoon. Zo konden we hun avonturen via de boxen van de auto meebeleven. Ja, inderdaad. Timo en de oppasninja en Timo en de oppasninja krijgen koninklijk bezoek geschreven door Lisa Boersen, luisterden we in de auto. Het meest recente deel Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantie lazen we in de tijd dat we niet in de auto zaten: op de camping.

e320de96cfe0f9139029826d66ae50be.jpgTimo en de oppasninja

In dit eerste deel maken we kennis met Timo. Zijn moeder is stewardess en in de vakantie blijft Timo bij zijn oma. Totdat ze niet zo verstandig op een krukje klimt om een potje te pakken en, je voelt hem al aankomen, valt. Ze breekt haar knie. Maar wie moet er dan op Timo passen tijdens die weken van de zomervakantie? Gelukkig is er op korte termijn iemand via het au pairbureau beschikbaar, een jongen! Maar als ze kennismaken, blijkt hij wel een beetje anders te zijn. Hij draagt een zwart ninjapak en heeft een zwaard. Zou dat wel goed komen?

Zoon (6): Ik vind het een heel leuk boek, ik zou ook wel een oppasninja willen hebben. Ik moet erg lachen om de gekke avonturen van Timo en Yushi.

Zoon (8): Er zit heel veel fantasie in dit boek en het is erg grappig geschreven. Yushi kan brood en beleg in de lucht gooien en met zijn zwaard maakt hij er dan hele lekkere broodjes van! Ook gaat het er in het land waar de oppasninja vandaan komt heel anders aan toe dan in Nederland. In Ishimoko laten ze goudvissen uit, dat doen wij nooit! Het boek luisteren bevalt mij wel, doordat iemand voorleest kan die meer gevoel overbrengen door met haar stem andere toonhoogtes aan te houden.

Sanne: Haha, het meeste hebben mijn twee voorgangers al gezegd. Het is inderdaad een heel grappig boek. Vooral doordat we de dingen die we horen zo voor ons zien: goudvissen uitlaten in het haaien- en roggencentrum, tien-groente-stamppot met patatsmaak en het staren naar een kaarsje om het geduld van een ninja te trainen. Ook man/papa schatert het uit achter het stuur. De stem van Wietske Janssen is erg prettig om naar te luisteren: rustig en met intonaties. Klein minpuntje: de overgang naar een nieuwe hoofdstukken is soms wat abrupt.

a40c55ffd9975bd5eccb1d825fb2b1ed.jpgTimo en de oppasninja krijgen koninklijk bezoek

Yushi is nog steeds de oppas van Timo, hij heeft besloten wat langer te blijven. Ineens staat de kroonprinses van Ishimoko op de stoep. Sumiko is stiekem naar Nederland gekomen en wil nu niet meer terug. Niet voor ze Nederland heeft gezien. Ze wil ook wel eens wat anders zien dan de bloesems rondom het koninklijk paleis. Yushi staat erop dat ze meteen teruggaat, maar Sumiko heeft een eigen willetje en weigert. Dat zorgt natuurlijk weer voor een hoop problemen, avontuur en humor!

Zoon (6): Ook dit boek vond ik heel grappig, de kroonprinses is onhandig, want ze weet niet hoe dingen in Nederland gaan. De kroonprinses deed hele stoute dingen! Ze wilde een klein bedrag betalen met een briefje van 200 euro, dat heb ik nog nooit gezien! Ik vind allebei de boeken even leuk.

Zoon (8): Ik vond het grappig dat ze in Madurodam waren en de kroonprinses toen op een miniatuurpoppetje ging staan. Toen ze bij een restaurant waren heeft de prinses heel veel gepakt, omdat ze graag alles wilde proeven. Ze wilde heel graag betalen, en deed dat met een briefje van 200. Ze vond het zo leuk dat ze nog een keer wilde betalen, maar dat wilde de kassajuffrouw niet. Ik zie dat dan helemaal voor me! Ook vond ik het leuk dat ze gingen varen en waterfietsen en toen Yushi op de Westertoren klom. Yushi is echt heel handig en sportief! Ik vond dit deel iets leuker dan deel 1, omdat het iets avontuurlijker was. 

Sanne: Wat een plezier beleven we onderweg. Alle vier schieten we met enige regelmaat in de lach. Die kroonprinses snapt er helemaal niks van, en Yushi haalt weer allerlei bijzondere toeren uit om haar te redden. Dit tweede deel speelt zich af in Madurodam en Amsterdam. Leuk om op die manier iets te herkennen uit eigen land. Timo en de oppasninja krijgen koninklijk bezoek is inderdaad wat avontuurlijker dan Timo en de oppasninja, maar net zo grappig.

68aea4d685465c9ad6621df7249f6d64.jpgTimo en de oppasninja gaan nog even op vakantie

Timo en Yushi gaan nog gauw op vakantie, voordat de zomervakantie is afgelopen. Op de typisch Nederlandse manier: ze gaan kamperen! Ook al zag de moeder van Timo het niet zo zitten. De oppasninja vindt kamperen in een tent of caravan maar een gekke gewaarwording. Toch wil hij alles zien en doen voor zijn onderzoek om Nederland nog beter te leren kennen.  Wanneer de mascotte van de camping ervandoor gaat, biedt Yushi zich aan om in het animatieteam te komen werken. Je begrijpt dat Timo en de oppasninja weer een waanzinnig avontuur beleven. 

Zoon (6): Ik was even vergeten dat ik zelf op de camping zit, want ik zat even bij Timo en Yushi op de camping. Ook dit derde boek vind ik zeer leuk. Yushi blijft zo rustig, in elke situatie. Nou ja, bijna elke situatie dan.

Zoon (8): Ook al ken ik Timo en de oppasninja nu goed na twee boeken geluisterd te hebben, de serie verveelt niet. Ook dit derde boek is erg leuk, grappig en avontuurlijk. Timo en Yushi beleven op de camping weer van alles. En ook al is het anders dan op mijn camping, ik herken veel. Zou er nog een deel komen over Timo en Yushi? Ik hoop het!

Sanne: De eerste twee delen hebben we onderweg geluisterd, nu we het laatste deel lezen, vallen ons ook de mooie tekeningen van Edwin Rhemrev op. Ook daarin zit een hoop humor verborgen. We leven helemaal mee als Yushi en Timo op vakantie gaan, met een hoop spullen en Yushi ineens een baan in het animatieteam krijgt aangeboden. Wat hebben we gelachen. Het leuke van de serie over Timo en Yushi is dat personages en elementen in elke serie weer terugkomen. Dat zorgt voor herkenbaarheid. Zo zien we bijvoorbeeld de zure buurvrouw, de goudvissen Duffy en Sushi en de papieren vliegtuigbrieven af en toe weer eens om de hoek verschijnen. Leuk!

De serie over Timo en de oppasninja is een heerlijke serie voor kinderen vanaf een jaar of acht. Moeilijke woorden worden uitgelegd, doordat Timo vraagt wat het betekent. Maar ook om voor te lezen zijn de boeken uitermate geschikt. Als ouder grinnik je vanzelf mee, daar is geen ontkomen aan. De serie begint aan het begin van de zomervakantie en eindigt aan het einde van de vakantie. Een serie waar je de zomervakantie wel mee kunt vullen. De avonturen van Timo, Yushi, de oma en moeder van Timo, de kroonprinses en koning van Ishimoko en goudvissen Duffy en Sushi zijn herkenbaar, humoristisch en avontuurlijk. Genieten!

Nog geen genoeg van Timo en Yushi, wil je meer weten over Lisa Boersen of wil je op school vertellen over Timo en de oppasninja? Kijk dan eens op de website van Lisa Boersen. Ze deelt een gave Ninja vliegtuigbrief en tekeninstructies om Yushi te kunnen tekenen. Fijne vakantie nog!



Reacties op: Timo en de oppasninja gaan mee op vakantie

Meer informatie

Gerelateerd

Over