Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tips voor thuisblijvers: proefjes en techniek

op 27 juli 2018 door

Het is weer vrijdag, tijd voor een nieuwe Tips voor thuisblijvers! Dit keer geven we jullie een aantal tips voor de echte techneuten onder ons. Voor de kleinere techniekliefhebber, maar ook voor de wat oudere. Hoe leuk is het om te knutselen en te proberen en zo tot hele mooie reacties te komen? Daar kom je achter na het lezen van dit artikel.

Geschreven door Sanne

Kinderen leren het beste door te doen. En laten ze nou ook heerlijk nieuwsgierig zijn en het liefste alles uitproberen. Een mooie combinatie en met een aantal gemakkelijke elementen valt voor kinderen veel te ontdekken. Juist door te zien welke reactie op een actie volgt en te ervaren dat er samenhang bestaat tussen denken en doen is dat voor kinderen heel leerzaam. Met deze boekentips kun je je kinderen uren vermaken door het doen van proefjes en experimenten. Weer of geen weer!

Het grote doeboek (2-6 jaar)

In Het grote doeboek wordt aan de hand van korte spelletjes en experimenten de onderzoeksdrang van kinderen gevoed. En het leuke is dat dit boek uitermate geschikt is voor kleine onderzoekertjes. Het boek heeft creatieve en experimentele opdrachten opgedeeld in drie delen: voor slimme kapoentjes (voor 2-3 jarigen), voor nieuwsgierige deugnietjes (voor 3-4 jaar) en voor talentvolle onderzoekertjes (voor 4-6 jaar). Voor ouders is, afhankelijk van hoe ver het kind is, het makkelijk een of meerdere passende opdrachtjes uit te kiezen. De opdrachtjes beginnen met een klein beetje theorie. Precies passend bij dat wat jonge kinderen kunnen. Vervolgens gaan ze met eenvoudige huis-, tuin- en keukenspulletjes aan de slag over planeten, weer, dieren, kleuren, geluiden en nog veel meer. Per opdracht wordt ook nog aangegeven of het binnenshuis (voor slechte dagen) of buitenhuis gedaan moet worden en hoeveel tijd het proefje in beslag neemt. Maak schorstekeningen, laat de zon kleuren, maak een knalzak, laat planten zweten en nog veel meer. Met lieve tekeningen voor de kleinsten.

Techniek doeboek (6-12 jaar)

Dol op ontwerpen en bouwen? Nieuwsgierig naar hoe techniek werkt en hou je van dingen uitproberen? Dan is dit boek erg geschikt. De proefjes in dit boek zijn verdeeld in zeven verschillende onderwerpen. Van lucht en water, tot vervoer en tijd. Sommige proefjes zijn goed alleen te doen, maar hulp van een volwassene is voor de meeste proefjes wel prettig. Wat zo leuk is aan dit boek is dat behalve een opsomming van de benodigde spullen en instructies hoe het experiment uitgevoerd moet worden, er ook leuke weetjes zijn opgenomen en een uitleg hoe het komt dat het proefje werkt. Daarnaast worden er ook tips gegeven om je ontwerp te verbeteren. Niet alleen maakt dit het tot een geslaagder experiment, maar nodigt het de kleine professeoren ook uit om goed naar hun proefje te kijken. Lees hier een uitgebreide recensie.

Colafonteinen en spetterende verfbommen (8-12 jaar)

Met spulletjes die je ook hier weer in en rond het huis kunt vinden, kunnen kinderen leuke experimenten uitvoeren. Je hebt vast weleens YouTube filmpjes voorbij zien komen van spuitende colaflessen. Hoe je zelf zo'n colafontein kan maken lees je in dit boek. Maar wist je ook dat rozijnen kunnen swingen? Of dat je van je stoep een schilderij kan maken met verfbommen? Of dat je zelf wolken kunt maken? Hoe cool is dat! Eenvoudige proefjes met een groots effect. Bij een aantal van de proefjes is de hulp van een volwassene handig, maar een groot deel van de proefjes kunnen kinderen eenvoudig zelf doen. Niet alleen de proefjes spreken tot de verbeelding, maar de grappige tekeningen waarmee het boek is geïllustreerd, maken het tot een aansprekend geheel. 

Kids Labo (10-13 jaar)

Dit boek is uitermate geschikt voor kinderen die zowel van knutselen als van proefjes doen houden. In het boek staan vooral natuurkundige proefjes die inzicht geven in bijvoorbeeld beweging, kracht en techniek. Vaak dienen kinderen eerst iets te vouwen, plakken of knippen alvorens het experiment kan starten. Ook voor kinderen die niet van knutselen houden is het een interessant boek, doordat bij het voorbereidende proces al heel duidelijk wordt waarom een proefje zal gaan werken. Kinderen kunnen zelf stuntvliegtuigjes, vulkanen, dna-profielen of kristallen maken. Bij elk proefje staat duidelijk aangegeven hoeveel tijd het in beslag zal nemen en of het een makkelijk, minder makkelijk of moeilijk experiment is.

Verder lezen:

  • Proefjes boek - Arno Verweij
  • 101 wetenschappeleuke experimenten om zelf te doen - Georgina Andrews
  • Supercoole experimenten voor kids - Uwe Kauss
  • Super cool knutselen! - Franziska Heidendreich

Techplaatjes

Waren jouw kids ook helemaal in de ban van de Techplaatjes van Albert Heijn? Ga dan eens een dagje naar NEMO Science Museum in Amsterdam. Doe vet leuke proefjes en wanneer je je volle boek meeneemt, krijg je een tornado tube mee naar huis om thuis zelf een tornado te maken. Nog meer proefjes om thuis te doen? Kijk dan eens op de website van NEMO.

Een laatste tip

Voor vandaag dan... Bezoek eens het Technoplis in België. Hartstikke leuk, er is van alles te zien en te doen. Te ver weg? Ook op de website van Technopolis is veel te bekijken, ze hebben zelfs een eigen YouTube-kanaal.

Veel proefjesplezier!



Reacties op: Tips voor thuisblijvers: proefjes en techniek

Meer informatie

Gerelateerd