Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verhaaltjes over familie en meer

op 27 augustus 2019 door

Kolletje heeft zoals steeds haar toversokken aan. Die gebruikt ze dan ook wanneer er een nieuw meisje bij haar in de klas komt. Nadine komt uit Afrika en is geadopteerd. Ze is best verlegen en moet een beetje huilen. Gelukkig weet Kolletje daar verandering in te brengen. Daarnaast komt ook Jim Manoeboeloe logeren bij tante Laetitia, zoeken Kolletje en Dirk een oom en leren ze breien.

Door Katy

In twaalf korte verhalen komen er in Allemaal familie allerlei sociale en culturele situaties aan bod die gecentreerd zijn rond het thema familie. Zoals steeds zijn de verhalen van Pieter Feller geschreven in erg heldere taal en erg fijn om voor te lezen aan kleuters. Het zijn herkenbare situaties die gelinkt worden aan onbekendere zaken zoals een vriend uit Zuid-Afrika.

De verhaaltjes zijn beperkt in lengte en telkens slechts enkele bladzijden lang. Het boek nodigt uit om over verschillende vormen van familie te spreken en te ontdekken hoe de eigen familie in elkaar zit. Er zit bovendien een mooie lijn in de verhalen die vooral draaien rond het nieuwe kindje Nadine en het bezoek van Jim. Achteraan is er een stamboom opgenomen om zelf in te vullen. Daarmee kunnen de kinderen met wat hulp zelf aan de slag.

De tekeningen van Natascha Stenvert zijn kleurrijk en vertrouwd voor wie al eerder boeken over de twee olijke kleuters las. De overwegend kleine illustraties decoreren elke pagina en fleuren die mooi op. Ze geven kleine leesbeesten (3+) iets om naar te kijken tijdens het meelezen en versterken de beleving. De toon waarin de verhalen geschreven zijn door Pieter Feller is vrolijk en opgewekt. Er gebeurt wel eens iets minder positief, zoals het verdriet van Nadine, en er gaat soms iets mis, maar het zijn erg lieve verhaaltjes waarin Kolletje steeds probeert om er met een toverspreuk die bestaat uit haar volledige naam een mooie wending aan te geven.

Allemaal familie is een leuk voorleesboek voor kleuters dat vooral scoort door de alledaagse situaties en de aandacht voor verscheidenheid. De verhalen rond Kolletje en Dirk lenen zich perfect voor een knus voorleesmoment en het hechte geloof van Kolletje in haar toversokken is heerlijk.

Eindoordeel: 3 sterren



Reacties op: Verhaaltjes over familie en meer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pieter Feller

Pieter Feller

Pieter Feller (1952) is een Nederlandse auteur. Hij maakte in 1993 zijn debuut a...

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert (1971) studeerde aan de kunstacademie en werd daarna een veelg...