Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Versjes over vriendschap

op 12 september 2018 door

In deze periode verschijnen veel boeken die aansluiten op het thema van de Kinderboekenweek 2018: Vriendschap. Marianne Busser & Ron Schröder sloegen de handen (opnieuw) in elkaar met illustrator Mark Janssen en uit deze ontmoeting (vriendschap?) kwam dit prachtige kinderboek vol versjes. 

Twaalf verhaaltjes in versvorm over verschillende aspecten van vriendschap. Ik heb geprobeerd om elke spread in één regel te omschrijven om jullie lekker nieuwsgierig te maken!

Allemaal vriendjes 
Voor de kinderen die te weinig echte vrienden hebben, bestaan er ook vrienden in boeken! Loop naar je boekenkast en ontdek de spannende verhalen die zich daar verschuilen!

Een zakje 'vriendjes' 
Vrienden kan je op allerlei manieren maken. Omkoperij is daar natuurlijk één van! Maar wat als je 'goodies' op zijn...?

Tessa en Manon 
Wat is er leuker dan precies hetzelfde doen als jouw beste vriendin? Juist ja, helemaal niets! Dezelfde kleren, samen alles delen. Dat is wat vriendschap is!

Een vriendje voor Bennie 
De ideale vriend voor een jongen die gepest wordt? Natuurlijk, een monster! 

Het allerleukste is... 
Wat is er leuker dan jongleren en boetseren? Een tip... het heeft iets met vriendschap te maken...

Een heel klein beetje ruzie 
In de beste vriendschappen komt er wel eens ruzie voor, maar daar hoeven we niet altijd zo zwaar aan te tillen!

Stel je vriendje... 
Soms doen je vrienden eigenlijk heel stom... Moet je dan wel vrienden blijven?

Een advertentie 
De beste manier om aan vrienden te komen? Plak een advertentie voor het raam! 

Het geheime vriendje 
Een geheime vriend die niemand zien of horen kan? Dat wil wel iedereen, maar Else heeft hem!

Een flink partijtje 
Iedereen mag naar het partijtje van Tijn komen, want alle kinderen zijn vrienden van elkaar!

Milou's vriendenboekje 
Wat als niemand in je vriendenboekje wil schrijven? 

Een knappe truc 
Als je je vriend doormidden zaagt, krijg je dan twee vrienden?

Is het nieuwsgierig maken gelukt? Ik hoop het want Marianne Busser & Ron Schröder weten de lezer te laten lachen en te vertederen. Soms komt er droefheid, schaamte en misschien zelfs een snuifje kwaadheid te voorschijn. Zeg nu zelf, al deze emoties horen ook bij vriendschap, zelfs al ben je nog heel jong. Ik herkende in ieder geval veel van de situaties die beschreven worden. 
De illustraties van Mark Janssen maken het geheel helemaal af. Hij kan als geen ander het gevoel van de versjes vertalen in een kleur en die kleur schept een sfeer vanaf het moment dat je de pagina omdraait. Sommige versjes hoef je gewoon al niet meer te lezen! Als je alleen al kijkt naar de illustratie, weet je genoeg! De prijs voor de mooiste spread gaat wat mij betreft naar 'Stel je vriendje...'. De uitdrukking op de gezichten van de kinderen en de manier waarop de details van het versje in de illustratie zijn verwerkt is erg mooi. 

a4a7d504f6bf59c7aecf053b0ae27159.jpg
Het versje dat me het meeste raakte was 'Milou's vriendenboekje'. Dit verhaal hebben we allemaal wel een keertje gehad en dit zijn de momenten waar onze nood aan vriendschap veel pijn kan veroorzaken. 
Een mooi voorleesboek dat perfect aansluit bij het thema van de  Kinderboekenweek 2018. Een boek waar zowel de kinderen als de ouders heel veel plezier aan gaan beleven! Allemaal vriendjes is in één woord 'Vertederend'!

Veel lees- en kijkplezier,
Evy



Reacties op: Versjes over vriendschap

Meer informatie

Gerelateerd