Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vreemder wordt het niet

op 07 maart 2019 door

Wat als je in de meest bizarre stad ter wereld woont en daar gebeurt iets wat ervoor zorgt dat de mensen zich plots zorgwekkend normaal gedragen, zou jij er dan achter willen komen wat er aan de hand is? Kipper, Tobias en Cimfonie vinden het in ieder geval erg vreemd.

Door Katy

Tijdens de les van mevrouw Tulbond horen de vrienden dat er zich een ongelooflijk vreemd voorval heeft voorgedaan en als ze wat later horen dat Kipper een betrokken partij is, haasten ze zich naar zijn huis. Wat ze daar aantreffen is zo raar dat Kipper even niet goed weet wat hij ermee moet: zijn ouders zijn volstrekt normaal. Al snel ontdekken ze een verband met een man die Hinderman Zwart heet en ze besluiten hem in de gaten te houden.

Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria is een knotsgek avontuur waarin niets te gek is voor woorden. Er zijn bijvoorbeeld een bodemloos meer, een piraat met een voorliefde voor jacuzzi’s, een heks die lesgeeft, een rat die Portugees spreekt en vegetarische piranha’s. De drie kinderen rollen van het ene avontuur in het andere en ontdekken gaandeweg wat er precies aan de hand is. Zo nu en dan kan de auteur het niet laten om de gebeurtenissen te becommentariëren en omdat het al allemaal zo bizar is, zal geen lezer (9+) daar nog vreemd van opkijken.

In een veertiental hoofdstukken vertelt auteur Adam Cece een grappig verhaal over een stad waarin alles kan. Uiteraard schept deze premisse leuke mogelijkheden voor de schrijver. Er zijn geen grenzen, dus laat hij magnetrons aan palmbomen groeien, duiken er op bloed beluste vleermuizen op en neemt één van de hoofdpersonen ongewild even de vorm aan van een babynijlpaard. De humor zit zowel in de setting als in het verloop van het verhaal. Kipper en co maken behoorlijk wat mee op korte tijd en het feit dat alles kan, maakt het ook een beetje spannend. De hoofdpersonen hebben er immers ook geen idee van wat er allemaal op hen af zal komen. Edward van de Vendel vertaalde het boek op een prettige manier. Het leest vlot, maakt enkele gekke sprongen (dat past echter helemaal in de plot) en moedigt aan om op ontdekkingstocht te gaan in Bizarria.

De gebeurtenissen worden ondersteund door enkele fijne illustraties van Heleen Brulot. In elk hoofdstuk is een tekening terug te vinden. Dat breekt de stukken tekst en geeft de lezer een idee van de vreemde zaken in Bizarria. Het is ook leuk om de nummering van de hoofdstukken goed te bekijken, daar zit telkens een kleine tekening in verwerkt.

Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria is een humoristisch en avontuurlijk boek dat een loopje neemt met de verbeelding. Kipper, Tobias en Cimfonie doen hun uiterste best om een verklaring te vinden voor het volstrekt normale gedrag van hun omgeving en het verhaal eindigt gewoonweg twee keer. Hoe dat komt? Ontdek het zelf in een stad die eventjes wat minder vreemder dan vreemd dreigt te worden. 

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Vreemder wordt het niet

Meer informatie

Gerelateerd

Over