Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie is Arlo Finch en wát maakt hem zo bijzonder?

op 07 december 2018 door

In De vuurvallei maken we kennis met Arlo Finch. Zal het eerste deel ons reikhalzend laten uitkijken naar het tweede deel? Ik ben gelukkig snel verslaafd aan nieuwe jeugdseries, maar ik hoop jullie ook te kunnen overtuigen!

John August 
John August (1970) is geboren in Colorado. Hij studeerde journalistiek in Des Moine, maar ontdekte tijdens een zomerprogramma aan Stanford toch een grotere liefde: het schrijven van scenario's. Hij besloot om een Master in Fine Arts in film te halen aan de University of Southern California. Sindsdien heeft hij aan meerdere films en series meegewerkt. De bekendste film zal Big Fish zijn, geregisseerd door Tim Burton, naar het boek van Daniel Wallace. Deze film leverde August een BAFTA Award nominatie op voor Best Adapted Screenplay.
In juli 2016 tekende hij het contract om drie boeken te schrijven over Arlo Finch, waarin hij zijn ervaringen als een scout kon verwerken. 

Achterflap van De Vuurvallei 
Arlo Finch verhuist met zijn moeder en zus naar Pine Mountain, Colorado. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat in het kleine stadje, waar hij meteen de aandacht trekt van duistere en oeroude krachten. Eerst denkt hij dat de vreemde gebeurtenissen die hem overkomen te maken hebben met de Rangersclub, waar hij zich bij heeft aangesloten. Deze scoutingclub gebruikt wilde magie uit de mysterieuze Lange Wouden. Maar al snel raakt hij verzeild in een gevaarlijk avontuur dat de Rangersbeloften van trouw, moed, vriendelijkheid en waarheid tot het uiterste toe op de proef stelt...

De cover Mijn levensmotto is: 'Een boek moet een aansprekende cover hebben, anders lees ik het niet.' Dat is natuurlijk een klein puntje van aandacht als je die cover moet beoordelen op een plaatje (altijd veel te klein) op een website. Het leuke aan dit hele gebeuren is wel dat, als je het boek dan toegestuurd krijgt, het een kleine verrassing is hoe het er dan uiteindelijk 'in het echt' uitziet. Ik moet zeggen dat het mij bij De vuurvallei reuze meevalt! Ik vind het best een mooie cover. Er zit wat mysterie in en het ziet er spannend uit! Een kleine bemerking daarbij is wel dat ik het boek ondertussen ook in de boekhandel heb zien liggen en ik het daar iets minder vond opvallen.  

Het verhaal 
Een spannend, actief verhaal waar meer dan een snuifje magie in te vinden is. 
Er zit veel tempo in het boek, waardoor jonge lezers aan het verhaal zullen gekluisterd zitten. Ook als volwassene viel het niet mee om het boek neer te leggen. Ik wou steeds meer weten en ontdekken, want het hele boek is echt een avonturenverhaal pur sang. Het ligt er wel vingerdik op dat deel één is in een reeks. Er worden erg veel vragen opgeroepen, waar je maar met mondjesmaat antwoorden op krijgt. Is dit jammer? De één zal er van houden, de ander zal er op afknappen. Het is vooral jammer dat ik niet direct met deel twee door kan!

De schrijfstijl 
Dat schrijven John August in het bloed zit, is duidelijk te merken tijdens het lezen van De vuurvallei. Alles klopt qua timing en intonatie. Leest het boek als een film? Dat vind ik een erg moeilijk te beantwoorden vraag. Ik kreeg wel mooie beelden in mijn hoofd tijdens het lezen en het 'onwerkelijke' aspect van het boek zit erg mooi verweven in het verhaal. Dat is wel iets dat je als auteur goed moet aanpakken. Het moet geloofwaardig zijn. Hij plaats iets wat veel fantasie vergt in/naast een 'normale' wereld en probeert een brug te vormen tussen de twee werelden. 
Het boek leest erg vlot, maar voelt zeker niet kinderlijk aan. 

Conclusie 
Ik heb zeker van dit boek genoten en ik heb het ook in één ruk uitgelezen. Ook al merk ik dat ik de laatste tijd liever 'contemporary' materiaal lees, een goed avonturenverhaal kan er altijd bij! Arlo Finch is een erg aanspekend hoofdpersonage waar je als lezer van kan genieten. Je leeft echt mee met hem. 

Als je voor kerst niet weet wat je moet kopen voor je leesgekke kind van 10 tot 12 jaar oud dan adviseer ik je om De vuurvallei aan te schaffen. Denk aan een soort mini-Indiana Jones, maar dan anders ;). Misschien moeten jullie het zelf maar ontdekken en mij vertellen waar het jullie aan doet denken!

De Rangersbelofte

Trouw, moedig, vriendelijk en waar
Behoeder van het oude en het nieuwe
Ik bewaak de natuur
Ik kom op voor groot en klein,
Ik wijs de weg,
En streef ernaar een goed mens te zijn.
Bosgeesten, luister goed
Hoe ik de belofte afleg.

In februari verschijnt deel 2 in de oorspronkelijke taal The lake of the moon. Hopelijk volgt de vertaling snel en kunnen we Arlo Finch nog beter leren kennen. Zijn jullie al enthousiast?

Veel groetjes,
Evy



Reacties op: Wie is Arlo Finch en wát maakt hem zo bijzonder?

Meer informatie

Gerelateerd

Over