Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Winterboeken + tips om ze te gebruiken

op 21 december 2018 door

Het is weer zover, het is winter. Vandaag, op 21 december, start officieel het koudste seizoen. De ideale tijd om met een lekker boek, een kop thee of warme chocolademelk onder een kleedje te kruipen en te lezen of voor te lezen over de winter.

Door Ilja.

De vier kaboutertjes in de winter

Van duo Marianne Busser en Ron Schröder is een nieuw boek verschenen uit de serie De vier kaboutertjes. Na De vier kaboutertjes in de lente (2015) en De vier kaboutertjes in de herfst (2016) komen ze nu met De vier kaboutertjes in de winter. Ook dit boek is verschenen in samenwerking met illustratrice Hanneke de Jager.

Maartje, Joep, Johannes en Moontje zijn vier kaboutertjes die veel avonturen beleven in het bos.

De avonturen die de kaboutertjes beleven, zijn herkenbaar als winterse avonturen en passen binnen het concept winter dat veel mensen hebben. Zo gaat het over sneeuw, gaan de kaboutertjes schaatsen en komt het fenomeen de winterslaap ter sprake. 

Wat kan ik met dit boek doen?

  1. Het boek is geschreven op rijm. Er zijn lange, maar ook kortere verhaaltjes, die allemaal geschikt zijn om voor te lezen in de kleuterklas. Na het lezen kun je bijvoorbeeld met de kinderen gaan rijmen. Bovendien zitten er verschillende rijmschema's in het boek. Dit zou je bijvoorbeeld met oudere kinderen kunnen bespreken. Wat is een rijmschema? Kunnen jullie zelf het rijmschema van deze verhaaltjes maken? 
  2. De prenten uit dit boek zijn niet alleen getekend. Zo wordt er gebruik gemaakt van allerlei materialen, zoals touw/draad, echte eikels, glitterbladeren, lucifers en knopen. Deze dingen, samen met de kaboutertjes, kun je op een seizoenstafel (in de klas of thuis) leggen. Kinderen kunnen dan het verhaal naspelen. Ook kun je de bomen en kaboutertjes van draad namaken tijdens een knutselles. 
  3. De serie De vier kaboutertjes is heel herkenbaar. Ook is in elk boek duidelijk het seizoen zichtbaar. Je zou onderdelen van de prenten kunnen gebruiken om een raadspel te maken. Welk seizoen hoort bij deze prent? Je kunt hierin ook differentiëren: voor de jongere kinderen gebruik je een groter deel van de prent, bij oudere kinderen laat je minder van de prent zien.
  4. Op de achterflap van het boek staat een gehaakt sneeuwpopje. Behalve dat je deze kunt namaken en kunt gebruiken op de seizoenstafel, kun je er nog iets mee doen. De sneeuwpop staat namelijk op elke pagina. Je kunt dus samen de sneeuwpop gaan zoeken, waardoor dit boek ook bruikbaar is als zoekboek. Bijkomend voordeel is dat de prenten tot in detail worden bestudeerd en daar kun je natuurlijk ook over praten.

Heb je nu helemaal de smaak te pakken en wil je meer winterse boeken lezen. Misschien heb je iets aan deze tips?

  • Sammie in de winter van Anita Bijsterbosch. Voor kinderen vanaf 1 jaar.
  • Winter van Ingrid Godon. Boek over Nellie en Cezar, geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Wintervuur van Carl Norac. Een winterse verhalenbundel die voorgelezen kan worden aan 5 jarigen, zelf lezen vanaf 7 jaar.
  • Gips van Anna Woltz. 10+
  • Er was eens een kasteel van Piers Torday. Geschikt voor lezers van 10 jaar en ouder.

ebc47686b00f5f2cbf1ea5ff27b3e3c7.png



Reacties op: Winterboeken + tips om ze te gebruiken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marianne Busser

Marianne Busser

Marianne Busser vormt samen met haar man Ron Schröder een bekend schrijvers...

Ron Schröder

Ron Schröder

Ron Schröder vormt samen met zijn vrouw Marianne Busser een bekend sch...