Door Annemieke de Jong
Astrid Lindgren
De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren werd geboren in 1907 en..." />
Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Winterse verhalen van Astrid Lindgren

op 06 februari 2022 door

"Veel winters en veel zomers heb ik zien komen en gaan. Heb nog geduld! Het wordt weer lente!"

Door Annemieke de Jong

Astrid Lindgren

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren werd geboren in 1907 en overleed op 28 januari 2002. Lindgren was sterk van mening dat kinderen (net als volwassenen) met respect moesten worden behandeld. Dit laatste zie je terug in haar boeken.Ze is bekend van jeugdklassiekers zoals Pippi Langkous, de gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter. Deze en haar andere boeken zijn inmiddels vertaald in 90 talen en uitgebracht in meer dan 100 landen. 

Maar ze heeft ook een aantal minder bekende boeken op haar naam staan... verhalen die perfekt passen bij het weerbeeld van vandaag!

Emiel - Winter op de Hazelhoeve

Emiel - Winter op de Hazelhoeve is een bundel van de verhalen Toen Emiel schoon schip maakte in de Hazelhoeve en de Bazin in een wolfskuil ving, Emiel viert feest en Toen Emiel zoiets heldhaftigs deed dat alle mensen in Lönneberga jubelden en al het andere vergeven en vergeten werd. Ouderwetse verhalen die geschreven werden in 1952, 1966 en 1985 en in 2021 in het Nederlands werden uitgebracht door Uitgeverij Ploegsma.

Emiel van de Hazelhoeve is een kwajongen die niet onder doet voor klassieke boekkarakters zoals Pietje Bel of Dik Trom. In de verschillende verhalen haalt Emiel heel wat streken uit, maar ondanks dat heeft Emiel een warm hart en in veel gevallen de beste bedoelingen bij de dingen die hij doet. Iets wat uiteindelijk ook de rest van de mensen in gaat zien.

Het boek dat onlangs is uitgebracht heeft zonder twijfel het ouderwetse karakter van de oorspronkelijke verhalen behouden. Dat is voor de lezer soms even wennen en schakelen en hierdoor behoeven sommige woorden zeker voor kinderen wat uitleg. Het is hierom dat het boek waarschijnlijk niet voor alle jeugdige lezers even geschikt is. Echter voor kinderen (en ouders) die houden van de wat ouderwetsere verhalen is het een prachtig boek om te lezen. Het is leuk geschreven en de illustraties hebben iets ondeugends, net als Emiel!

Dit boek vol Winterse ondeugd en avonturen krijgt ***.

Nieuwsgierig? Kijk dan hier voor een leesfragment.

Tomte Tummetot

Het prentenboek Tomte Tummetot verteld het bijzondere verhaal van de huiskabouter van de oude boerderij. Iedere nacht wanneer de mensen slapen, maakt Tomte Tummetot zijn ronde. Hij gaat langs de dieren en de mensen en kijkt of alles goed gaat... Iedereen weet dat hij er is want 's morgens zien ze zijn voetstapjes in de sneeuw, maar niemand heeft hem ooit gezien.

Een prentenboek met prachtige winterse illustraties van Harald Wiberg, wat voor het eerst in het Nederlands werd uitgebracht in 1981. 

Een klassieker waarvan ik me gelukkig prijs dat deze deel uit maakt van mijn collectie. Tot op heden heb ik nog geen hartverwarmender winterverhaal kunnen ontdekken dan het verhaal van Tomte Tummetot. De herhaling in het verhaal brengt herkenning tijdens het voorlezen. En de prachtige kern van het verhaal is dat er 's nachts iemand is die er op let dat alles goed gaat!

Winter en zomer komen en gaan. Het ene jaar volgt op het andere. Zolang er mensen wonen op de oude hoeve midden in het bos, zolang doet Tomte Tummetot iedere nacht stil zijn ronde en houdt de wacht.

Dit prachtige prentenboek vol winterse platen krijgt ****.

Zijn jullie ook zo'n fan van de boeken van Astrid Lindgren? Welk boek is jullie favoriet? Welke winterse verhalen lezen jullie graag?



Reacties op: Winterse verhalen van Astrid Lindgren

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren was een Zweedse schrijfster. Ze schreef haar eerste Pippi-Langko...