Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wolfje wil naar de klas

op 19 december 2018 door

Verdwalen, het is een veelvoorkomend thema in prentenboeken voor kleuters. Waarom? Het is een angst die de meeste kleuters herkennen en daarom kunnen ze zich goed inleven in dit soort verhalen. Wolfje wil naar huis van Rachel Bright en Jim Field is een boek dat gaat over verdwalen en sluit daarbij aan bij dit thema.

Door Ilja

Rachel Bright en Jim Field

Het duo Rachel Bright en Jim Field zijn beide illustrators die meerdere malen hun handen ineen hebben geslagen voor een prentenboek. Eerder verschenen De leeuw in de muisLaat maar los Koala en Twee vechtende eekhoorntjes.

Wolfje wil naar huis

Wolfje is klein, maar zo voelt hij zich niet. Hij is sterk en stoer en wil de roedel naar een veilige plek leiden tijdens een sneeuwstorm. Dat loopt alleen net iets anders, want hij tijdens de storm raakt hij de roedel kwijt. Hij is verdwaald...

Wolfje in de klas

Dit boek werkt uitstekend tijdens het thema winter in de kleuterklas. Neem wat wolvenknuffels (en overige dieren die in het boek voorkomen) mee en de sfeer is al gemaakt. Na het lezen kun je de leerlingen het verhaal na laten spelen.

Ter introductie laat je het boek zien en vertel je de titel. Vraag aan de kleuters waar het boek over zal gaan en wie de hoofdpersonage zal zijn. Deze vragen werken enorm goed voor de boekoriëntatie en het verhaalbegrip. 

Sla dan het boek open en laat het schutblad zien. Er staan pootafdrukken op het blad, vraag aan de leerlingen van wie ze zouden zijn.

Dan kun je het verhaal voorlezen. Wat leuk is om de kinderen te laten doen, is het wolvengehuil dat meerdere malen in het verhaal voorkomt. Zo doen ze mee in het verhaal.

Bespreek het verhaal na, zo test je als leerkracht het verhaalbegrip, maar trainen de kinderen hun geheugen. Wat een verrassende vraag is, maar die kinderen wel heel leuk vinden om te beantwoorden, is vragen naar hun favoriete personage of illustratie. Zo leer je de kleuters ook om goed naar de prenten te kijken,

Daarna kun je leerlingen vragen naar hun eigen verhalen met verdwalen en kwijtraken van ouders/grootouders/leerkrachten. Zo betrek je hun eigen leven bij het fictieve verhaal, er zijn leerlingen die juist deze koppeling nodig hebben om het verhaal te kunnen verwerken en een plekje te kunnen geven.

Als afsluiting kun je de kinderen het verhaal na laten spelen met de knuffels, het verhaal laten tekenen of een leuke kleurplaat over een wolf laten kleuren. 

Gebruiken jullie wel eens prentenboeken in de klas? Wat doe je er dan zoal mee? Vertel het ons in de comments!



Reacties op: Wolfje wil naar de klas

Meer informatie

Gerelateerd

Over