Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Buddenbrooks

op 03 januari 2021 door

Het eerste samenleesproject van dit nieuwe jaar wordt De Buddenbrooks, de debuutroman van Thomas Mann.
Dit boek leent zich erg goed voor een bespreking in delen, en omdat we met meerdere lezers zijn maak ik een eigen bespreekpagina aan voor De Buddenbrooks.

Thomas Mann

fa5f4ab4a916ebd1951b7102dae482d3.jpgPaul Thomas Mann (1875 - 1955) wordt beschouwd als een van de grootste Duitse schrijvers uit de twintigste eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren de romans De Buddenbrooks en De toverberg, alsook de novelle De dood in Venetië. Zijn werk werd sterk beïnvloed door dat van Goethe, Nietzsche en Schopenhauer. In 1929 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij week in 1936 voor het Duitse naziregime uit naar Zwitserland, onder meer omdat zijn echtgenote, Katia Mann, als joodse gezien werd. Thomas Mann woonde van 1939 tot 1952 in de Verenigde Staten waar hij uitgroeide tot een belangrijke exponent van de strijd tegen het fascisme, en daarna tot zijn dood weer in Zwitserland.

De Buddenbrooks

De Buddenbrooks is de eerste roman van Thomas Mann en werd  uitgebracht in 1901.

Flaptekst:
Op een groot doek schildert Thomas Mann de levensgeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. Johann Buddenbrook sr., de patriarch van de familie, en diens zoon Johann jr. hebben de grondslag gelegd en uitgebouwd voor de solide en machtige familie- en firmatraditie.
Maar de kinderen van Johann jr. vertonen symptomen van decadentie die het imperium van degelijkheid en welstand dreigen te ondermijnen. Dochter Toni weet zich geen duidelijk doel in het leven te stellen, Christian is het voorbeeld van een zoon die niet wil deugen en Thomas, die de leiding van het bedrijf overneemt, is veel te kunstzinnig voor de harde handelsparaktijk.
In Thomas' zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar - een van Thomas Manns grote thema's - een symbolisch hoogtepunt. Hanno is frèle en ziekelijk, dol op muziek, en vervuld van creatieve impulsen en verlangens die hij niet kan beheersen. Hij sterft jong en sleept de grote familietraditie in zijn ondergang mee.
De typische decadentie van het fin de siècle heeft de kracht en vitaliteit van een machtig en welvarend koopmansgeslacht in enkele generaties volledig gesloopt.

Een sleutelroman

d39edb9dbd4afc930f704eb865605120.jpgIn 1895 reisde de jonge Thomas in een impulsieve bui zijn broer Heinrich achterna, die zich inmiddels in Italië had gevestigd. Hij verbleef eerst een tijdje in Rome en huurde daarna, samen met zijn broer, een huisje in het nabijgelegen stadje Palestrina. Daar verbleven ze uiteindelijk twee jaar.

Reeds tijdens zijn verblijf in Palestrina begon Thomas Mann aan zijn groots opgezette realistische Bildungsroman Buddenbrooks - Verfall einer Familie. De roman werd medio 1900 voltooid en verscheen uiteindelijk in 1901. Gebruik makend van zijn eigen familiegeschiedenis verhaalt Thomas Mann hierin van de ondergang in de loop van vier generaties van een Lübeckse koopmansfamilie. Duidelijk herkenbaar is Schopenhauers cultuurpessimisme, zich uitend in een grote sensibiliteit, kunstzinnigheid en een zekere decadentie. In de structuur is de invloed van Leo Tolstoj herkenbaar. Binnen het beschreven milieu is een voortdurende spanning waarneembaar tussen het zakelijke en het artistieke. Een opvallend aspect van deze roman is het ontbreken van gemoraliseer: ondanks de neergang blijft een onmiskenbare sympathie van de schrijver herkenbaar voor vrijwel al zijn romanfiguren, hoe verschillend ook.

Buddenbrooks werd al snel een succes en vestigde direct de naam van Thomas Mann als groot literator.

Enkele feitjes:
* De Buddenbrooks is een sleutelroman over Manns familie en diens geboortestad Lübeck.
* De Buddenbrooks wordt wel gezien als een overgangsroman van het 19e-eeuwse naturalisme naar het 20e-eeuwse symbolisme.
* Het verval van de Buddenbrooks staat symbool voor het verval van Duitsland
Invloeden zijn herkenbaar van Richard Wagner (gebruik van ‘leitmotieven’) en Arthur Schopenhauer.
In 1929 werd Thomas Mann voor De Buddenbrooks de Nobelprijs voor de literatuur toegekend.
Lees hier meer over het leven van Thomas Mann
Lees hier over een bezoek aan het Buddenbrooks Haus
De bespreking van het boek
Omdat het boek vrij dik is en we de discussie natuurlijk graag overzichtelijk willen houden, maar ook iedereen de kans willen geven in zijn of haar eigen tempo aan te haken, heb ik het boek in 5 stukken opgedeeld. Elke zondag zal ik een draadje openen bij de reacties waaronder het deel besproken kan worden.
Het leesschema
* 10 januari: start bespreking deel 1 t/m 3 (blz 5 t/m 135)
* 17 januari: start bespreking del 4 en 5 (blz 136 t/m 244)
* 24 januari: start bespreking deel 6 en 7 (blz 245 t/m 353)
* 31 januari: start bespreking deel 8 en 9 (blz 354 t/m 494)
* 7 februari: start bespreking deel 10 en 11 (blz 495 t/m 616)
Verwacht van mij geen serie vragen, daar heb ik geen tijd voor omdat ik ook nog steeds druk ben met het grote Russen-samenleesproject. 
Het zou erg fijn zijn als iedereen zijn of haar bevindingen over het gelezen deel plaatst, daar kunnen de anderen dan vervolgens op reageren. En heb je iets waar je graag de mening van de andere lezers over zou willen horen, stel dan vooral je vraag!! 
Zo gaat het volgens mij een leuke ien interessante bespreking worden.
Lees je met ons mee???


Reacties op: De Buddenbrooks

Gerelateerd

Over

Thomas Mann

Thomas Mann

Paul Thomas Mann (6 juni 1875 - Zürich, 12 augustus 1955) wordt bescho...