Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In de meterkast....

op 16 september 2018 door

September, lees-uit-eigen-kast-maand bij De feelgood club van Hebban....een geweldig initiatief waar ik ook absoluut weer aan mee wil doen! Genoeg ongelezen boeken in mijn kast:

4e0e9819dab329ac29469c27e369014d.jpg

Dus al snel had ik een stapeltje klaargelegd, deze 6 boeken uit eigen kast  zou ik in september gaan lezen...
Het begon geweldig in korte tijd kon ik al drie boeken verhuizen naar de gelezen boeken.

ff664f46bf2ba58b04f34a4ec6363f8a.jpg* De laatste getuige - Frank Krake
* Wie het mooist valt - Sara Novic
* Madame Bovary - Gustave Flaubert

Maar dan is er ook nog een regeltje in de lees-uit-eigen-kast-maand dat zegt dat je in deze periode geen nieuwe boeken mag kopen....
Kijk, daar begint het probleem!
Want laat er nu net halverwege september een boekenmarkt in Utrecht zijn! een boekenmarkt waar ik heel graag naar toe wil...of nee waar ik gewoon naar toe móet. 

Gelukkig schoot me ineens een oplossing van vorig jaar in gedachten: de meterkast.
Een geweldige uitvinding waar ik toen ook al dankbaar gebruik van gemaakt heb; plaats gewoon de tasjes met de in september gekochte boeken in je meterkast en open deze pas weer in oktober.
Opluchting: ik kan gewoon rustig naar die boekenmarkt gaan!
Wel sprak ik (heel streng) met mezelf af dat ik zeer selectief zou zijn: ik zou gaan voor de iets zeldzamere boeken, namelijk klassiekers die hoog op mijn NTL-lijst staan, en verder mocht ik de 2 boekentips die ik onlangs van familieleden kreeg ook aanschaffen als ik deze voor een zacht prijsje kon vinden.

6f2839446449a0ae178ea2044590b120.jpg

Vol goede moed en vooral goede voornemens vertrok ik vanmorgen vroeg richting Utrecht....
Ik ben maar gewoon ergens willekeurig begonnen met kijken, dat bleek heel toevallig net de hoek te zijn waar de betere antiquariaten stonden die gepecialiseerd waren in klassiekers! Heb ik weer :-)
Ik zag dan ook gelijk al een paar schitterende boeken liggen, maar ik ben braaf doorgelopen, wie weet kwam ik ze ergens anders nog wel goedkoper tegen. en ik kon toch niet gelijk al bij de eerste drie kraampjes drie boeken kopen?!

In de laatste rij van dit hoekje zag ik ineens twee boekjes van dezelfde uitgave liggen die ik heel graag zou willen lezen: Odysee en Ilias van Homerus!
Even maakte ik mezelf wijs dat ze vast duur zouden zijn, maar nee hoor, 6 euro per stuk....
Nou toen kon ik ze niet meer terugleggen dat snappen jullie wel.
Vooral toen ik ineens ook nog een heel leuk gesprek kreeg met de twee verkopers over het boek Het kleine meisje van meneer Linh, een boekje waar we alle drie helemaal weg van bleken te zijn, en de vraag was al gauw: wanneer had jij het door?
Helemaal blij met mijn aankopen liep ik verder.

Al gauw zag ik ook Oorlog en vrede van Tolstoj liggen, die staat al bijna twee jaar lang op al mijn verlanglijstjes! Maar dit was wel een heel oud boek en ook erg versleten en bleek ook aardig aan de prijs te zijn....ik liep verder. 
Later heb ik het boek bij andere kraampjes nog een paar keer zien liggen maar na heel wat getwijfel besloot ik steeds dat het boek niet mooi genoeg was, want dit is zeker een boek wat in mijn kast zal blijven staan. 
Het mocht dus niet zo zijn....ik had het eigenlijk al opgegeven.....

5882ab809fc1c3bedafab211875111b1.jpgWel kwam ik twee boekjes tegen van Phillipe Claudel....de schrijver van het mooie boekje waar ik het die ochtend over had gehad met de verkopers, en dit waren twee boekjes die ik nog niet kende. Van Phillipe Claudel wil ik absoluut meer lezen, dus vooruit Rivier van vergetelheid en Het verslag van Brodeck mocht ik ook meenemen.

En ja hoor daar lag één van de twee tips die ik onlangs van familieleden heb gekregen: De alchemist van Paulo Coelho, ook voor een heel leuk prijsje.....die mag mee!

Intussen zag ik ook heel wat keren dat ene U-boek liggen.....Ulysses van James Joyce! Hier kon ik toch wel stiekem een beetje trots bij glimlachen: dat boek heb ik wél gelezen!!
En ook Lolita van Vladimir Nabokov ontbrak niet op de boekenmarkt, maar dit boek ligt thuis al te wachten om in oktober gelezen te worden.

En daar lag ineens, geen klassieker maar wel een boek dat me inmiddels al zo vaak aangeraden is en dat erg hoog op mijn NTL-lijst staat, Woesten van Kris van Steenberge voor bijna niks.....voor ik het doorhad was dit boek ook mijn rugzak ingekropen, zomaar vanzelf....

Nu ik toch een beetje van de klassiekers aan het afwijken was, werd de verleiding wel heel groot om nog even terug te lopen naar die twee leuke boekverkopers en daar dat ene mooie boek nog op te halen: De boekenapotheek aan de Seine van Nina George. Een boek over boeken, een boek met wie weet wel weer hele mooie boekentips!
En daar sneuvelden dus de strenge afspraken die ik vooraf met mezelf gemaakt had! Zonder enige spijt of schuldgevoel verdween ook dit boek in mijn rugzak.

Vervolgens liep ik ineens weer langs het kraampje waar een heel mooi, vrijwel nieuw boek stond van Thomas Mann: De buddenbrooks.
Ik was er al zeker drie keer snel voorbij gelopen maar het bleef knagen....
Steeds deed de prijs me toch weer snel doorlopen.
Nu bedacht ik me ineens dat ik nog geld had van mijn verjaardag, precies het bedrag dat voor dit boek betaald moest worden :-)
De twijfel verdween spontaan! En het boek mocht mee.

fd3e364cbc0e94876e2011e602c7d340.jpgEen ander boek waar ik wel even bij moest glimlachen was een groot boek in een bijbehorende huls: Benedictus! Mijn achternaam :-)
Hier kon ik echter makkelijk aan voorbij lopen, ik heb niet eens gekeken wat voor boek dit nu precies was. Maar wel grappig om dit zo hier aan te treffen. 

Mijn nichtje en tante liepen ook op de boekenmarkt en we besloten om samen ergens even iets te gaan drinken en gezellig bij te kletsen. Een welkome pauze van al dat geslenter tussen de boeken. 
Beide zijn ook vervente lezers dus ook zij hadden al verschillende aankopen gedaan. 
Na een paar drankjes en hapjes waren we er weer helemaal klaar voor! Zij hadden nog één hoek van de boekenmarkt niet gezien en we besloten daar nog even langs te lopen.
Het werd een veel: "Ken je dit boek?" "Oh ja die is goed!" "Heb je deze al gelezen?" "Ja, schitterend" of "Nee, maar staat op mijn lijstje!"

Ik had eigenlijk al besloten dat ik meer dan genoeg boeken had gekocht.....
Maar toen, zo maar ineens, bij een kraampje waar ik toch echt al langsgelopen was.....
Lag daar een hele mooie uitgave van Oorlog en vrede van Tolstoj en deze zag er echt nog als nieuw uit! De prijs was ook zeker niet die van een nieuw boek, maar juist verrassend laag.
Gelukkig had ik nog precies één plekje over in mijn rugzak! :-)
En zo kan ik dit boek dan ook eindelijk van mijn verlanglijstje afstrepen.

Nu was het dan echt klaar....
En met een zeer tevreden en voldaan gevoel ben ik de trein ingestapt, helemaal blij met mijn nieuwe aanwinsten. 
Nieuwe aanwinsten die voorlopig een plekje krijgen in mijn meterkast.....om ze dan op 1 oktober weer tevoorschijn te halen! 

bcd4878ad7959fce92b799247495d6b2.jpg



Reacties op: In de meterkast....

Gerelateerd

Over

Homerus

Homerus

Homerus, ook wel Homeros, was een Griekse dichter en zanger die leefde van ...

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...

Thomas Mann

Thomas Mann

Paul Thomas Mann (6 juni 1875 - Zürich, 12 augustus 1955) wordt bescho...

Paulo Coelho

Paulo Coelho

Paulo Coelho wordt in 1947 in Rio de Janeiro geboren. Na zijn ovoltooide rechten...

Philippe Claudel

Philippe Claudel

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe,1962) is de auteur van een reeks internat...

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge

Kris Van Steenberge (1963) is (toneel)schrijver, regisseur en docent. Hij woont ...