Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Oorlog & vrede

op 09 mei 2021 door

Een nieuw samenleesproject van formaat...
Na Misdaad en straf van Dostojevski gaan we ons nu buigen over Oorlog en vrede van Tolstoj. Opnieuw een dikke klepper uit de klassieke Russische literatuur. We nemen er de tijd voor om de bedoelingen van Tolstoj goed tot ons door te laten dringen en om natuurlijk te genieten van dit meesterwerk, daarom heb ik de bespreking weer opgesplitst in delen zodat ieder aan kan haken bij het deel dat hij of zij al gelezen heeft.

Lees je met ons mee??

Het boek

7721288abb327d29937249daab449839.jpg

Oorlog en vrede vertelt de grootse verhalen van de adellijke families Rostov en Bolkonski, hun zinderende feesten en liefdesgeschiedenissen, en dat tegen de achtergrond van Napoleons desastreus verlopen Russische veldtocht, afgesloten met Tolstojs beschouwingen over de aard en betekenis van de geschiedenis en over het probleem van de vrije wil. Kortom, het ene boek waarin liefde, vrienden vijandschap, het intiem-persoonlijke en het grootmenselijke samenkomen in een verbluffende roman die het hele leven omvat (Bron)

De bedoeling van Tolstoj met Oorlog & vrede

fdd7b2466807271f839e636d4667221e.jpg

Tolstoj heeft met zijn boek Oorlog en Vrede niet een roman in de gebruikelijke betekenis van het woord willen schrijven. Evenmin heeft hij een geschiedenisboek willen schrijven. Dit blijkt uit zijn persoonlijke nawoord in het boek.

De roman Oorlog en Vrede vertoont niettemin veel elementen van de beide genoemde genres. Hoewel de in de roman figurerende karakters en hun belevenissen grotendeels fictief zijn, zijn de beschrijvingen van de veldslagen en van de politieke situatie zo nauwkeurig mogelijk weergegeven, zij het dat Tolstoj die beschrijft in zijn persoonlijke visie. Met name voor en na de grote veldslagen vinden we uitgebreide analyses. Naar de overtuiging van Tolstoj zijn de belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis en uit ons persoonlijke leven voorbestemd en onveranderlijk. In geen van zijn werken komt dit duidelijker naar voren dan in Oorlog en Vrede. Waarom veroverde Napoleon bijna heel Europa en vond daarbij betrekkelijk weinig tegenstand? Waarom trok Napoleon daarna, zonder duidelijke militaire reden, zijn troepen weer plotseling terug uit Rusland? Over zijn antwoorden op deze en andere vragen – waarover door historici doorgaans anders gedacht werd dan door Tolstoj – legt Tolstoj in Oorlog en Vrede verantwoording af....

En wanneer de lezer het verhaal goed tot zich laat doordringen, zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit de levens van de hoofdfiguren ook zo gegaan als ze gegaan zijn, omdat in de filosofie van Tolstoj er geen ander bevredigend verloop denkbaar was. Met name het leven van Pierre vertoont een duidelijke lijn. Andere wendingen in zijn leven zouden het boek onbevredigend voor de auteur gemaakt hebben.

Een ander pilaar in Tolstojs denken is dat massa's het verloop van de geschiedenis bepalen, niet individuen zoals een generaal die een bepaalde tactische beslissing neemt. Napoleon begaat de te verwachten historische fout van een groot veldheer met de inname van Moskou. Hij wist dat zijn aanvoerlijnen in de Russische winter veel te lang zouden zijn.

(Bron)

Meer lezen

* De tijd brengt alles tot stand 
* Oorlog en vrede: de eerste grote soap

Leesschema: 

* Deel 1 (blz 7 t/m 377) --> zaterdag 29 mei
* Deel 2 (blz 381 t/m 770) --> woensdag 16 juni
* Deel 3 ( blz 773 t/m 1187) --> zaterdag 26 juni
* Deel 4 (blz 1191 t/m 1438) --> zaterdag 3 juli
* Epiloog I + II (blz 1439 t/m 1552) --> zaterdag 10 juli



Reacties op: Oorlog & vrede

Gerelateerd

Over

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...