Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Synchroniciteit bij de rivier Wye

op 05 september 2020 door

Synchroniciteit, het is niet alleen een mooi woord maar ook een schitterend fenomeen. Ik blijf er van genieten als ik het ergens tegenkom! Weten jullie nog wat het is? Ik schreef er al eens eerder een blog over.

Soms gebeuren er dingen die bijna meer dan toeval lijken te zijn, er zijn dan vreemde en opvallende verbanden tussen de gebeurtenissen te ontdekken. Voor een ander misschien niet altijd duidelijk te herkennen maar voor de persoon zelf hebben de gebeurtenissen met elkaar te maken en hebben ze dus betekenis. De Zwitserse psycholoog Jung bedacht hier de term synchroniciteit voor.

Op het moment ben ik een heerlijk boek aan het lezen waarin heel veel kunst voorbij komt: In het zwart van de spiegel van Peter Delpeut. Over het boek zelf ga ik nog niet al te veel vertellen, dat komt later aan bod, omdat het een samenleesproject is met *Wil2*... maar ik kan het niet laten om er toch al iets over te roepen, over de synchroniciteit.

c4b80f9c8ee28bbd948338cc85714964.jpg

In het begin van het boek vertelt de hoofdpersoon over zijn bezoek aan het plaatsje Bath na afloop van een voettocht langs de rivier Wye, hij heeft de voettocht ondernomen om een onbeantwoorde liefde te vergeten en hoopte zijn gekrenkte eigenwaarde een romantische glans te geven door een dichterlijk pad te volgen. Want dichter William Wordsworth schreef er zijn gedicht 'Lines written a few miles above Tintern Abbey, on revisiting the banks of the Wye during a tour, july 13, 1798'

Na een tijdje gelezen te hebben kon ik me even niet meer goed concentreren op het verhaal (iets met een hele nare ontsteking onder mijn kies) en besloot de tv aan te zetten. Daar kwam het programma 'Droomhuis op het platteland', een heerlijk programma waarin ze de meest mooie Engelse cottages laten zien in schilderachtige dorpjes. De aflevering van die dag begon met... het uitzicht op de rivier Wye! 
En niet zo maar een opname, nee een weids uitzicht gefilmd vanaf een standpunt iets hoger dan de horizon... precies wat er in het boek ook omschreven werd i.v.m. een 'Claude-glass' (later meer hierover, bij de bespreking van het boek!).

In het programma laten ze altijd drie huizen zien die te koop staan, één van de drie had een schitterend uitzicht.... op Tintern Abbey!

Is dat synchroniciteit of niet?! :-)

34a7dc6d2786ae84cf338a50588ae8a4.jpg

Het hele boek is eigenlijk een grote vorm van synchroniciteit want de hoofdpersoon beland tijdens zijn zoektocht naar schilderijen van Claude Lorrain van de ene 'toevalligheid' in de andere, zo toevallig... dat kan bijna niet...of te wel: synchroniciteit!

Dit boek stond al echt een hele tijd op mijn leesplanning voor de maand augustus, nu loopt mijn planning inmiddels een heel klein beetje uit dus ook in de eerste week van september lees ik dit boek. Iets wat dus al bijna een jaar geleden op de planning gezet is...
Ik heb dit boek ooit gekregen van iemand die vond dat het echt iets voor mij zou zijn. 
En juist die persoon zit de laatste tijd, maar vooral afgelopen week heel veel in mijn gedachten... wel bijzonder dat ik dan net het boek lees wat ik van haar gekregen heb. (en nee dat is niet de reden dat ik aan haar denk)

25ca6a9550a939699769c283dbebc70c.jpg

Veel verder in het boek komen ook de schilders Constable en Turner aan bod....
Ik legde het boek weg en ging mijn mail lezen, er was een nieuwe mail van Het museumtijdschrift. Musea bezoeken is iets dat ik graag doe en dat in de huidige coronatijd ook heel veilig kan, dus nieuwsgierig bekeek ik welke tentoonstellingen aangeraden werden.

Helemaal aan het eind van de mail stond de nieuwe tentoonstelling in het Teylersmuseum in Haarlem vermeldt die op 19 september begint, een tentoonstelling met werk van de schilder John Constable!

Toeval?? Of toch.... Synchroniciteit?? 
Ik hou het gewoon op het laatste! :-)

Bronnen:
Poetry foundation

Foto's:
Banner: The river Wye
Claude Lorrain - A pastorale landscape
John Constable - The hay wine



Reacties op: Synchroniciteit bij de rivier Wye

Gerelateerd

Over

Peter Delpeut

Peter Delpeut

Peter Delpeut (1956) studeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Hij is in d...