Eindoordeel - Voor velen een erg aangename verrassing!

op 01 januari 2016 door

Blow-up is een thriller leesclub met een erg geanimeerde activiteit, opgevrolijkt door heel wat enthousiaste deelnemers. Het wordt geen wedstrijd Nederland-België (Vlaanderen). Vanaf de start is het al snel duidelijk dat het werk van Belinda Aebi, zelfs in haar eigen Vlaanderenland, nog niet echt bekend is. Steeds timmert ze vol goede moed aan de lange weg… Zal daar met haar nieuwste thriller én de Hebban leesclub eindelijk verandering in komen? De tijd zal het leren… Maar wat betekent eigenlijk “blow-up”? Het vergroten van een foto, of het uitvergroten van een deel van een foto; het uitlichten van een foto. En die foto’s gaan een heel belangrijke rol spelen in dit spannende verhaal! Meer gaan we in dit geval niet vertellen…

Verwachting en deelnemers.
Een bont gezelschap, onze vijftien deelnemers! Een ietwat mysterieuze, duistere maar wel aantrekkelijke cover. Voor velen een eerste kennismaking met de auteur en haar boeken. Toch is er een viertal deelnemers (Michele, Anne, Kim en Guy) dat één of meerdere boeken van Belinda eerder heeft gelezen. Zoals dit wel vaker gebeurt wachten vooral de Vlamingen langer op hun gewonnen boek, of moet er zelfs een tweede exemplaar worden verzonden. Kim is erg geduldig, zij ontvangt haar boek pas na ruim twee weken. De meeste lezers willen aangenaam worden verrast. Eind goed, al goed?

Wat vinden de lezers van Blow-up?
Zelfs een panne met de auto kan nuttig of zalig zijn, zo meldt Anne: … “3 uur wachten op de pechverhelper .... Zaaaaalig om dan Blow-up bij te hebben en ongestoord te kunnen lezen in de auto.” Kijk maar naar het aantal a’s in zalig. De traditie wordt niet verbroken, af en toe een opmerking over het “Vlaams” als schrijftaal. Toch wordt dit achteraf niet echt afgestraft bij de beoordeling. Er bestaat enige twijfel of Blow-up een thriller dan wel misdaadroman is, maar dit kan de leespret toch niet drukken. Guido Goedgezelschap ontpopt zich in deze leesclub tot “bijzonder goed gezelschap”. Hij wordt zelfs lyrisch als hij zijn beoordeling geeft; niet alleen vijf sterren, hij zet prompt alle andere boeken van Belinda op zijn nog te lezen lijst. Ook Miranda geeft maar al te graag de volle buit. Lezer Erik neemt voor de allereerste keer deel aan een Hebban leesclub, met succes! Doet hem een beetje denken aan de boekverslagen en presentaties die hij voor zijn eindexamen moest doen. “Leuk om te lezen hoe anderen het boek hebben ervaren.” Dit is nu net één van de beste redenen om deel te nemen…
Nog even het volgende, als klapper op de vuurpijl: Belinda Aebi schenkt haar royalty’s van dit boek integraal aan Artsen Zonder Grenzen! Zij hoopt dat velen haar boek gaan kopen. Chapeau, mevrouw Aebi!

Vragen aan deze schrijfster.
Zelden een auteur in onze leesclub gehad, die met de grootste belangstelling de reacties van haar lezers opvolgt, die vol openheid en erg snel de vragen beantwoordt. Een greep uit de vragenton:
Heidi vraagt: Mijn complimenten, heb genoten van Blow-Up en heb hem in twee rukken uitgelezen. Mijn vraag is, heb je er bewust voor gekozen om de personages van Maud, Gijs en Max niet verder uit te diepen? Ik bedoel hiermee dat je niks uit hun leven vertelt? Wellicht om het zo makkelijker te maken voor mensen die vorige delen niet hebben gelezen?
Belinda Aebi antwoordt: Heidi, het antwoord staat al ongeveer in het bovenstaande stukje. Ik wist dat Blow-up de afsluiter was van Maud Gelderman, dus is zij en haar mannen wat in de zijlijn blijven staan. Maar dat heb ik eigenlijk van bij het begin van de reeks zo uitgemaakt, zodat je inderdaad niet alle voorgaande boeken moet gelezen hebben. Het is geen vervolgverhaal, elk boek staat op zich. Dank nog voor je complimenten. Heel blij mee!

Jack vraagt: Je staat bekend dat je bij het schrijven van verhalen vaak laat inspireren door actuele (maatschappelijke) thema's. Ook nu weer met o.a. doorrijden na een ongeluk na dronkenschap. Hoe belangrijk vind je het om dergelijke thema's in je verhalen te verwerken en wil je met deze verhalen ook nog iets maatschappelijks bereiken?
Antwoord van Belinda Aebi: Ik hou ervan om een mix te brengen van fictie en non-fictie. Uiteraard kies ik een thema wat mij in de eerste plaats boeit en waar ik me enkele maanden kan in verdiepen. Het leuke is voor mij dan om er een twist aan te geven en er een eigen verhaal rond te gaan bouwen.

Beoordeling:
Veertien deelnemers beoordelen Blow-up. Dit boek krijgt twee keer de volle buit van 5 sterren, negen keer 4 sterren, een keer 3,5 en tenslotte eenmaal 3. Na een grondige wiskundige (!) berekening komt het verdict uit de rekenmachine gedonderd: 4 fraaie Nederlandse en Vlaamse sterren!


Reacties op: Eindoordeel - Voor velen een erg aangename verrassing!