Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag

op 21 februari 2016 door

Over ‘De Erfenis van Richard Grenville’
Alexa is klaar met de middelbare school en besluit om een semester in Engeland te gaan studeren. Haar moeder is niet erg enthousiast (zeker niet omdat haar vader Engels is en deze nooit iets van zich heeft laten horen nadat hij haar moeder tijdens een ontmoeting in Frankrijk zwanger heeft gemaakt). Ze gaat uiteindelijk wel en komt oud-klasgenoot en voormalig beste vriend Sander tegen. De vriendschap lijkt verder te gaan waar deze gebleven is, terwijl Sander haar wegwijs maakt in het Londense studentenleven.

Londen blijkt echter nog een verassing voor haar te hebben. Eentje waar ze geen rekening mee had gehouden. Ze blijkt over magische krachten te bezitten. Een gave die ze van haar onbekende vader heeft geërfd. Naast haar reguliere colleges volgt ze na deze ontdekking ook lessen aan De Verborgen Universiteit. Deze school is verborgen binnen de muren van de universiteit en alleen toegankelijk voor hen die magische krachten bezitten.

De Erfenis van Richard Grenville is het eerste deel in een trilogie, geschreven door Natalie Koch.

De Leesclub
Tijdens de leesclub bespraken de deelnemers wat hen opviel en wat ze vonden van het boek.

Natalie’s schrijfstijl
De schrijfstijl wordt over het algemeen als fijn ervaren.
Rob Verheggen noemt het een vlotte, leesbare en sympathieke schrijfstijl die nergens onnodig wordt aangedikt ondanks het gebruik van magische begrippen die veelal in het Latijn zijn.
Mars88 vindt het prettig te lezen: “Ik zat direct in het boek. Een mengeling van young adult en fantasy qua schrijfstijl. Makkelijk en prettig te lezen, maar volwassen.”
Niet alles wordt echter als even prettig ervaren als het om de schrijfstijl gaat.
“Ze schrijft vlot en heeft veel ritme in haar zinnen. Het verhaal is erg beeldend, soms wel te veel details naar mijn mening, dingen die niet relevant zijn op dat moment,” vindt Heaven-leigh.
Ook Kamiel Janssens heeft een puntje van kritiek: “ik heb me er meerdere keren aan gestoord dat er bepaalde bijzinnen in zinnen zo lang waren dat tegen je het werkwoord van de hoofdzin was al bijna de draad kwijt was.”

Harry Potter gelijkenissen
Vanwege een mysterieuze wereld waarin magie bestaat die geleerd wordt op een school (en waar de gewone mens geen weet van heeft) is de vergelijking met Harry Potter al gauw gemaakt. In het begin heeft zelfs de hoofdpersoon geen weet van het bestaan van deze wereld met magie. Ook op de achterflap wordt deze connectie al even genoemd.

Deze vergelijking bleef bij de lezers niet onopgemerkt, maar vonden ze deze ook terecht? Hoewel de lezers de vergelijking snappen, zien ze ook voornamelijk de verschillen.
Rob Verheggen noemt ook het verschil in niveau tussen beide boeken: “Het realiteitsgevoel vind ik veel sterker, ik krijg tijdens het lezen het idee dat het wel eens echt waar zou kunnen zijn”.
Sommige lezers vinden het jammer dat de vergelijking ook op de omslag vermeld staat. “Hierdoor ga je vergelijken, terwijl je een boek eigenlijk onbevangen moet kunnen lezen,” aldus Marieke Scheers.

Rokende personages : do or don’t?
Als we kennis maken met hoofdpersoon Alexis rookt ze nog. Iets waar lezer Vanessa Geensen zich aan ergert. “Ik persoonlijk vind dat een hoofdpersoon in een boek dit niet zou moeten doen. Jongeren zijn erg gevoelig hiervoor.”
Anton R ziet het probleem niet zo: “Uiteindelijk leren ze het af of niet. Hoort gewoon bij opgroeien. Er wordt ook veel wijn, bier en zelfgestookte drank gedronken en daar hoor je dan weer niemand over. Valt voor mij in dezelfde categorie.”

Eindoordeel en waardering
De deelnemers aan deze leesclub waren erg positief over het boek en gaven het een gemiddelde score van 4,5 ster! Een aantal lezers heeft al laten weten ook de vervolgdelen te gaan lezen of is daar zelfs al in begonnen!

Lady Moonchild: “De schrijfster heeft goed nagedacht over verantwoordelijkheid en ethiek en weet met fraaie zinnen een zeer goed, 5*****, verhaal te leveren." Vijf sterren
Kamiel Janssens:“Natalie Koch heeft bewezen dat Nederlandstalige fantasy even goed kan zijn als anderstalige” Vier sterren
Heaven-leigh: "Een verborgen universiteit in de schaduw van de "echte" wereld. Mooie verhoudingen tussen illusie en werkelijkheid en absoluut een goede dosis spanning!" vijf sterren


Plaats hier een kenmerkende quote uit jouw recensie van De erfenis van Richard Grenville en vermeld daarbij het aantal sterren (* tot *****) dat je het boek gaf. Wil je ook kwijt hoe je de leesclub hebt ervaren, wat je er leuk aan vond, wat je ontdekt hebt, dan kun je dat ook hier kwijt.



Reacties op: Verslag