Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Het is zaliger te geven dan te ontvangen

op 01 februari 2016 door

In maart en April hebben een 19 lezers zich in deze leesclub gebogen over Gangster Anders en zijn vrienden( en een enkele vijand) . Vele zijn al bekend met de auteur en hebben op zijn minst De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween gelezen.

De inhoud van het boek
Gangster Anders komt na enkele jaren vrij uit de gevangenis waar hij onder andere zat vanwege moord. In het hotel waar hij zijn intrek neemt maakt hij kennis met receptionist Per Persson en pastor Johanna. Een snood plan wordt gesmeed; fors geld verdienen aan vuile klusjes voor de onderwereld. Echter de uitvoerder blijkt niet zo geschikt voor zijn werk en dat maakt het leven een stuk complexer.

De verwachtingen
Positief is de start van de leesclub, met lezers die er naar uitzien om te beginnen en verwachten een grappig boek te lezen. Humor en ironie worden regelmatig genoemd als verwachting en zowel Stefanie als Ronald hadden ook een historisch perspectief verwacht. Toch word ook door meerdere lezers beschreven dat zij wel enigszins bang zijn dat Jonas Jonasson zijn trucje van zijn eerdere boeken gaat herhalen.

Wat vonden de lezers?
Door vrijwel alle lezers wordt het vergelijk gemaakt met Jonasson zijn eerdere boeken en blijkt Gangster Anders niet zo positief uit te vallen. Marcia vind het qua originaliteit weliswaar beter dan zijn tweede boek Het Bommenmeisje, echter noemt ze het niet saai en miste ze het historische perspectief. Ellis heeft moeite om met de personages mee te leven en Coenraad miste de sprankeling die Jonasson wel aan zijn eerdere boeken wist mee te geven. Zowel Marcia als Ellis zijn zelfs opnieuw begonnen in het boek, omdat ze beide maar niet in het verhaal konden komen en ook Vera heeft er twee weken over gedaan om Gangster Anders uit te lezen. 

Humor
De humor van Jonasson is ook in Gangster Anders weer zeer geslaagd. Hij weet de verhalen over de kerk en de bijbel  op humoristische wijze neer te zetten noemt Charlotte. De ironie die Jonasson gebruikt voor onder andere “Pension Meeroerver, dat niet aan een meer ligt” of de keuze voor de naam van de moeder van Per om haar meisjesnaam Perrson weer aan te nemen, weet onder andere Karin wel te waarderen. Toch zijn er ook lezers die van Gangster Anders niet blij werden, Silke ging zich juist meer en meer irriteren aan Jonasson zijn schrijfstijl en kon daardoor ook de inhoud van het boek niet meer waarderen.  En ook Carla werd, ondanks dat ze de humor wel waardeerde, ditmaal lang niet zo geraakt door Jonasson als met zijn eerdere boeken. 

Personages
Er zijn verschillende meningen over de door Jonasson beschreven personages. Sommige lezers omschrijven ze als vaag en redelijk onveranderd van eerste pagina tot aan het eind van boek, maar andere zien toch, zij het ietwat gestage ontwikkeling. Janneke omschrijft het als dat alle drie zich in positieve zin ontwikkelen en dat het goede langzaam maar zeker naar boven komt. En Karin ziet bij alle drie in ieder geval een verschil in leefwijze. En daar waar Joyce zich irriteert aan de regeldrift en het regelen voor anderen dat Johanna doet, is Kim over haar het meest enthousiast door haar humor en sarcastische wijze van praten. Gangster Anders wordt door de meeste lezers wel gezien als een naïeve man die zich laat misbruiken door Per & Johanna. 

Eindoordeel

Het is zaliger te geven dan te ontvangen, maar h
et eindoordeel van de leesclub is dat Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) niet meer dan 3 sterren achter zijn naam krijgt. De drie 4 sterren beoordelingen die Gangster Anders heeft gekregen wegen niet op tegen het overgrote aantal 3 en 2 sterren beoordelingen.


Reacties op: Eindoordeel - Het is zaliger te geven dan te ontvangen