Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Zand erover is voorspelbaar, maar romantisch

op 10 februari 2016 door

Afgelopen weken boog de Feelgood Leesclub zich over Zand erover van Elsbeth Witt, een verhaal over een verloren liefde, een nieuw begin en verslaving. Nieuwsgierig wat de lezeressen van Zand erover vonden? Lees dan snel de samenvatting van deze leesclub.

OVER ZAND EROVER
Wanneer er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft Fien niet lang na te denken: ze verhuist. Op Vlieland wil ze genieten van de rust en de natuur. Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is allemaal haar eigen fout. Ze wil opnieuw beginnen, eindelijk haar gevoel volgen en een streep onder het verleden zetten. Maar dan stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer dacht terug te zien… Het rustige eilandleven is ver te zoeken als er nieuwe vriendschappen en romances ontstaan en Fiens verleden haar op allerlei manieren lijkt in te halen. Neemt haar leven dan toch een nieuwe wending?

LEESCLUB
Tijdens de leesclub bespraken de leesclubdeelnemers wat zij van het boek vonden.

Opnieuw beginnen
In het verhaal maakt Fien een volledig nieuwe start door alleen naar Vlieland te verhuizen. Dit onderwerp staat in de discussie centraal. Zou jij dat ook kunnen; je biezen pakken en ergens opnieuw beginnen? De lezeressen houden van rust. Hebben ze die al, dan zouden ze niet snel verhuizen naar een andere plek: “Ik ben eigenlijk helemaal op mijn plek, wonend in een klein Fries dorpje. Ik hou van de rust & heb hier alles wat mijn hartje begeert”, zegt Kouk. Voor Zahira is het heel simpel: “Heb ik ook totaal geen moeite mee, heb voor mijn werk in Bahrein gewoond heb in Spanje en Portugal gewoond. Ik voel me overal thuis zolang er maar telefoon is.” Over het algemeen zijn de lezeressen tevreden over waar ze nu wonen. Elsbeth zelf zou ook niet snel het roer omgooien. “Ik heb wel eens dat ik denk: doei! Ik ga lekker in een huisje in de duinen wonen. Maar ik zou na een maand terughollen naar de stad”, antwoordt ze op de vraag of ze zelf opnieuw zou beginnen.

Verslaving
Een van de bijonderwerpen is verslaving. Zo is het al snel duidelijk dat tante Nel een drankprobleem heeft, maar de reden waarom blijft lang geheim. Toch heeft Tante Nel een best grote rol in het verhaal. “Tot nog toe - ik ben bij pagina 160 - intrigeert Nel mij het allermeeste. […] Maar ik word wel voortdurend nieuwsgieriger naar wat er nu écht aan de hand was met die tante Nel, blijkbaar verguisd door haar eigen familie maar wel geliefd bij de eilanders”, met deze woorden geeft Francine duidelijk aan waarom de lijn van Nel zo interessant is. Sommige leden probeerden te raden wat er aan de hand was. “Ik had eigenlijk verwacht dat het in het verhaal er op uit ging draaien dat de relatie tussen Fien en Nel anders was dan die van nichtje en tante”, zegt Sansan erover. Uiteindelijk vinden bijna alle deelnemers deze verhaallijn van toegevoegde waarde voor het verhaal. Sansan geeft nog wel aan: “Het verslavingsgedeelte had dan wat mij betreft wat zwaarder aangezet mogen worden.” Evana sluit daarop aan met de woorden: “Ik had graag meer over Tante Nel willen weten en vond het wel aardig afgesloten maar het mocht toch zeker wel dieper gaan. Of misschien een idee voor een volgend boek.” Elsbeth geeft aan dat er nog geen vervolg op de planning staat.

Voorspelbaar
Over één ding zijn eigenlijk alle lezeressen het eens: het verhaal is voorspelbaar. Het is al snel duidelijk voor welke geliefde Fien kiest. Sommige lezeressen schrikt dit af: “Het was een leuk boek voor tussendoor, maar ik geloof dat dit genre me niet echt ligt. Ik vond het namelijk een vrij voorspelbaar verhaal, en daar hou ik niet zo van”, zegt Chantal over Zand erover. Lore heeft er totaal geen probleem mee: “Het boek las ontzettend vlot, van de voorspelbaarheid heb ik genoten omdat dit toch wat hoort bij dit genre boeken vind ik.” Het merendeel van de lezeressen noemt de voorspelbaarheid in de recensie.

BEOORDELING
De meeste lezeressen zijn matig positief. Het verhaal leest heerlijk weg en bezorgt een paar zorgeloze uurtjes. Het eilandleven en de bewoners komen tot leven in het verhaal en Fien heeft te dealen met belangrijke vragen in het leven. Het verhaal is romantisch, maar voorspelbaar, twee dingen die volgens de lezeressen bij het feelgood genre horen. Al met al krijgt Zand erover 3,5 sterren. Een boek dat je even meevoert naar het mooie Vlieland.

Francine beoordeelt het boek met 3 sterren: “Ook al weet je bijna van bij het begin wie uiteindelijk de uitverkorene van Fien zal worden, je wil het toch graag écht weten en af en toe krijg je toch nog het gevoel dat het anders zal uitdraaien: dat is waardoor 'Zand erover' zeker wel een pageturner is.”
Sandra beoordeelt het boek met 4 sterren: “Tijdens het lezen kun je je haast de zeelucht van Vlieland opsnuiven en lijkt het even of je de karakters uit het boek persoonlijk hebt ontmoet.”
Lore beoordeelt het boek met 3 sterren: “Het boek bevat herkenbare elementen, laat je lachen en af en toe slikken, en het bevat romantiek. Naar mijn mening een echt feelgoodboek dat zorgt voor de nodige ontspanning na een drukke werkdag.”


Plaats hier een kenmerkende quote uit jouw recensie van Zand erover en vermeld daarbij het aantal sterren (* tot *****) dat je het boek gaf. Wil je ook kwijt hoe je de leesclub hebt ervaren, wat je er leuk aan vond, wat je ontdekt hebt, dan kun je dat ook hier kwijt.


Reacties op: Eindoordeel - Zand erover is voorspelbaar, maar romantisch

Gerelateerd

Over

Elsbeth Witt

Elsbeth Witt

Elsbeth Witt (Velp, 1980) is een Nederlandse auteur van romantische chicklits en...