Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag

op 01 februari 2016 door

Over de auteur en het boek 
Zoektocht naar het paradijs wordt op de fraaie cover aangeprezen door de kortgeleden en veel te vroeg overleden Wim Brands met de woorden:
“Prachtig en indrukwekkend boek van een bijzondere tocht”.  Nog net geen famous last words maar wel een fraaie aanbeveling.

Arita Baaijens is auteur en fotograaf. Ze reist de hele wereld af om expedities in de meest onherbergzame en onbekende gebieden uit te voeren. Ze heeft ruim 25 woestijnexpedities op haar naam staan en schreef boeken over al haar avonturen.  
In Zoektocht naar het paradijs beschrijft Baaijens de expedities in Centraal-Azië, waar ze net van terug is. Als eerste in de moderne geschiedenis omcirkelde ze het Altajgebergte, te paard. In het boek kom je erachter waarom het woord 'paradijs' in de titel thuishoort. 

Leesclubvragen en discussie
 
De overheersende thematiek: Het beleven van de natuur in een gebied dat nauwelijks is bereisd en vooral bekend is door mythevorming Zoektocht naar: het paradijs, de titel zegt het al. Maar wat is dat en wat nog meer? Het paradijs is Shambhala, een plaats die ooit is beschreven maar nooit is gevonden. Verder is het een zoektocht naar zingeving, een gemis, zoeken naar iets wat de mens ooit bezat maar is kwijtgeraakt.
Ofwel: een zoektocht naar een aards paradijs en naar innerlijke rust en vrede. 

Over de stijl is er min of meer consensus. Helder, met veel oog voor detail, heel veel liefde voor de natuur. Een aantal deelnemers roemt haar beeldende en bloemrijke taal.
De opbouw van het boek is lineair. Het is een chronologisch reisverslag dat vaak begint met een aantal karakteristieken zoals het weer, de omgeving en een kleur die een gebeurtenis of een emotie symboliseert. 
De auteur wist de lezers wel te raken. Nuchterheid, doorzettingsvermogen, kracht zijn enkele typeringen. Arita Baaijens wilde deze zoektocht niet opgeven, ondanks tegenslagen zoals tegenvallend weer, passieve begeleiders en manke paarden. Haar paradijs moest en zou ze vinden. 

De leesclub heeft zeer veel citaten genoemd. Vrijwel elk hoofdstuk en elke pagina bevatte wel een zin die is of kon worden aangehaald. Lees het eens op je gemak na bij het onderdeel leesclubvragen, vraag 10. 

De leesclub heeft veel moeite genomen om aanvullend materiaal te vinden. Dat gaf enerzijds aan dat de interesse heel groot was, anderzijds leek er iets te ontbreken. Als suggestie werd genoemd om foto’s toe te voegen. 

Eindoordeel en waardering 
Zoektocht naar het paradijs werd in het algemeen positief beoordeeld. Die lag dicht bij elkaar, er waren geen uitschieters naar boven noch naar beneden. Met 5 keer vijf sterren en vijf keer vier en een driesterrenwaardering is het resultaat een hoge gemiddelde waardering van 4,4 sterren.  

Conclusie over de leesclub 
In het algemeen een zeer enthousiaste en actieve leesclub met behoorlijk veel interactie tussen de deelnemers. De deelnemers hebben elkaar enorm gestimuleerd en hebben elkaar geholpen met het vinden van aanvullende informatie zoals beeldfragmenten en radio-interviews. Het is daardoor een zeer geanimeerde en levendige leesclub geworden 

Helaas hebben niet alle deelnemers bijgedragen. Enkelen hebben niet aan alle onderdelen meegedaan of de deelname tot een minimum beperkt, een deelnemer heeft zelfs helemaal niet meegedaan.  

Aan de deelnemers die wel hebben meegedaan: dank voor jullie enthousiasme en jullie bijdragen! Volg de link voor de leesclubpagina      


Reacties op: Verslag

Gerelateerd

Over

Arita Baaijens

Arita Baaijens

Arita Baaijens is auteur en fotograaf. Ze reist de hele wereld af om expedities ...