Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alaska - Into the wild

op 09 september 2018 door

Tijdens mijn reis door Alaska, kwam ik langs het busje dat gebruikt is voor de verfilming (2007) van Into the Wild, geschreven door Jon Krakauer en gebaseerd op waargebeurde feiten. In dit boek probeert de auteur het leven en vooral ook de dood van Chris McCandless te reconstrueren. 

 

Chris McCandless en Into the wild

Christopher (Chris) McCandless is geboren in 1968 uit een buitenechtelijke relatie. Hij heeft zijn middelbare school gewoon afgemaakt al stond hij daar wel bekend voor zijn socialistische standpunten. Na zijn diploma wilde hij wapens gaan smokkelen naar Zuid-Afrika om zo iets aan de apartheid te doen. Het was al vroeg duidelijk dat Chris McCandless tegen het materialisme van de middenklasse in Amerika was. Hij is echter wel gewoon gaan studeren en na zijn studies heeft hij al zijn spaargeld weggegeven en is door Amerika gaan zwerven. Hij noemde zich van dan af Alexander Supertramp. 

Hij werd getrokken door Alaska, wilde er gaan rondtrekken zonder eten en drinken mee te nemen, wilde leven van wat de natuur hem bracht. Hij startte zijn trektocht over het Stampede Trail in april 1992. Dit trail was destijds aangelegd als doorgang naar een mijnsite en in 1961 werden er drie stadsbussen vanuit Fairbanks overgebracht naar dit trail. De bussen dienden als onderkomen voor de wegenwerkers van het trail.

Nadat Chris McCandless de rivier Teklanika overstak, stuitte hij op een van de bussen en nam er op 28 april 1992 zijn intrek. Hij leefde van wat hij bij elkaar kon scharrelen maar het was onvoldoende om op gewicht te blijven. In juli 1992 besefte hij dat hij niet kon overleven zoals hij bezig was, en wilde terugkeren naar de bewoonde wereld. De rivier Teklanika was echter op dat moment een kolkende woeste rivier van smeltwater en hij kon deze niet oversteken en zag zich gedwongen terug te keren naar het busje. 

Op 6 september 1992 werd Chris McCandless gevonden door een stel jagers die afkwamen op de stank uit het busje. Uit dagboeknotities is opgemaakt dat hij vermoedelijk rond 18 augustus 1992 overleden is als gevolg van ondervoeding. Hij had 113 dagen in de bus geleefd. 

Into the wild is een reconstructie van deze 113 dagen en zoekt een verklaring voor zijn dood. In het boek is die verklaring dat hij giftige zwammen gegeten zou hebben, maar de lijkschouwing heeft daar geen bewijs voor gevonden en houdt het op dood door ondervoeding. 

In 2007 is het verhaal verfilmd door Sean Penn. Sindsdien is de plek een trekpleister voor andere zwervers en toeristen, maar de plaatselijke bevolking is niet zo opgezet met de aandacht. Ze vinden Chris McCandless een rare figuur die mits enige voorbereiding en een kaart van het gebied had gezien dat hij enkele kilometers verderop de rivier wel had kunnen oversteken. 

54cb85e8c8384869bb9e04848bf7e827.jpg

De echte bus heeft ondertussen buiten Chris McCandless nog meer slachtoffers gemaakt want er zijn al meerdere trekkers overleden toen ze op zoek waren naar de bus. 

Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar herinner me wel dat ik de film ooit gezien heb. Het is een lange film, dik twee uur en de muziek van de film is me ook erg bijgebleven, muziek van Eddie Vedder van Pearl Jam. Into the Wild - Eddie Vedder.

 

PS: De afbeelding bij dit artikel is een van de 1500 foto's genomen tijdens mijn reis, het is Mount Denali, met 6192 meter de hoogste berg van Noord Amerika. De berg ligt in het Denali National Park en werd vroeger ook wel Mount McKinley genoemd, maar president Obama heeft in 2015 beslist dat de berg terug zijn oorspronkelijke naam moest krijgen, dus nu is het terug Mount Denali. Denali betekent "de Hoge" in het Koyukon, een Athabaskische taal uit Alaska. 



Reacties op: Alaska - Into the wild

Gerelateerd

Over

Jon Krakauer

Jon Krakauer

Jon Krakauer is een Amerikaanse schrijver, journalist en alpinist. Zijn werken k...