Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De krokodilvogel

op 02 februari 2019 door

Bij nieuwe boeken van favoriete auteurs is het altijd uitkijken naar de eerste recensies. Bij debuterende namen steekt nieuwsgierigheid ook de kop op. Hoe leuk is het niet om al info te hebben vooraleer een boek bij ons in de winkels ligt? Daar zorgt deze nieuwe rubriek ‘Nederlands jasje op komst’ voor. Vandaag vertelt Greet meer over De krokodilvogel van Katrine Engberg, de release is verwacht voor 5 februari.

Toen ik een paar maanden geleden ontdekte dat Engbergs thrillerdebuut in het Nederlands vertaald zou worden, was ik best verrast. Het boek dateert immers van begin 2016 en ondertussen zijn er in de serie al drie delen verschenen. Eerlijk gezegd vond ik het boek indertijd niet zo fantastisch, maar daar is blijkbaar aan gewerkt. Op Facebook wist iemand van de uitgeverij te vertellen dat de auteur samen met haar Zweedse uitgever (ze schrijft nochtans in het Deens) het boek volledig geredigeerd en deels herschreven heeft. Het zou de vertaling van die herschreven editie zijn die nu bij ons uitkomt.

Over de auteur 
Katrine Engberg (1975) is niet alleen schrijver van ondertussen drie thrillers. Ze is ook bekend als choreograaf, regisseur en actrice. Zo heeft ze bijvoorbeeld een rol in De vrouw in de kooi, de verfilming van een van de boeken van Jussi Adler-Olsen. 

Wat schreef ik drie jaar geleden over het boek? 
Na drie jaar kan ik me nog nauwelijks iets herinneren van het boek, maar gelukkig vond ik in onze FB-groep nog deze info van 2016 terug:

Krokodillevogteren is het thrillerdebuut van de Deense Katrine Engberg, dat in februari van dit jaar verscheen. Wat meteen opvalt bij het lezen van dit boek is hoe makkelijk dat gaat. Aanrader dus voor mensen die wel goed Zweeds kennen, maar slechts een basiskennis Deens hebben.

Het verhaal zelf is niet bijzonder origineel. Hoeft ook niet wanneer de personages goed neergezet worden en de auteur, al was het maar in de details, toch af en toe weet te verrassen. In de eerste helft van het boek wordt echter te veel aandacht besteed aan het politiewerk en krijgen we maar mondjesmaat informatie met betrekking tot slachtoffer en dader. Gelukkig betert dat na een tijdje en zijn de laatste 100 bladzijden zelfs goed en relatief spannend te noemen.

Krokodillevogteren in een notendop : Een jong meisje wordt vermoord teruggevonden in haar flat. Dat is het begin van een nachtmerrie voor de andere bewoners van het gebouw, vooral voor de persoon die een scenario voor een misdaadverhaal aan het schrijven is. Een misdaad die verdacht veel gelijkenissen vertoont met de net gepleegde moord. Werk aan de winkel dus voor rechercheurs Jeppe en Anette.

Pas naar het eind van het boek toe komt er een verwijzing naar de titel. Letterlijk is een ‘krokodillevogter’ een klein vogeltje (krokodilwachter in het Nederlands). In het boek wordt echter een figuurlijke betekenis aan het woord toegekend.

De serie telt ondertussen drie delen 
Jeppe Kørner en Anette Werner hebben allebei een rol in de twee eerste boeken. In het derde boek zou alleen Jeppe van de partij zijn.

  • Krokodillevogteren (2016)
  • Blodmåne (2017)
  • Glasvinge (2018)

Het eerste boek heeft na een tijd een nieuwe cover gekregen (tweede van links, vandaar al die sterren die erop staan). Ik heb de oude versie met de blauwe cover. De twee volgende delen heb ik als e-book aangeschaft, maar nog niet gelezen. Door deze blog te schrijven krijg ik daar nu wel zin in!

4bf2068c690babb3d6ad2614d46a95d9.png

Volgende aflevering in deze rubriek? 
Er zullen dit jaar vast een paar gastblogs komen. Zowel op Hebban als op Facebook zitten een paar mensen die graag willen meewerken. Titels en data zijn nog niet bekend. Zelf kan ik wel al voor midden maart een blog over Alleen jij van de Zweedse Ninni Schulman beloven. Van haar kennen jullie misschien Meisje met sneeuw in het haar.

Tot gauw,
Greet



Reacties op: De krokodilvogel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katrine Engberg

Katrine Engberg

Katrine Engberg (1975) had al de status van veelgeprezen danser en choreograaf b...