Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 5 van Gea

op 27 december 2021 door

Wie er onze releaselijsten op naslaat, kan het niet ontkennen: er zijn dit jaar ontzettend veel (en goede) scandi’s verschenen. Niet alleen thrillers en romans, maar ook een aantal non-fictietitels en jeugdboeken. De bloggers van de Spot Literatuur uit het hoge Noorden vertellen jullie graag welke boeken dit jaar het meest bij hen in de smaak gevallen zijn. Na Greet stelt vandaag Gea haar top 5 voor, over een paar dagen is Kitty aan de beurt.

Een paar cijfertjes

Tot nu toe las ik 113 boeken. Daarvan waren er 29 scandi’s: 21 thrillers, 6 romans, 1 jeugdboek en 1 non-fictietitel. Het aantal scandi’s valt me alles mee gezien mijn korte tijd als spot-teamlid. Dat mijn favoriete genre de thriller is, blijkt nu ook uit de cijfers. Ik verwacht niet dat dit volgend jaar anders zal zijn.

Dat de scandi’s goed vallen bij mij is te zien aan het aantal sterren waarmee ik ze beoordeelde. Ik gaf 10 keer drie sterren, 18 keer vier sterren en 1 keer vijf sterren. Hier zit een tevreden mens.

Mijn noordse boekenreis begon in Zweden en eindigde in IJsland, tussendoor deed ik aan landhoppen. In totaal kwam ik veertien keer in Zweden, zeven keer in Denemarken, vier keer in Noorwegen; in Finland en IJsland was ik twee keer. Ik verwacht dat ik de laatste dagen van dit jaar lekker thuis blijf, al weet je dat met mij nooit helemaal zeker. Vast staat wel dat ik in januari weer op reis ga.

Mijn favorieten van 2021

Het enige boek dat ik vijf sterren gaf, wordt natuurlijk mijn nummer 1, daar hoef ik niet moeilijk over te doen. Maar dan … wordt het wel een beetje lastiger. Maar het is gelukt. En opvallend is toch wel dat er drie romans in mijn top 5 staan. Het moet niet gekker worden!

  • En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer - Fredrik Backman (SE) (roman) *****
    Deze novelle las ik tijdens ‘Een week vol boeken’, oftewel de Boekenweek die niet doorging in maart. Voor mij is Backman erin geslaagd om een zwaar onderwerp, dementie, prachtig te verwoorden in een kort verhaal. Dat doet hij met mooie metaforen en met oog voor de kleinste dingen. Een tijdloos boekje dat voor velen herkenbaar zal zijn, maar bovenal ontroert. 

  • De laatste sneeuw - Stina Jackson (SE) (thriller) ****
    Terugkijkend vraag ik me af waarom ik dit boek niet met 5 sterren heb gewaardeerd, want het stijgt boven de andere boeken uit. De laatste sneeuw is een thriller die jeukend en beklemmend onder mijn huid kroop. Dat onderhuidse gevoel bleef continu aanwezig, waardoor het boek moeilijk weg te leggen was. De personages komen helemaal tot leven, waarbij de eenzaamheid en het verstikkende milieu van ze afdruipt. Stina Jackson weet op kundige wijze een beklemmende sfeer te creëren, waarbij de boog voortdurend gespannen blijft tot en met de ontknoping. 

  • Een gegeven nijlpaard - Annette Bjergfeldt (DK) (roman) ****
    Wat is tijd toch een raar iets. Voor mijn gevoel heb ik dit boek net uitgelezen, maar dat blijkt toch echt al weer ruim vijf maanden geleden te zijn. Aan dit boek heb ik een blog gewijd op deze spot. Alleen door de titel was ik al verkocht, en dan komt daar nog eens een prachtige, opvallende cover bij. Mijn conclusie destijds zegt volgens mij genoeg: ‘Bjergfeldt is er op een bijzonder unieke en humoristische manier in geslaagd een debuutroman te schrijven die ik iedereen zou willen aanraden. De enige reden dat ik het boek niet waardeer met vijf sterren is dat het verhaal op zo’n driekwart een tijdje afzwakt, wat voortkabbelt. Mijn 4,5 sterren rond ik daarom af naar vier’. 

  • Portret van een man - Jens Christian Grøndahl (DK) (roman) **** 
    Portret van een man is een van de vijf boeken van Grøndahl die ik las voor de rubriek ‘Auteur in de kijker’ van deze spot. Dit boek beschrijft drie periodes uit het leven van een man waarvan de naam niet één keer genoemd wordt. Als lezer leer je hem kennen als hij achttien jaar is, een verdwaalde burger op weg naar volwassenheid. In het volgende deel is hij midden veertig en zoekt hij naar de balans tussen zijn innerlijke leven en de praktische wereld. Om zijn zestigste verjaardag alleen te kunnen vieren, gaat hij in deel drie van het verhaal naar Rome. Daar ontdekt hij dat de verandering waarin hij zo gelooft zonder hem plaatsvindt. Een intrigerend boek dat aanzet tot nadenken. 

  • De trouwe lezer - Max Seeck (FI) (thriller) ****
    Een thrillerdebuut van een Finse auteur, en wat voor een! Rechercheur Jessica Niemi wordt niet met één, maar met meerdere moorden geconfronteerd. Moorden die allemaal gekopieerd zijn uit de boeken van een bekend thrillerschrijver, en waaraan ook nog eens meerdere moordenaars gelinkt kunnen worden. Naast dit moordverhaal krijgt de lezer een kijkje in het verleden van Niemi. Dat beeld is nog niet compleet, daarom wacht ik met smart op De ijskring – het tweede deel in de serie – dat begin januari verschijnt. 

Staan er boeken in mijn top 5 die jij gelezen hebt of waar je nu toch wel erg nieuwsgierig naar bent? 

Ik wens jullie alvast een goed 2022 met veel mooie momenten om over een jaar met een glimlach op terug te kijken. 

Gea



Reacties op: De top 5 van Gea

Meer informatie

Gerelateerd