Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Tora-trilogie - Herbjørg Wassmo

op 20 mei 2017 door

De Noorse auteur Herbjørg Wassmo (1942) debuteerde als dichter, maar brak pas echt door in 1981 met haar roman Huset med den blinde glassveranda (Het huis met de blinde serre). Deze roman is het eerste deel van de Tora-trilogie. Deze trilogie maakte van Wassmo een gevierd auteur in Noorwegen en won verschillende literaire prijzen. Later schreef ze de Dina-trilogie, die haar succes in binnen- en buitenland bevestigde.

13ca9cb208f417abe95154c251d38734.jpg

De natuur van Noorwegen speelt steeds een grote rol in het werk van Wassmo, zo ook in de Tora-trilogie. De drie onderdelen sluiten op elkaar aan en kunnen dus best in de juiste volgorde gelezen worden:

  • Het huis met de blinde serre

  • De stille kamer

  • Huidloze hemel

39ddf80fda7b954d5ccf477a4990da4a.jpg

Het verhaal start in 1955, wanneer het hoofdpersonage Tora 12 jaar is. Als kind van een Duitser wordt ze geconfronteerd met de negatieve gevoelens van de dorpelingen die haar als ‘moffenkind’ bestempelen. Haar moeder sluit zich af, ook wanneer Tora seksueel misbruikt wordt door haar stiefvader. Haar leven in de kleine dorpsgemeenschap is alles behalve gemakkelijk. Wanneer haar stiefvader het eiland uiteindelijk verlaat is het voor Tora al te laat. Ze is zwanger van hem en krijgt weinig steun uit haar omgeving. Tora beschikt over veel wilskracht, gaat naar school en bouwt een leven voor zichzelf uit. Desondanks moet ze voortdurend opboksen tegen haar gevoelens van woede en wraak. Haar eenzaamheid loopt als een rode draad doorheen de drie delen.

Wassmo heeft een traditionele schrijfstijl, waarbij de lezer meegetrokken wordt in het verhaal en met het hoofdpersonage meeleeft zonder dat elke handeling expliciet beschreven wordt. Tora wordt realistisch uitgewerkt, zowel haar eenzaamheid als haar innerlijke kracht maken van haar een complex en geloofwaardig personage.

Hoewel de Tora-trilogie Wassmo op de kaart zette, heb ik het gevoel dat niet veel lezers deze boeken kennen, misschien omdat de Dina-trilogie meer recent is uitgebracht en die hierdoor wat meer aandacht krijgt. Ik heb de boeken van de Tora-trilogie al in mijn handen gehad, maar ben er nog niet toe gekomen ze ook effectief te lezen. Ook Greet kocht na het lezen van het eerste deel van de Dina-trilogie de boeken van de Tora-trilogie aan, maar voorlopig staan ze nog ongelezen in haar kast.

(geschreven door Sigried)



Reacties op: De Tora-trilogie - Herbjørg Wassmo

Meer informatie

Over

Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo is een bekende Noorse schrijfster. In 1976 debuteerde ze ...