Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jørn Lier Horst en Thomas Enger slaan de handen in elkaar

op 24 april 2019 door

Twee populaire Noorse thrillerauteurs bedenken samen een nieuw speurdersduo, daar word je toch vrolijk van? Vooral wanneer je hoort dat de Nederlandse vertaalrechten verkocht zijn! Tijd dus om jullie hier meer over te vertellen.

Wie is Jørn Lier Horst? 
Hij werd geboren in 1970, werkte tot 2013 bij de politie in de provincie Vestfold, maar is ondertussen voltijds schrijver. Hij studeerde criminologie, filosofie en psychologie. We kennen hem van de boeken met William Wisting, waarvan er in het Noors ondertussen al dertien verschenen zijn. Recent werd het Wisting-kwartet vertaald (de nummers 7-8-9-10 in de serie). De daaropvolgende boeken staan bekend als het Cold Case-kwartet, het is nog niet duidelijk of die ook vertaald gaan worden. Jørn Lier Horst schrijft ook kinder- en jeugdboeken. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald en wonnen heel wat prijzen (Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, Martin Beck Award, Petrona Award).

Wie is Thomas Enger? 
Hij werd geboren in 1973, studeerde lichamelijke opvoeding, werkte een jaar als turnleraar, maar ging toch weer studeren: eerst journalistiek, dan geschiedenis. Hij werkte daarna negen jaar voor de internetkrant Nettavisen. Maar al die tijd wilde Enger eigenlijk maar één ding en dat was thrillers schrijven. Pas toen in 2010 Skinndød (vertaald als Schijndood) verscheen, werd hij succesvol. Het was de start van de serie rond hoofdpersonage Henning Juul. De boeken worden in meer dan 30 landen uitgegeven. Enger schrijft ook YA.

Vanwaar de samenwerking? 
In een interview met redacteur Runhild Skjølaas lezen we onder andere dat beide heren al een jaar of tien bevriend zijn en beiden uitgegeven worden door uitgeverij Gyldendal. Het idee om iets samen te doen werd al in 2012 door Lier Horst gelanceerd. De daaropvolgende jaren werden ideeën, verhaallijnen en personages besproken, wanneer ze elkaar ontmoetten op literatuurfestivals of bij Enger in Stavern. Pas de laatste jaren kwam het project in een stroomversnelling. 

Het resultaat: de serie met Alexander Blix (agent) en Emma Ramm (blogger) 
De titel van het eerste boek is Nullpunkt en het verscheen in de zomer van 2018. In juni 2019 verschijnt de opvolger Røykteppe.

f95298f239e78ec46175dfb1d8e532f1.png

 .

Nullpunkt (1) 

[vrije en ingekorte vertaling van de achterflap] Oslo 2018. De voormalige langeafstandsloopster Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de voorstelling van haar autobiografie. Wanneer celebrityblogster Emma Ramm later op de dag naar het niet afgesloten huis van Nordstrøm trekt, ontdekt ze sporen van geweld. Op de televisie is een ‘startnummer’ bevestigd, het cijfer 1... Politieman Alexander Blix, die nog steeds worstelt met de nasleep van een gijzelingssituatie 19 jaar eerder, zal het onderzoek naar de verdwijning van Sonja Nordstrøm leiden. Op verschillende plaatsen duiken sporen van haar op, die deel lijken uit te maken van een zorgvuldig doordacht plan.

Røykteppe (2) 

[vrije en ingekorte vertaling van de achterflap] Een bomexplosie op oudejaarsavond. Een van de slachtoffers is een bekende naam voor Alexander Blix: Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van de twee jaar oude Patricia die tien jaar geleden werd ontvoerd. Wanneer de zaak opnieuw in de actualiteit komt, verschijnt ook blogster Emma Ramm op het toneel. Zowel Alexander als Emma proberen zich een weg te banen door het rookgordijn dat is aangelegd om de waarheid over Patricia te verbergen.

Nederlandse vertaling 
Ik zei het al in de inleiding: De Nederlandse vertaalrechten van Nullpunkt zijn verkocht, meer specifiek aan Bruna. De kans is groot dat het boek in de najaarsbrochure van de uitgeverij terug te vinden zal zijn. En als dat eerste boek een succes is, volgen er ook in ons taalgebied vast meer.

Zijn jullie benieuwd naar deze nieuwe serie? Zouden jullie het eerste boek met Alexander en Emma lezen?

Wat je op dit moment ook leest, geniet ervan!
Greet



Reacties op: Jørn Lier Horst en Thomas Enger slaan de handen in elkaar

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteu...

Thomas Enger

Thomas Enger

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans, en van een ...