Greet en ikzelf..." />
Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclub Paardenkracht - Lars Mytting

op 25 januari 2017 door

Paardenkracht is het romandebuut van Lars Mytting, dat pas 10 jaar na verschijnen in het Nederlands uitkomt, na zijn vrij succesvolle boeken "De man en het hout" en "De Vlamberken'.

Greet en ikzelf lazen deze roman samen met de leesclub rond dit boek, en we deelden daar onze mening met 14 andere vrouwen rond dit boek over pk's, automerken, en -accessoires.

Want waar Mytting het in zijn andere boeken heeft over hout in al zijn vormen, zijn het in zijn debuut de auto's die de rode draad zijn. Het boek gaat over Erik Fyksen, een houder van een tankstation dat voor een afgelegen regio als zijn Noorse dorpje tevens dienst doet als garage. Zijn ex-vriendin heeft het station helemaal gerestyled als uit de jaren ’60. En de Pegasus van het oude Mobil-logo dient als lichtbaken aan de kant van de weg.

3eb72c3274e142633acf898d4d5c2196.jpg

Als hij bedreigd wordt door de verlegging van de provinciale weg waar een oude vijand blijkt achter te zitten, moet hij echter uit zijn kot komen om zich tegen de toenemende stadsontwikkeling en commercie te verzetten. Hij moet vechten voor wat belangrijk is in zijn leven, en op welke plaats komt de liefde dan?

Waar Greet dat gevecht tegen de stadsontwikkeling en de commercie vooral aanhaalt, en ze het boek op een prachtige manier beschreven vindt, zie ik ook de vraag in het boek opduiken van hoe je leven bepaald kan worden door de omstandigheden en het lot dan wel of je zelf je kansen moet grijpen en het heft in handen nemen. Voor mij is de stijl meer nuchter en zakelijk, net gepast voor dit boek, maar niet geheel bevredigend.

De titel Paardenkracht staat niet alleen voor de wereld van de auto’s in het boek, maar ook voor de kracht waarmee Erik zijn doel wilt bereiken, en ondanks alle tegenslagen blijft proberen om zijn leven op de rails te houden.

‘Vechten voor datgene waarin je gelooft’, is wel een motief of boodschap van het boek dat Greet erin herkent en over het algemeen naar buiten komt in de leesclub. Wat de anderen van de leesclub ervan vonden, kan je ook lezen in het eindverslag.

Lars Mytting (1968, Fåvang, Noorwegen) is een succesvolle schrijver die wereldwijd scoorde met zijn boeken en voorheen actief was als redacteur bij een uitgeverij en journalist.

Voor zijn met succes ontvangen meeslepende roman ‘De Vlamberken’, won hij de Noorse boekhandelsprijs in 2014. Zijn eerste boek ‘De man en het hout’ is eerder een praktische handleiding over de totale keten van hout snijden tot er vuur mee maken en tevens een filosofische uitweiding over wat het betekent om man te zijn in onze maatschappij.

Greet heeft De Vlamberken ook reeds gelezen en haar recensie ervan vind je hier. Ikzelf heb het in mijn grote bibliotheek, waar ik door het bos de bomen bijna niet meer kan zien...  

Nathalie



Reacties op: Leesclub Paardenkracht - Lars Mytting

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Mytting

Lars Mytting

De Noorse schrijver Lars Mytting (1968) is een van de meest succesvolle Scandina...