Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Morten Strøksnes

op 11 oktober 2016 door

Morten Strøksnes is (nog) een grote onbekende in het Nederlandse taalgebied. In Noorwegen is dat anders, en na het uitbrengen van Haaienkoorts is hij ook in Duitsland een bekende verschijning. Nu Nederland en Vlaanderen nog!

Strøksnes  is geboren op 30 november 1965 in Kirkenes. Hij is historicus, journalist, fotograaf en schrijver. Hij publiceert geregeld in Noorse kranten en tijdschriften en schreef inmiddels vier literaire non-fictieboeken. Zijn laatste werk, Haaienkoorts, dat op het moment van schrijven op het punt staat om te worden uitgebracht, won belangrijke prijzen in zijn geboorteland. De rechten zijn aan vele landen verkocht.

Haaienkoorts gaat over de zoektocht naar de Groenlandse haai. Het is een nogal bijzonder dier. In augustus 2016 is een exemplaar gevangen dat een vermoedelijke leeftijd heeft van 392 jaar, met een marge van 120 jaar. Het is daarmee het oudste gewervelde dier dat bekend is en stoot hiermee de Groenlandse walvis van de troon. Het roofdier is een relatief trage zwemmer en vreet zo ongeveer alles wat hem voor de bek komt. Groeien doet hij ook traag, circa 1 centimeter per jaar en de vrouwelijke exemplaren zijn pas na ruim 100 jaar geslachtsrijp.

De Groenlandse haai:
 8b736f521cf661c15a0a6c07f99f07f6.png 

Morten Strøksnes is niet degene die door de haaienkoorts bevangen is. Dat is vooral zijn vriend Hugo Aasjord, kunstenaar en bewoner van een oude visfabriek, Aasjordbruket, die al generaties lang in bezit is van zijn familie  Hij is druk met het verbouwen daarvan. Het pand dient als uitvalsbasis en speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Hugo is gefascineerd door het beest, vooral de verhalen van zijn vader en andere familieleden hebben de koorts doen oplaaien. Hoe dan ook wil hij een keer een exemplaar van dichtbij bekijken.  Strøksnes  doet verslag van de zoektochten, maar gebruikt die verhalen vooral als kapstok om zijn ongelooflijk grote kennis te spuien van het leven in zee en vult dat aan met allerhande beschouwingen.

De eerste (lovende) recensies van Haaienkoorts zijn inmiddels op Hebben verschenen:
Recensie van Roosje de Vries
Recensie van Jan Koster

De waarderingen op diverse sites liegen er niet om: gemiddeld ruim 4 van de 5 sterren. 
Voor degenen die de auteur in levenden lijve willen meemaken is er goed nieuws. Hij verschijnt op 4 november op Crossing Border en zal daar worden geïnterviewd door Rosan Hollak, zie de aankondiging.

Haaienkoorts is een fascinerende kennismaking met deze schrijver, het maakt nieuwsgierig naar zijn eerdere werken en hopelijk heeft hij nog meer in petto.

Jan



Reacties op: Morten Strøksnes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Morten Strøksnes

Morten Strøksnes

Morten Strøksnes (1965) is de belangrijkste literaire journalist van Noor...