Rönning & Stilton – Cilla en Rolf Börjlind

op 09 december 2017 door

De auteurs
Schrijvers van scenario’s voor series en verfilmingen van misdaadverhalen worden niet snel beroemd. Hoewel ze vooral in eigen land gevierd zijn, kan dat eigenlijk ook worden gezegd van Cilla (1961) en Rolf (1943) Borjlind. Toch zal er nauwelijks een liefhebber van misdaadverhalen te vinden zijn die geen enkel werk van hun hand zal kennen. Om een paar voorbeelden te noemen van hun werk:

  • Alle 26 afleveringen van de serie met Inspecteur Beck, een creatie van de Scandinavische pioniers Sjöwall en Wahlöö, in de hoofdrol.
  • Enkele afleveringen met Kurt Wallander, een creatie van Henning Mankell, als hoofdpersoon
  • De serie van het A-team, boeken geschreven door Arne Dahl
  • Springvloed. Eigen werk.

Voor de liefhebbers: ze zijn nu druk met het verfilmen van De derde stem, ook van hun hand.

Het duo leerde elkaar kennen bij televisiewerkzaamheden. Na enige tijd werd de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen, als scenarioschrijvers. Blijkbaar een goede keuze want met de verfilmingen van Inspecteur Beck was hun naam gevestigd. Hun reputatie groeide tot grote hoogte.

Hen is al vaker gevraagd waarom zij niet zelf boeken gingen schrijven. Zij hebben de boot lang afgehouden, tot zij er genoeg van kregen om andermans werk te verfilmen. En zo is het gekomen tot een serie van inmiddels vier delen met Olivia Rönning en Tom Stilton in de hoofdrol. En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan hebben zij inmiddels een start gemaakt met het verfilmen van hun eigen werk. Springvloed, deel 1, is een tiendelige televisiereeks geworden en De derde stem is onderhanden.

De boeken en de hoofdpersonen
De reeks bestaat inmiddels uit vier delen. Het zijn boeken die je typisch Scandinavische thrillers kunt noemen. Hoofdpersonen met een vlek(je), veel aandacht voor sociale problematiek, maatschappelijke betrokkenheid en een mix van spanning en aandacht voor privéleven.

Olivia Rönning is aan het begin van de reeks een agente in opleiding. Zij bijt zich vast in een studieopdracht, een cold case, en vanaf dat moment is het duidelijk dat het met haar carrière maar een richting op kan gaan.

Tom Stilton is aan het begin een aan lagerwal geraakte politieman. Als er gruwelijke misdaden en moorden worden gepleegd waarvan zijn eveneens aan de zelfkant levende vrienden het slachtoffer zijn gaat het weer kriebelen. Hij kruipt langzaam maar zeker uit het dal en keert weer terug naar zijn “oude” leven, echter zonder het contact te verliezen met degenen die hij heeft leren koesteren.

De bloggers over deze serie.

Greet : Een van de weinige series waarbij ik niet achter de feiten aanloop, ik heb elk van de vier boeken kort na verschijnen gelezen. Het derde deel Zwarte dageraad vond ik het beste, het was de eerste keer dat ik een wow-gevoel had bij de Börjlinds. Al moeten ze wel oppassen dat een en ander niet te ongeloofwaardig wordt, te veel toevalligheden zouden het feestje wel eens kunnen bederven. Jammer dat er ook in Zweden nog geen vijfde deel in zicht is, nog even afwachten. 

Jan: Ik ben bekender met hun werk dan ik dacht. Ik heb alle afleveringen van de serie Beck gezien en ook die van Wallander en van het A-team ook een aantal. Niet alles vond ik even sterk. De serie over Beck begon tamelijk sober, vooral aandacht voor de plots en de personages. De latere afleveringen waren meer gericht op effectbejag, meer geluidseffecten, zogenaamd snelle achtervolgingen en meer machogedrag, een beetje jammer. Als geheel vond ik het zeer zeker de moeite waard.
Wallander vond ik meestal aardig verfilmd, het A-team was minder en de serie Springvloed heb ik na één aflevering gelaten voor wat het was, vooral vanwege het matige acteerwerk.

Hun naam begon mij pas echt op te vallen toen zij hun boeken publiceerden. De eerste twee delen vond ik goed, Zwarte dageraad, deel drie vind ik het beste deel. Wiegelied viel mij tegen: te veel toevalligheden en onwaarschijnlijkheden en herhalingen van zichzelf en van anderen.
Of er een vijfde deel zal komen zal mij benieuwen. In Wiegelied miste ik de inspiratie bij de auteurs en het lijkt erop dat zij hun focus voorlopig bij het verfilmen hebben liggen. En een niet onbelangrijk aspect is de leeftijd van het mannelijke deel van het duo, dat zal misschien ook wel een remmende factor kunnen worden.

 Reacties op: Rönning & Stilton – Cilla en Rolf Börjlind

Meer informatie

Gerelateerd