Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Trilogieën aan de top - De leugenhuistrilogie

op 21 januari 2017 door

Het overkomt elke lezer wel eens: je wordt in een boek gezogen en bereikt veel sneller dan je wilt de laatste pagina. En dan… het zwarte gat. Hoe zou het nu verder gaan met de personages? Welke ontwikkelingen kunnen zich nog allemaal voordoen? Een heleboel vragen waar geen antwoord op komt, tot de auteur het verlossende vervolg schrijft. Waarna de angst volgt dat het tweede boek niet zo goed zal zijn als het voorgaande en je het verhaal bijna niet durft te lezen tot de nieuwsgierigheid allesoverheersend wordt en je het boek van A tot Z verslindt. En dan … het zwarte gat. Juist ja, er moet gewoon een derde deel komen, pas dan kan je je neerleggen bij het feit dat het om fictie gaat en personages dus niet blijven evolueren.

Gelukkig bestaan er een groot aantal trilogieën, ook in het hoge noorden. Van de beste trilogieën kan je de boeken ook apart lezen, maar bestaat de meerwaarde in de rode draad die door de verschillende delen loopt, de evolutie die je alleen ten volle kan begrijpen wanneer je alles vanaf de eerste pagina van het eerste boek tot de laatste pagina van het derde boek gelezen hebt. Het is soms moeilijk om de trilogie in z’n geheel te beoordelen, omdat niet altijd alle delen dezelfde kwaliteit hebben. Ik vind het bijvoorbeeld vervelend wanneer een auteur te vaak herhaald wat er in de vorige delen gebeurd is of wanneer een personage plots helemaal anders wordt ingevuld. Maar dat kan de pret niet drukken, ik ben en blijf fan van trilogieën.

Omdat er veel trilogieën zijn die het bespreken meer dan de moeite waard zijn, maken we er op deze blog een maandelijks item van. Behalve trilogieën zullen ook langere romanreeksen besproken worden. Heb je tips of wil je meer te weten komen over bepaalde reeksen, laat het in de commentaren hieronder gerust weten. We houden er zeker en vast rekening mee!

De leugenhuis-trilogie

Toen ik over dit item nadacht, kwam meteen de leugenhuis-trilogie van Anne B. Ragde (Noorwegen, 1957) in mijn herinneringen naar boven. Ik vind dit een fantastische trilogie, met drie volwaardige boeken waarin zowel humor, spanning als emotie en drama op een natuurlijke manier in het verhaal verweven zijn . Ik deed het al aan verschillende mensen cadeau en kreeg steeds enthousiaste reacties. Het is volgens mij een verhaal dat door de universele onderwerpen heel veel mensen aanspreekt.

De trilogie bestaat uit Het leugenhuis (2004), Het wenshuis (2005) en Het droomhuis (2007)

Het verhaal speelt zich af op de familieboerderij in Noorwegen. Aanvankelijk wonen enkel Anna Neshov en haar man en zoon Tor op de boerderij. De andere zonen Margido en Erlend hebben jaren geleden de boerderij de rug toegekeerd. Wanneer Anna overlijdt, heeft Tor geen andere keuze dan de strijdbijl te begraven en contact op te nemen met zijn broers. Voor de begrafenis duiken niet enkel zijn broers op, maar ook zijn dochter Torunn, die in Oslo woont en wie hij amper één keer heeft ontmoet. In deze geladen atmosfeer worden ze gedwongen om elkaar in de ogen te kijken en oude vetes op te helderen. Het dieptepunt lijkt bereikt, tot hun anders zo zwijgzame en teruggetrokken vader beslist om een familiegeheim te onthullener en de poppen helemaal aan het dansen gaan.

De drie delen haken mooi in elkaar, met de evolutie die dochter Torunn doormaakt als rode draad. Het geheel is een ode aan het familieleven, met alle hoogtes en laagtes die daarbij horen. De realistische personages, de menselijkheid van het verhaal en de weemoedige humor trekken nog steeds een groot aantal lezers aan. De trilogie werd in Noorwegen herwerkt tot de tv-serie Berlinerpoplene, die jammer genoeg nog niet tot bij ons is overgewaaid.

Opmerking: Onlangs werd het vervolg op de trilogie uitgebracht “Alltid tilgivelse”. De vertaalrechten werden al verkocht in Denemarken, Zweden, Finland, Ijsland, Frankrijk en Duitsland. Hopelijk volgt Vlaanderen/Nederland snel.

Wat vonden wij van de trilogie?

Sigried: Dit is een verhaal dat verschillende tegenstellingen behandelt zonder stelling in te nemen of met de vinger te wijzen. De ouder-kindrelaties zijn werkelijk prachtig uitgewerkt, maar ook bij de stad-plattelandsverschillen slaagt Anne B. Ragde erin om clichés te vermijden en een geloofwaardig verhaal te brengen.

Greet: 'Het leugenhuis' was in mei 2015 'boek van de maand' bij onze Facebook-groep en dus aanleiding om dit eerste deel van de trilogie te lezen. Greet las de drie delen vrij snel na elkaar en vind het tweede deel het beste van de drie. Haar volledige recensie lees je hier.

Nathalie: De facebookgroep was ook voor Nathalie de aanleiding om met de trilogie van start te gaan. Ze was erg onder de indruk van de beschrijvingen van de personages en gebeurtenissen en gaf de trilogie vijf sterren. Haar recensie lees je hier.



Reacties op: Trilogieën aan de top - De leugenhuistrilogie

Meer informatie

Gerelateerd

Over