Boekenweek en literatuurprijzen

op 18 maart 2017 door

Er komen weer leuke tijden aan voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat met boeken en literatuur te maken heeft. De Boekenweek komt eraan en ook  worden er de komende maanden prijswinnaars bekend gemaakt van  grote literatuurprijzen. Als leden van We Love Lit kunnen we ons daar zeker op verheugen. Omdat veel lezers dol zijn op lijstjes, hebben we een aantal van deze gebeurtenissen even op een rijtje gezet.

De Boekenweek

Van 25 maart tot en met 2 april vindt de Boekenweek weer plaats. Het thema van de Boekenweek is dit jaar Verboden vruchten.  Bij de Boekenweek hoort natuurlijk een Boekenweekgeschenk dat dit jaar wordt geschreven door Herman Koch en de titel heeft Makkelijk leven. Het Boekenweekessay De zonde van de vrouw is dit jaar geschreven door Conny Palmen.

De Boekenweek is ooit begonnen in 1930 als Dag van het Boek en had als doel de boekverkoop te stimuleren. In 1932 werd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek voor het eerst een Boekenweek gehouden. Deze Boekenweek werd tot 1941 jaarlijks georganiseerd. Na de oorlog werd de traditie voortgezet.

Het eerste Boekenweekgeschenk in 1930 was meer een jubileumboekje dat verscheen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nederlandsche Uitgeversbond. Twee jaar later, dus bij de eerste echte Boekenweek, werd er een boekje uitgegeven met een bundeling bijdragen van Nederlandse schrijvers. Titel van dit boekje was Geschenk. Bij aankoop van een boek van minstens een rijksdaalder kreeg men dit boekje gratis.

Rondom de Boekenweek worden er altijd een aantal evenementen georganiseerd. Lees hier of er iets leuks bij jou in de buurt plaats vindt.

De Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs is de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. De bekroonde titel wordt gekozen door een onafhankelijke jury, uit een shortlist van 6 genomineerde boeken. Dit jaar is de juryvoorzitter Janine van den Ende. De prijswinnaar krijgt een bedrag van 50.000 euro.

De longlist is eind januari al bekend gemaakt en daar staan een aantal mooie titels tussen zoals Het smelt van Lize Spit. Zij won al eerder de Hebban Debuutprijs 2016 en kort geleden de Boekhandelprijs.

Op 20 maart wordt de shortlist bekend gemaakt en uiteindelijk zal op 8 mei de winnaar bekend zijn.

Kom hier meer te weten over deze prijs.

Fintro Literatuurprijs

De Fintro Literatuurprijs is een Belgische prijs voor Nederlandstalig literair werk. De prijs is beter bekend als de Gouden Uil of de Gouden Boekenuil. Sinds 2016 heeft het echter de naam Fintro Literatuurprijs.  Naast een vakjury kent deze prijs ook een lezersjury. Voorzitter van de Vakjury is VRT-nieuwsredactrice Kathleen Cools en van de Lezersjury Raf Walschaerts, de ene helft van het Belgische cabaretduo Kommil Foo. In 2016 won Hagar Peeters met het boek Malva de juryprijs en P.F. Thomése met De onderwaterzwemmer de Prijs van de Lezersjury.  We zijn als We Love Lit ook best trots op het feit dat ons lid Nathalie voor deze lezersjury is uitgekozen.

Op 13 maart is de longlist voor deze prijs bekend gemaakt. De 5 boeken van de shortlist worden op 6 april bekend gemaakt. Op 14 mei weten we dan welke winnaar de vakjury en welke winnaar de lezersjury heeft gekozen.

Lees meer over deze prijs.

 Europese Literatuurprijs

Met de Hebban Landenchallenge in het achterhoofd is het leuk naar de boeken te kijken die voor deze prijs genomineerd zijn.  Er is genoeg inspiratie op te doen om een aantal landen aan je challenge toe te voegen.

Voor de prijs hebben 12 Nederlandse boekhandels 20 titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2016 in Nederland zijn verschenen.  Het mooie van deze prijs is dat niet alleen de schrijver een geld bedrag krijgt maar ook de vertaler van het boek. De shortlist van deze prijs wordt op 28 juni bekend gemaakt.

Dit zijn de 20 geselecteerde titels.

 Er is dus genoeg te doen en naar uit te kijken de komende maanden. En hier op We Love Lit zullen we er zeker ook nog aandacht aan besteden. We zijn natuurlijk altijd benieuwd welk boek volgens jullie in aanmerking komt voor één van de prijzen of welk boek je wilt kopen tijdens de Boekenweek om zo ook het Boekenweekgeschenk te krijgen.

Harriet

 Reacties op: Boekenweek en literatuurprijzen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Jiskefet), acteur, en auteur van een groot aantal romans en verhalen.  Na zijn debuutroman Red ons, Maria Montan...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992 en ...

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en treedt geregeld op. Daarnaast is ze auteur...

Hagar Peeters

Hagar Peeters

Hagar Peeters (12 mei 1972) is een Nederlands dichteres. Nog voordat ze een bundel had uitgebracht, brak ze door op het Double Talk-festival in 1997. Peeters debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg ge...

P.F. Thomése

P.F. Thomése

Pieter Frans Thomése (1958) is een Nederlands schrijver van romans, verhalen, essays en novellen. Hij debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Zuidland. Daarmee won hij de Ako Literatuurprijs. ...