Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van afstand houden in april en maatregelen in mei

op 31 maart 2020 door

Bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak en dat doen we ook bij onze tweemaandelijkse pareljacht. Telkens weer gaan we op zoek, struinen folders van uitgeverijen af, speuren in lijsten, spitten alle internetpagina’s door om juist die parel te vinden, natuurlijk allereerst voor onze eigen leesbehoefte maar ook om jullie als lezers mooie tips te bieden voor de komende twee maanden. Ook voor april en mei hebben we parels voor jullie gevonden. Dit keer anders dan anders omdat niet iedereen voldoende energie, concentratie of tijd heeft om die lijsten door te kijken. Een groot deel van ons team is aan huis gebonden en bekijkt de boekenlijsten even met een andere blik.

Banner: Anne Oerlemans
Redactie: Gigi

38936c20f2a1698b48803f5d0a030445.jpeg

 

Ondanks dat het bij Anne ook heel anders verloopt dan anders lukt het haar nog net. 

Het zijn gekke tijden, tijden die ik momenteel niet in mijn eigen huis doorbreng maar gelukkig in goed gezelschap. Er is helaas daarmee een ander gezelschap dat ik moet missen; mijn boekenkasten :(. En de bibliotheken zijn gesloten, dus ook daar kan ik even niet terecht (hoewel ik steeds meer mooie initiatieven voorbij zie komen, dus ik heb hoop!). Ik heb dus wat boeken besteld, online maar wél bij de lokale boekhandel, maar van dat 'lezen uit eigen kast' komt momenteel nog niet veel terecht... Ook heb ik nog wat boeken op de e-reader staan, maar ik kijk ook heel erg uit naar nieuw aanbod bij de uitgeverijen, hoewel ook steeds meer titels uitgesteld lijken te worden. Voor de periode april/mei kijk ik het meest uit naar Actrice van Anne Enright. Over de Engelse versie las ik al veel goeds, dus ik ben heel benieuwd naar de Nederlandse vertaling die bij De Bezige Bij gaat verschijnen. Ik las nog niet eerder iets van Enright, hoewel ze als schrijfster al heel lang op mijn lijstje staat. Dit lijkt me dus het uitgelezen moment voor dit boek! 

Groetjes, Anne

Voor Ine geeft het rust om het dit keer anders aan te pakken en zij kijkt eens heel goed rond en een stukje terug in de tijd; ze kiest een van mijn favoriete auteurs van vroeger. Hiermee steekt ze zelfs Italië een beetje een hart onder de riem.

Het parelzoeken mag dit keer een beetje anders: omdat we min of meer aan huis gebonden zijn nu, mogen we ook op zoek naar een parel in de eigen kast. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Mijn kast staat er vol mee! Want het kan toch niet anders: eenmaal het laagje stof er af is, zal snel duidelijk worden dat al die ongelezen boeken schitterende parels zijn. Ze allemaal opsommen, dat mag dan weer niet, vermoed ik. Ik neem er dus eentje uit het rek waar ik al een tijdje benieuwd naar ben. Het is De improvisator van Hans Christian Andersen uit 1835. Jawel, de sprookjesschrijver, maar dit is een roman, zijn ‘eerste en bekendste’ volgens de achterflap. Hoewel het boek autobiografische trekjes zou hebben, speelt het zich af in Italië, waar de auteur een tijdlang verbleef. En Andersen maakt van zijn hoofdpersoon een Italiaan, een kleine arme jongen die verteller wordt en al improviserend het land doortrekt. Het boek is een soort ‘coming of age’-verhaal, gaat over cultuur, kunst, natuur en natuurlijk ook over de liefde - kijk gewoon even naar die prachtige cover. Waar wacht ik eigenlijk nog op?

Veel groetjes, Ine

Hetty heeft het vreselijk druk omdat zij gewoon moet werken in deze periode en telkens laat thuis komt nadat ze boodschappen doet. Terwijl ze met die laatste bezigheid toch vaak snel klaar is, doordat ze de schappen in de winkels leeg vindt door het hamsteren van anderen. Op die manier blijft er veel te weinig tijd over voor de pareljacht. Gelukkig is ook zij creatief genoeg om een alternatief te bedenken. Kijk maar eens wat zij gevonden heeft. Ik moet bekennen dat ik lichtelijk jaloers ben.

Mijn parel voor de komende tijd is een boek dat kortgeleden uitgebracht is en dat ik een paar dagen geleden voor mijn deur vond... Ik ben namelijk ingeloot om mee te lezen met de Hebban-leesclub van Welbeschouwd van Elizabeth Jane Howard, iets waar ik heel erg blij mee ben! Howard heeft een schitterende beeldende stijl van schrijven, je ziet de dingen voor je alsof je er zelf bij bent en leeft zo helemaal mee met de personages. Eerder heb ik al genoten van de vijf Cazalet-boeken en hoewel dit verhaal anders belooft te zijn kijk ik hier ook weer naar uit. Het boek schetst een portret van een drieënveertigjarige vrouw die geconfronteerd wordt met het uitzicht haar leven verder alleen te moeten slijten als haar kinderen het huis uit zijn en haar man haar wil verlaten, waar Antonia Flemming vooruit kijkt naar haar nieuwe leven kijkt de lezer terug in de tijd en ontdekt hoe Antonia op dit punt in haar leven beland is.

Groetjes van Hetty

Nathalie heeft, zoals velen onder ons lichtelijk last van een Covid-19-leesblokkade. Hieronder kun je lezen welke mooie plannen zij heeft om deze blokkade te lijf te gaan.

Sinds een tijdje voel ik me wat geblokkeerd om mijn boeken verder te lezen, dat vermoedelijk meerdere lezers overkomt in deze tijden. Dat komt ten dele ook omdat ik overdag wel thuis werk, maar 's avonds de laatste tijd al eens graag ontspanning zoek op een andere manier: een serie bingewatchen, comedyfilmpjes bekijken op Youtube, meer chatten met vriendinnen dan voorheen om je contacten niet te verliezen, enz. 
Nochtans liggen er al heel lang een aantal boeken op mijn stapel 'begonnen maar uit te lezen boeken'. Eén daarvan is Na de val van de Nederlandse schrijver Gert-Jan van den Bemd, dat ik vorig jaar op de Antwerpse Boekenbeurs heb gekocht, waar ik deze schrijver ook even heb ontmoet en gesproken. Ik had er ook al een heel aantal mooie aanbevelingen over gelezen. De vertelster van dit boek is Sofie Nauta. Haar vader overlijdt volkomen onverwacht en ze heeft de taak om twee huizen leeg te halen. Met haar oudere broer Max heeft ze blijkbaar een moeilijke relatie. De eerste pagina's zijn zeker niet mis, om verder te lezen. Ik ben echter op dit moment in 3 fictieboeken tegelijkertijd bezig, en dat is eigenlijk wat te veel voor mij, moet ik toegeven. Ik lees weleens meer een aantal boeken door elkaar, maar dat zijn meestal verschillende genres. Dus de komende uitleesweekends ga ik toch zeker eens gebruiken om er tenminste één van uit te lezen. En dan te hopen dat ik nadien mag uitroepen: wat een parel was dat!

Groetjes, Nathalie

0c8a68d9da6d62bfe661b53c66c03b03.jpeg

 
 

Zoals altijd, we zijn het van hem gewend, is Jan rebels. Nee, nee, niet qua boekenstijl of boekenkeuze, dat niet. Nee, Jan kiest altijd meer parels dan de afspraak is. Dit keer noemt hij zelfs vier boeken. Aangezien hij meestal een van de boeken noemt die ik moest laten schieten (zoals nu het boek van Waterdrinker) en we dit keer een speciale aflevering hebben, keur ik het goed.

Ik ben erg benieuwd naar In het jaar van de rode os van Marije Langelaar (1978). Volgens mij is het haar debuutroman. Ze is bekend als dichter en won met haar bundel Vonkt de Jan Campert prijs 2017 en de Awater Poëzieprijs. Haar roman is waarschijnlijk net iets anders dan je verwacht. Hij is onderverdeeld in drie delen en leest volgens de uitgever als een tegendraadse coming of age. Tja, dan word ik wel nieuwsgierig.
Kies je voor ‘bekende auteurs’ dan kun je uitkijken naar de nieuwe Jan Siebelink (1938) die met Waar zijn die duiven dan volgens de uitgeverij zijn meest persoonlijke boek heeft geschreven of de nieuwe Pieter Waterdrinker (1961) met de klepper (of dikke pil) De rat van Amsterdam. In deze tijd van zorgen voor elkaar zou je ook kunnen kiezen voor het debuut van Ines Nijs (1968) Onomkeerbaar dat zich afspeelt in een Vlaams dorp in de zeventiger jaren. Zoé groeit op bij haar labiele moeder, Alida. Haar vader kent ze niet, grootouders heeft ze niet. In het jaar waarin ze achttien wordt, gaat ze op zoek naar de waarheid over haar afkomst. Samen met de waarheid, weet ze, zal ze het geluk vinden. Maar is dat vertrouwen terecht? Een ding staat vast, nog voor het jaar voorbij is, is Zoés leven niet meer zoals voorheen. De auteursopbrengsten van Onomkeerbaar worden geschonken aan Le Cocon, het weeshuis van Kabrousse in de Casamance in Senegal (http://lecocondecabrousse.org/). Prachtig doel toch. 

e3bff07377ec53a7bb732778cdff10d7.jpeg

 

Tea, je zou het niet verwachten, blijkt ook ongehoorzaam. Zij kiest niet alleen meerdere boeken maar doet ook nog, tegen alle maatregelen in, een ongeoorloofde niet-essentiële verplaatsing. Gelukkig doet ze dit heel voorzichtig.

Dit zijn barre tijden die vragen om aangepaste verwachtingen, ik heb er een positieve draai aan weten te geven: ik ga toch op reis!
Eerst ga ik naar Spanje met : Omwegen van Spanje van Gerard Hulshof.
Tijdens het lezen hoop ik me te kunnen verplaatsen in een reiziger die mag dolen in de geschiedenis van Spanje en die tijdens deze tocht in aanraking komt met de mooiste natuur en de vele sporen van de vroegere overheersing door de moren.
Daarna reis ik naar Japan (gelukkig kan ik het milieu sparen! ) en lees Geen zee te hoog door Paul Muys. Het is niet zozeer een vakantieboek, maar geeft een ’inkijk in de Japanse samenleving en gaat over acute problemen (problemen die ook de onze zijn), hun gevolgen én de oplossingen of het uitblijven daarvan.’
Zo heb ik toch nog iets te vertellen achteraf! 

Groetjes, Tea

Harriet heeft waarschijnlijk het drukst van ons allemaal dezer dagen, werkzaam in een heel cruciaal beroep, maar weet op het laatste moment toch nog een parel tevoorschijn te toveren.

Al een poosje verheug ik mij op het lezen van Wolf Hall van Hilary Mantel. Dit boek staat al heel lang, samen met deel twee van deze trilogie, in mijn boekenkast. Eind vorig jaar zag ik dat het Klassieker Genootschap, hier op Hebban, dit boek in mei van dit jaar wil gaan bespreken. April is dus de maand waar in ik dit boek toch echt moet gaan lezen.  Zeker nu eind van deze maand het derde en laatste deel De spiegel & het licht verschijnt wordt het tijd te beginnen met deze serie. Bijkomend voordeel is ook nog dat het boek prima past in een categorie van de Hebban Reading Challenge want zowel Wolf Hall als het tweede boek Het boek van Henry wonnen de (Man) Booker Prize. Reden genoeg dus om Wolf Hall deze maand te gaan lezen.

Groetjes van Harriet

Omdat ik al enige weken weet dat ik het parel-stokje zou overnemen van Helena zocht ik al meer dan een maand geleden in de lijsten van uitgeverijen naar een geschikt boek voor dit artikel.

Als ik een week gewacht had, was het me niet gelukt op zoek te gaan naar een parel maar ik heb toen een boek gevonden dat ik wil noemen en klaargezet. Anders had ik een boek uit mijn kast moeten kiezen en misschien had mij dat wel net zoveel tijd gekost als het kiezen uit de lijsten van de uitgeverijen. Als we volgende keer nog altijd in dezelfde situatie zitten zal het schieten met een virtuele dartpijl in mijn boekenkast voldoende zijn om een prachtige parel voor jullie te vinden. Maar nu mijn keuze uit de lijst van verwachte boeken.
Ik zag weer een nieuwe titel van Alfred Birney voorbij komen en nadat ik onlangs De tolk van Java las ben ik toch onder de indruk van wat deze auteur teweeg kan brengen maar ik weet ook dat ik daar nu nog even niet aan begin en dat dit ook niet voor iedereen een parel zal zijn. Camille Bordas bewaar ik voor later, ik focus me, net als bij de vorige aflevering van de parels, op een Italiaanse titel. Het boek Wij zijn niet als hagedissen van Erika Bianchi trok direct mijn aandacht. Hoe ik die titel moet duiden begrijp ik nog helemaal niet. Het blijkt te handelen om een avontuurtje van een avond in Frankrijk in de jaren vlak na de oorlog dat impact heeft op vier generaties waarbij er een link is met de Tour de France en een groot deel van de roman zich afspeelt in Italië. Dit klinkt mij als muziek in de oren.

Geniet ervan, Gigi

dc135c2619b43486234508fcc03c7c3a.jpeg

 

We hebben nog een uitsmijter, een staartje, een extra parel uitgezocht door Tea. Deze hadden we klaarstaan voor speciaal voor Harriet voor het geval zij onvoldoende tijd zou hebben om een boek te zoeken en een stuk te schrijven. Omdat het echt een mooie parel is willen we die alsnog aanbieden voor later, als zij het rustiger heeft. Deze parel is daarom speciaal voor Harriet. 

Sommigen van ons hebben het momenteel te druk om zich te bekommeren om stukjes schrijven en plannen. Voor Harriet zochten we daarom een boek uit waarvan we denken dat het haar kan bekoren. Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita, deze ‘prachtige, ingetogen Japanse roman over de kracht van muziek en de zoektocht naar perfectie’  brengt in deze hectische tijd misschien precies het juiste evenwicht.

Groetjes, Tea

Verder is deze parel ook alvast voor iemand waar ik nu nog niet te veel over kan zeggen, dat komt later. Natuurlijk is deze laatste, extra parel, uitgezocht door boekentipper specialist Tea, voor jullie allen in tijden van thuiszitten, keihard werken in cruciale of niet-cruciale beroepen, in isolatie, in quarantaine, ziek of minder ziek, geconcentreerd of minder geconcentreerd.

 

  • En jij? Ga jij voor een van deze parels? Heb jij tijd gevonden om de lijsten van uitgeverijen  door te spitten? Of kies jij uit je overvolle boekenkast?


*lees mee met de klassieker Wolf Hall bij het Klassieker Genootschap



Reacties op: De parels van afstand houden in april en maatregelen in mei

Meer informatie

Gerelateerd