Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van juni en juli

op 05 juni 2019 door

De zomer komt eraan en voor veel mensen betekent dat ook de periode waarin de vakantie gaat vallen. Leggen jullie ook boeken op een aparte vakantiestapel, om er zeker van te zijn dat je echt iets moois bij je hebt? Ben je nog op zoek naar iets nieuws? De komende maanden verschijnen er uiteraard weer veel nieuwe boeken. De leden van de Literatuurclub hebben voor jullie een selectie gemaakt uit de lijst met die boeken en presenteren jullie hun Parels van juni en juli.

Ine: Dit keer vond ik mijn parel snel: Kamer in Oostende van Koen Peeters. Een boek dat me om heel wat redenen aanspreekt. Het gaat over Oostende, een favoriete stad van me, over de zee, over kunstenaars en schrijvers... Het zou een melancholisch boek over vriendschap zijn - en welk decor is daarvoor nu beter geschikt dan Oostende? Bovendien is het boek geschreven door Koen Peeters, een auteur van wie ik dringend eens een werk wil lezen, want dat is er nog nooit van gekomen. Ik zoek niet verder, dit is mijn zomerparel!

Natalie: Er zijn twee boeken waar ik wel erg nieuwsgierig naar ben. Als eerste Dimitri Verhulst - De pruimenpluk. Ik heb van Verhulst meerdere boeken met zeer veel plezier gelezen en zover ik weet is het weer een tijdje terug dat Dimitri Verhulst met een nieuw boek kwam. En het tweede boek dat mij interesseert is het nieuwe boek van Robert Seethaler - Het veld. Naar aanleiding van mijn eerste kennismaking met zijn boek Een heel leven, wil ik graag nog wat meer van deze schrijver lezen.

Helena: Een boek waar dit keer mijn oog op viel was 14 juli van Éric Vuillard, van wie ik al heel lang eens iets wil lezen. De titel verwijst uiteraard naar de Franse revolutie. Op de achterflap: “Vuillard dompelt ons onder in het tumult van die beroemde dag en wekt de grote opstand die in het collectieve geheugen staat gegrift tot leven. Vanuit het oogpunt van de naamloze menigte creëert hij een mozaïek van levens en lotgevallen die tezamen een realistisch, spannend beeld geven van deze belangrijke gebeurtenis. 14 juli is een boek als een openbaring die ons eraan herinnert dat vrijheid ook universele gelijkheid betekent.” Het lijkt me heerlijk om dit boek deze zomer in Frankrijk te gaan lezen.

Jan: Op 11 juni verschijnt dan eindelijk de nieuwe roman van Lieke Kézér, winnares van de ANV-Debutantenprijs 2017 en De Bronzen Uil 2017. De verloren berg staat bovenaan mijn lijstje. Nog twee andere boeken schreeuwen om mijn aandacht. Kris Van Steenberge komt met vier nieuwe korte verhalen. Wij zijn geen zoeners heet de bundel. Van Steenberge schreef de grootse roman Woesten en laat, volgens de uitgever, nu wat meer van zijn frivolere kant zien. Een van de verhalen heet Down in Venice en laat ik nu net in Venetië geweest zijn. Ik ben benieuwd wat ik van de stad terugvind in dit verhaal waarbij een verliefde man er achter komt dat zijn droomvrouw een zoontje heeft met het syndroom van Down. En het derde boek waar ik naar uit kijk is De glazen stolp van Sylvia Plath. Het gaat me dan vooral om het pas ontdekte verhaal Mary Ventura en het negende koninkrijk. Dat verhaal schreef Plath toen ze nog studeerde en is in deze uitgave opgenomen.

Nathalie: Na zijn debuut Woesten, zijn tweede roman Blindelings en het toneelstuk Adela en Helena dat ook in boekvorm uitkwam, komt er begin juli een bundeling van 4 korte verhalen van Kris Van Steenberge uit in de serie Literaire Juweeltjes. (Dit blijkt trouwens een serie te zijn die in 2006 is opgestart en waarin maar liefst maandelijks een nieuwe uitgave verschijnt! Dit kan zowel ouder als nieuw werk zijn maar toch. Zie Wiki voor de lijst.) De auteur liet zijn volgers op zijn Facebookprofiel nog mee de cover kiezen, ik vind zowel de cover als de titel origineel gevonden trouwens: Wij zijn geen zoeners. Het bundeltje zou de schrijver van een frivolere kant tonen dan zijn beide romans. Ik ben dus best benieuwd. want eens een favoriete auteur, lang een favoriete auteur bij mij... Naast deze flepper wil ik graag nog een langere roman vernoemen, namelijk de volgende worp van Dimitri Verhulst, want daar heb ik ook lange tijd niets meer van gelezen of gehoord. In juni komt zijn nieuwe roman De pruimenpluk in de boekhandel terecht. Ik heb met graagte al oudere boeken van hem gelezen, zoals zijn klassieker De helaasheid der dingen, maar zeker ook De laatkomer en De laatste liefde van mijn moeder. Deze roman belooft weer een stilistisch werkje te worden over de falende mens en de eenzaamheid, toch wel de terugkerende hoofdthema's in zijn boeken. Daar kijk ik dus zeker ook naar uit!

Harriet: Met de zomermaanden in het vooruitzicht en daarin een vakantie van een aantal weken, is er weer genoeg tijd om heerlijk te lezen. In juni en juli komen er zeker een paar boeken uit die ik op mijn lijst ‘nog te lezen boeken’ wil zetten. Zo verschijnt er een nieuw boek van J.M. Coetzee, De oude vrouw en de katten. Ook van John Boyne verschijnt het boek Mijn broer heet Jessica waarover de uitgever zegt “een prachtig verhaal over liefde, twijfel en de moed om jezelf te zijn.” Van beide schrijvers las ik al eerder een paar boeken waarvan ik heb genoten. Toch kies ik deze keer voor een boek van een schrijfster waarvan ik nog niets gelezen heb en zelfs nog nooit eerder gehoord. In de Hebbanrubriek ‘Niet te missen deze zomer’ werd het boek al aangeprezen. Dit boek moet spannend zijn, goed geschreven en je geheel in zijn greep houden. Het wordt vergeleken met Het smelt  van Lize Spit en De verborgen geschiedenis van Donna Tartt, beide boeken las ik met veel plezier. In mijn vakantiekoffer neem ik Donkergroen bijna zwart van Mareike Fallwickl absoluut mee.

Saar: De komende maanden kijk ik uit naar het nieuwe boek van John Boyne. De schrijver veroverde mijn hart jaren geleden met De jongen in de gestreepte pyjama en ook van zijn laatste boek Een ladder naar de hemel heb ik gesmuld. Ik kijk dus zeker uit naar dit nieuwe boek dat zich weer wat meer richt op jeugdige lezers en diversiteit zeer centraal stelt. Een jongen bekent aan zijn familie dat hij zich altijd al een meisje heeft gevoeld. En dat is geen makkelijke situatie in een gezin waar de moeder het premierschap ambieert. Een kind dat transgender is, is namelijk heel slecht voor de publiciteit. Daarom gaat Jason bij zijn tante wonen waar hij de ruimte heeft om zichzelf te zijn. Vooral dat laatste is iets waar veel mensen zich in zullen herkennen, al hebben ze dan een minder ingewikkelde situatie dan het hoofdpersonage. Ik ben dus zeer benieuwd hoe John Boyne weer een verhaal vorm zal geven.

Gigi: Oei, ik mocht weer op zoek gaan naar parels tussen de nieuwe uitgaven van juni en juli. Dat betekent weer een aantal boeken die ik aan mijn wensenlijst zal toevoegen en die lijst is al zo ongelooflijk lang. Ik heb weer een blik geworpen op de te verwachten boeken en vind het toch enorm lastig om te kiezen. Zal ik Het liefst van al van Toon Tellegen noemen, weer een pareltje van lieve korte verhalen? Die kleine boekjes vind ik zo mooi en vertederend en ik weet zeker dat ik ook dit boekje zeker zal aanschaffen. Maar nee, dat noem ik niet voor het artikel. Iedereen weet wel dat dit gewoon prachtige, speciale, kleine pareltjes zijn. Ik kijk nog even verder... Kijk eens aan, een boek van John Boyne, Mijn broer heet Jessica, mmhhh en een opvallende titel. Daar sprak de auteur al over bij de boekpresentatie van Een ladder naar de hemel. Dat kan ik ook wel noemen. Och, nee, dat is Young Adult. Ik zoek nog even verder of ik een literair boek vind voor de parels. Wat zie ik nu? Een bijzonder mooie cover, daar ben ik direct verkikkerd op. De zomerbioscoop van Marina Palej. Is dat feelgood of een literaire roman? Aha, ‘een bijzonder literair boek met korte verhalen’. Ik ben dol op korte verhalen maar ik roep altijd dat ik ze niet lees. Het zou gek zijn om het nu te nomineren als parel. Nee dat doe ik toch maar niet. Och, een klassieke parel, Huisjes van kaarten van Clare Lennart. Daar ben ik toch zo nieuwsgierig naar maar dat komt binnenkort al aan bod op onze spot, dus dat boek zal ik nu niet in de schijnwerpers zetten. Wat is dit toch telkens een moeilijke opdracht. Donkergroen, bijna zwart van Mareike Fallwickl dan? Dat boek heeft een aantrekkelijke, nieuwsgierig makende titel. Met die groene cover past het perfect in de kleuren-challenge. Dat boek werd al door iemand genoemd en besproken op Hebban en is dus niet origineel om hier te noemen. Het staat al uitgebreid op mijn NTL plank. Wacht, ik zie daar nog een boek met een mooie titel. Het won ook nog een Franse literatuurprijs en werd warm aanbevolen in Frankrijk. Eric Vuillard beschrijft op een heel mooie manier hoe die belangrijke dag, 14 juli, in Frankrijk verliep. Zal ik dat boek kiezen of ga ik toch voor De jongens van Nickel van Colson Whitehead. Dat laatste boek lijkt me een enorm indringend maar mooi boek. O nee, dat komt al uit in mei dus dat telt niet meer. Eigenlijk weet ik het gewoon niet. Ik kan niet kiezen. Zoveel parels en dan moet ik daar de mooiste uit kiezen? Ik geef de voorkeur aan een parelketting.

Jullie lezen het, er is weer genoeg om uit te kiezen! Welk boek hebben jullie op jullie leeslijstje gezet? Of hebben jullie zelf een boek waar jullie naar uitkijken en dat jullie willen aanraden?

 

 



Reacties op: De parels van juni en juli

Meer informatie

Gerelateerd