Goede leesvoornemens van de Literatuurclub

op 28 december 2018 door

Goede voornemens, we hebben ze allemaal. Zo ook wij van de Hebban Literatuurclub natuurlijk! En al die voornemens gaan over, jawel, boeken, lezen en schrijven (over boeken). Hieronder lees je hoe het ons het afgelopen jaar op boekengebied verging en wat we hopen dat het komende jaar ons gaat brengen!

Hoeveel boeken telde je challenge aan het begin van 2018 en hoeveel heb je er uiteindelijk gelezen?

Helena: Aantal: 110
“Ik denk dat eind december precies te gaan halen.”

Jan: Aantal: 35
“Het zijn er 46 geworden.”

Ine: Aantal: 60
“Ik denk dat ik op 31 december zal afsluiten op 68 of 69 boeken.”

Saar: Aantal: 52
“Ik heb er op dit moment 55 op mijn teller staan.”

Anne: Aantal: 80
“Op dit moment staat de teller op 136, daar komen er misschien nog wel een paar bij maar de challenge is qua aantal ruim behaald.”

Nathalie: Aantal: 110
“Mijn resultaat is op dit moment 118, met enkele anderstalige boeken bijgeteld weliswaar die niet vertaald zijn. (Dus niet op Hebban.) Ik hou wel van een mooi rond aantal, dus ga ik daar misschien nog wel een paar boeken, al dan niet fleppertjes bijdoen.”

Natalie: Aantal: 20
“Mijn challenge is altijd bescheiden. Uiteindelijk waren het 11 boeken.”

Gigi: Aantal: 50
“Op dit moment heb ik al 62 boeken aan mijn lijst mogen toevoegen en ik heb nog 8 boeken liggen die ik voor het eind van het jaar wil uitlezen. Misschien is dat niet een heel realistisch plan? Ik denk dat ik de 63 boeken wel ga halen, zeker nu ik vakantie heb.”

Harriet: Aantal: 75
“Op dit moment heb ik echter al 78 boeken gelezen en misschien red ik voor het einde van dit jaar nog het aantal van 80 boeken. Een mooi rond getal, wat met een tip uit de flepperlijst van Gigi wel moet lukken.”

Sigried: Aantal: 60
“Ik lees ook vaak boeken die niet in de lijsten van Hebban voorkomen (vb.wegens nog niet vertaald naar het Nederlands). Ik las dit jaar een honderdtal boeken, dus die challenge heb ik ruim gehaald.”

Heb je je aan de categorieënchallenge van Hebban gehouden in 2018 of niet of had je een andere (zelfverzonnen/inhoudelijke) challenge buiten het aantal boeken?

Helena: “Ik heb me niet beziggehouden met categorieën, dat vind ik een beetje een gedoe. Ik lees een boek omdat het op mijn ‘Wil-ik-lezen’-lijstje staat, omdat het tot mijn vreugde in de bibliotheek aanwezig blijkt te zijn, ik het kan lenen van iemand of omdat het op mijn stapel aangeschafte boeken ligt. Omdat ik het bewaard heb om in een vakantie te lezen, omdat ik het moet recenseren of er een artikel over moet schrijven, maar niet omdat het in een categorie hoort.”

Jan: “Ik ben niet zo van de lijstjes en de categorieën. Ik lees wat me de moeite waard lijkt. Toen ik voor de aardigheid eens de categorieën naliep had ik de meeste toch wel gehad.”

Ine: “Ik heb me aan die van Hebban gehouden en maak me sterk dat ik alle categorieën zal hebben afgevinkt. Ik ben bezig in mijn laatste: een boek uit de Hebban hall of fame 2017. Het komt dus helemaal goed!”

Saar: “Ik heb me niet aan de categorieënchallenge gehouden, met 52 boeken per jaar is er te weinig ruimte om dan nog zelf te kunnen kiezen. Ik had wel een andere challenge, namelijk de Grannies leeslijst die ik tegenkwam op het boekenblog van Zon en Maan.”

Anne: “Ik ben in het begin van het jaar lekker begonnen met de categorieën, later werd dit wat minder. Tegen het eind van het jaar kwam ik er achter dat ik met alles wat ik gelezen had tot dan toe toch bijna alle categorieën kon vullen, op vijf na. Deze vijf mochten natuurlijk niet alsnog achterblijven dus ondertussen heb ik alle categorieën inderdaad kunnen afvinken met wat ik in 2018 las.”

Nathalie: “Ik ben steeds met goede moed begonnen aan de categorieën, in het begin lukt dat nog vrij goed en dan kies ik toch voor een heel lange periode ook zoveel andere boeken om te lezen die ik er niet ingepast krijg. Pas laat in het najaar ga ik dan kijken hoe ver ik ermee sta en ga ik er ook weer wat naar lezen. Ik heb nu nog 3 niet al te dikke boeken te gaan dit jaar die zich in mijn eigen voorraad bevinden, om alle categorieën af te vinken. Bij mij blijft het op alle vlakken dus wat spannend!”

Natalie: “In 2018 heb ik eigenlijk meer boeken gelezen maar niet alle boeken kwamen in aanmerking voor de challenge. Pas als ik een boek had gelezen, ging ik de checklist af om te zien of het in aanmerking kwam.”

Gigi: “Mijn voornemen was zeker om de categorieën te voltooien en ik had ook een plan gemaakt, maar halverwege het jaar kwam ik tot de ontdekking dat ik vergeten was om ernaar te kijken. Als ik tijd heb, tijdens de feestdagen, ga ik toch nog bekijken of ik de categorieën zo kan plooien dat ze bij mijn gelezen boeken passen.”

Harriet: “Hoewel ik mij had voorgenomen me aan de categorieën van Hebban te houden, is daar uiteindelijk niets van terecht gekomen. In januari is het nog enigszins gelukt, vanaf februari ben ik gewoon de boeken gaan lezen die op mijn pad kwamen en ik ben ook niet van plan om achteraf nog te gaan kijken of ik alle categorieën kan invullen, die tijd gebruik ik liever om nog een boek te lezen.”

Sigried: “Ik volg de categorieën van de challenge niet, maar laat me vooral leiden door recensies en de boeken die ik in artikels zie verschijnen. Ik vind het wel fijn om te lezen hoe anderen met de categorieën omspringen, maar het is niets voor mij om zo gestructureerd te gaan lezen.”

Hoeveel boeken telt je challenge voor 2019 en hoe ben je tot dit aantal gekomen?

Helena: Aantal: 110
“Ik lees al jaren gemiddeld iets meer dan twee boeken per week. Ik houd de challenge vooral bij om te weten wat ik een jaar heb gelezen en ook omdat overzicht in een handig lijstje bij de hand te kunnen hebben, voor het geval iemand een leestip nodig heeft.”

Jan: Aantal: 38
“Ik ga voor minimaal 38 boeken. Het zullen er wel meer worden, maar ik heb helemaal geen zin om te gaan racen om die challenge te halen. Ik wil ook wat biografieën gaan lezen en die zijn doorgaans wat dikker dan een ‘normaal’ boek.”

Ine: Aantal: 60
“Ik heb de teller voor het derde jaar op rij gewoon weer op 60 gezet, maar ik twijfel. Ik heb al redelijk wat kleppers gepland en ik wil er voldoende tijd voor uittrekken.”

Saar: Aantal: 40
“Omdat ik merkte dat één boek per week soms voor teveel druk zorgde om te lezen. Dat is iets wat ik nou eenmaal niet leuk vind. Ik wil meer aandacht besteden aan wat ik lees en er dieper op kunnen ingaan. Daarom heb ik de teller een stuk lager geplaatst dan vorig jaar. 

Anne: Aantal: 100
“Voor 2019 heb ik mijn aantal eindelijk eens op 100 durven zetten. Eerder bleef ik daar onder om de druk niet al te groot te maken, ik ga er al twee jaar echter zo dik overheen dat ik het dit jaar wel aan durf (en anders kan hij stiekem nog een klein beetje naar beneden…).”

Nathalie: Aantal: nog onbekend - 100?
“Ik weet het nog niet zeker. Blijf ik stressen om al die mooie nieuwe boeken die zullen uitkomen ook te kunnen lezen of ga ik toch eens voldoende tijd maken voor al die mooie nog niet gelezen verzamelde kleppers van de voorbije jaren, waar ik minder snel aan kom? Dan worden het er misschien wel minder…”

Natalie: Aantal: 20
“Wederom is mijn uitdaging 20 boeken te lezen. Als ik de checklist van 2019 raadpleeg  en de categorieën lees, denk ik dat ik mijn challenge voor 2019 haal.”

Gigi: Aantal: 51
“Ja, je leest het goed, ik koos voor het getal 51. Waarschijnlijk ga ik wederom meer lezen het komende jaar maar met een zeer drukke en hectische periode voor de boeg ga ik niet hoger inzetten omdat ik mezelf niet onder druk wil zetten. De 51 heeft te maken met het moment waarop ik me inschreef, ik zette mijn teller op 50 maar zag tot mijn verbazing dat ik de 51e deelnemer was. Na de teleurstelling niet de 50ste deelnemer te zijn bedacht ik dat het vast een teken van het machtige Hebban-wezen moest zijn en toen heb ik mijn aantal maar met 1 opgehoogd.”

Harriet: Aantal: 75
“Sinds de Hebban Reading Challenge 2016 verhoogde ik elk jaar mijn aantal, maar het aantal boeken boven de challenge wordt steeds kleiner. Ik heb daarom besloten om voor de challenge in 2019 hetzelfde aantal boeken te gaan lezen als in 2018. Ik kan het altijd nog bijstellen als het als een speer gaat volgend jaar.”

Sigried: Aantal: 100
“Dit is een aantal dat ik al een aantal jaren lees. Het is echter geen must. Zolang ik maar van lezen blijf genieten, en boeken niet snel-snel begin te lezen, is het wel fijn om die aantallen bij te houden.”

Ga je de maandenchallenge (12 categorieën) van Hebban volgen?

Helena: “Het overzicht met de 12 categorieën ziet er wel lekker overzichtelijk uit, maar nee, ik ga er zelf niet mee aan de slag. Uiteraard ga ik artikelen en leestips erover wel volgen, want ik ben wel altijd op zoek naar nieuwe titels.”

Jan: “Ik ga ernaar kijken, maar ik weet niet waarom ik dat zou moeten doen? Omdat het leuk is? Omdat iedereen het doet? Ik maak mijn eigen keuzes.”

Ine: “Niet fanatiek, maar ik zal het proberen.”

Saar: “Ja, deze challenge wil ik het komende jaar wel doen, omdat ik 12 categorieën veel haalbaarder vind dan 50.”

Anne: “Dat is zeker de planning, liefst ook nog de categorie in de maand waar hij thuishoort, maar sowieso moeten de categorieën door het jaar heen zonder problemen in te vullen zijn.”

Nathalie: “Twaalf categorieën ga ik zeker kunnen invullen, dus ja!”

Natalie: “Ik ga de 12 maandenchallenge volgen. Maar de kans is groot dat ik pas als ik het boek uit heb, ga kijken of het in aanmerking komt voor de challenge (net als het afgelopen jaar).”

Gigi: “Die maandenchallenge vind ik erg plezant. De challenge geeft richting en toch ook zeer veel vrijheid. Ik heb mijn planning al een beetje voorbereid. Ik vind het heerlijk om die planning te gebruiken om nieuwe boeken te ontdekken maar ik kan er ook heel goed mee leven als mijn gelezen boeken achteraf niet volledig bij de thema’s aansluiten.”

Harriet: “Twaalf categorieën zijn wat beter te overzien dan de grote hoeveelheid van vorig jaar en goede voornemens zijn natuurlijk nooit weg, dus ik wil het wel weer gaan proberen. Met de meeste categorieën kan ik wel uit de voeten, ik heb goede hoop dat het dit jaar wel gaat lukken.”

Sigried: “Neen, ik kies boeken echt op het gevoel. Ik hou er niet van het gevoel te krijgen dat ik bepaalde boeken moet lezen, dat doet me te veel aan het schoollezen van vroeger denken.”

Heb je nog andere goede voornemens op lees-/boekengebied voor 2019 of een eigen challenge?

Helena: “Op leesgebied ga ik in 2019 in mijn woonplaats meedoen met een tweede leesclub; ik ben al lid van een andere leesclub, maar ik vind het heerlijk om een avondje gezellig met een aantal andere leesliefhebbers bij elkaar te komen rondom een boek; dat schept een enorme band.”

Jan: “Ik wil dit jaar een aantal buddy-reads doen over ‘vergeten boeken’, een niet zo bekende literaire prijs nader bekijken en dus een aantal biografieën lezen. Bovendien heb ik achter mij inmiddels zeventig boeken staan die ik nog wil lezen (dat is twee jaar challenges).”

Ine: “Ik lees uit eigen kast à la façon de Gigi, ik probeer wat boeken te herlezen en ik wil zeker weer wat klassiekers lezen.”

Saar: “Ik lees ook heel graag non-fictie en wil het komende jaar elke maand één boek van dat genre lezen. Het boek moet een spirituele inslag hebben, dus dat kan een zelfhulpboek zijn of iets totaal anders.”

Anne: “Voornemens genoeg, lezen uit eigen kast vooral (er ligt nog veel te veel en het wordt hoog tijd om eens wat op te ruimen na lezing). Maar ondertussen is er alweer een uitdaging bijgekomen: het recenseren van de gehele Op zoek naar de verloren tijd-serie van Proust voor Hebban. Dat is dus alvast een mooie uitdaging. Natuurlijk mogen ook de toffe projecten en leesclubs op Hebban komend jaar niet ontbreken!”

Nathalie: “Ook al twijfel ik nog over het aantal, hopelijk wordt het toch een zo groot mogelijk aantal uit mijn eigen (papieren) bibliotheek. En voor nieuwe boeken ga ik toch proberen eerst naar de digitale versies te kijken, ook al is dit niet zo’n goed nieuws voor de onafhankelijke boekhandels in mijn buurt… Dit om plaats vrij te maken voor nieuwe recensie- en (Club-)buddyread-boeken natuurlijk!”

Natalie: “Misschien meer mijn  NogtelezenMountEverest bedwingen. Al geruime tijd staan in mijn boekenkasten vele te ontdekken pareltjes geduldig te wachten. En met die leesvoorraad kan ik makkelijk de challenge van 2019 halen.”

Gigi: “Mijn grote uitdaging is om de juiste keuze te maken uit de meer dan duizend titels die op mijn NTL-lijst staan, uit de boeken op de uitgebreide agenda van het Klassieker-genootschap en uit de verleidelijke leesclubs die zich komend jaar vast en zeker weer zullen aandienen. Ook heb ik mezelf opgelegd om in 2019 mijn eigen boekenkast eens goed onder handen te nemen, waarbij ik echt maar ‘zelden’ een uitstapje naar de boekwinkel mag maken.”

Harriet: “Een eigen challenge heb ik niet voor 2019. Ik wil vooral van het lezen blijven genieten en natuurlijk met andere lezers over boeken blijven praten. Mensen enthousiast maken voor boeken en schrijven over boeken. Ik zit eigenlijk dus met heel veel boekige voornemens voor 2019.”

Sigried: “Ik heb in 2018 een paar keer uit mijn comfortzone gelezen. Dat was niet altijd een succes maar verbreedt wel mijn horizon. Ik hoop dus dat ik in 2019 ook interessante non-fictieboeken of thrillers tegenkom die me weten te boeien.”

Hoe was jouw Hebban-leesjaar en wat zijn jouw goede (lees)voornemens voor 2019? Laat het ons weten! Samen gaan we er weer een supertof boekenjaar van maken! 

06da41c194c0b9811e5104f01d11a32c.jpgReacties op: Goede leesvoornemens van de Literatuurclub

Meer informatie