Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hmmm... De stille kracht

op 03 december 2018 door

Tjonge, die Stille Kracht

Daar valt wel een en ander over te vertellen, niet? Zowel over het boek als over de stille kracht zelf. Wel, het goeie nieuws is dat je daarvoor de juiste plek hebt gevonden. Wees welkom in de Binnengalerij, hier kun je alles kwijt over het boek, spoilers zijn toegelaten.

We hebben bewust gekozen voor de stoeltjes aan de randen van de Binnengalerij gezien de start van de natte moesson. Eindelijk is het gedaan met de droogte en zal de regen weer alles van grauw en bruin omtoveren naar prachtig groen en bloeiend. Maar voordat het zover is moeten we deze regenperiode nog door en moeten we schuilen voor al dat stromende water. Maar gelukkig hebben we een boek om samen te bespreken. Vinden jullie het hier ook zo warm?

Graag maken we het ook een beetje gezellig op deze plek. Denken jullie dan ook direct aan een hapje en een drankje? Wij wel! Clublid Natalie van de Dobbelsteen (onze Eva Eldersma) weet hoe ze haar gasten moet ontvangen en zij vergast ons op dit lekkere recept.

Selamat makan

Tijd voor een Indisch gerechtje (Indonesisch). Als inspiratie neem ik ditmaal een gerechtje uit het boek. Op blz. 14 (uitgave Veen, 1989) werd ‘een gerecht van visch rondgediend’. Maar wat voor soort gerecht zou dit kunnen zijn? In ieder geval een licht hapje want het hoofdgerecht moet nog volgen.

Op de eilanden worden visgerechten op verschillende manieren bereid. De stille kracht speelt zich af op Laboewangi, oost-Java (het plaatsje Pasoeroean heeft model gestaan voor het fictieve Laboewangi). In mijn kookboek heb ik een paar oost-Javaanse gerechten staan die geserveerd hadden kunnen worden: Cit bandeng (vis in kruidige saus) of Kelapate Madura (geroosterde vis) of Lempok tenggiri (stoofpot van vis met ananas). Gezien het aantal ingrediënten is het laatste gerechtje het makkelijkst te bereiden:

1 ikan tenggiri ca 350 g (makreel)
1/2 halfrijpe ananas
1/2l water

Voor de kruidenpasta (boemboe)
5 sjalotjes
5 lomboks (Spaanse pepers - ik adviseer 1 of een halve lombok)
Stukje laos (2cm)
1 theelepel trasi

Extra nodig: een vijzel

Klik hier voor het recept. (in het recept staat djahe maar dat moet laos zijn)

Op blz 23 drinken ze tamarinde-stroop met ijs. Wat is tamarinde? Op deze website staat het mooi beschreven En onderaan op de pagina vind je een recept om het zelf te bereiden.

Een paar afspraken:

- We bespreken toch (bijna) meteen het hele boek, de opdeling in twee delen bleek niet praktisch. Wie het boek nog niet uit heeft, kan gerust wat later aansluiten om zo de spoilers te vermijden. Tijdens de eerste discussieweek beperken we ons wel tot de eerste hoofdstukken.
- Er komt regelmatig een nieuwe vraag op deze pagina. We laten jullie graag aan het woord. Wil je ook een vraag stellen, laat dat dan even weten in het salon, dan spreken we een datum af.
- Dit is geen officiële leesclub, het gaat er wat losser aan toe. Je hoeft niet per se elke vraag te beantwoorden. Het is ook niet verplicht om een recensie te schrijven. Maar het mag natuurlijk allemaal wel, heel graag zelfs!
- Reageer op een vraag via de grijze knop, zo blijven de vraag en de antwoorden mooi samen.
- Wil je een nieuw gesprek beginnen, gebruik dan de roze knop. (Maar kijk voor je dit doet ook even naar het tweede afsprakenstreepje hierboven)

533f29194cff7d98617adb114bc01f5b.jpg

Vraag 10, door Gigi: 

De stille kracht op de dag van Stille nacht 
Vandaag de laatste vraag en daarom bestaat die uit verschillende onderdelen.

a. Als je gebruik maakt van de categorieën van de Reading Challenge, in welke categorie zou je dit boek dan plaatsen?

b. Welk boek ga je lezen na deze roman?
*Iedereen die iets anders zegt dan Max, Misha en het Tet-offensief moeten we even wijzen op de mogelijkheid van het lezen van deze heerlijke Dikke klepper in feuilleton-vorm samen met vele andere deelnemers. Zie de aankondiging op de Literatuurclub spot*

c. Welke drie woorden typeren voor jou deze roman? Dit mag gaan over de inhoud, de schrijfstijl of je ervaring met deze roman. Je mag je drie woorden ook verantwoorden/uitleggen/bespreken.

d. Welke vraag heb je gemist en zou je graag willen beantwoorden of juist aan de andere deelnemers voorleggen? Misschien iets uit de standaardset vragen bij de leesclubs?

We wensen jullie veel discussieplezier in onze Binnengalerij! Enne, als je een witte hadji ziet passeren, fluister dat dan gauw even door….

Gigi, Natalie, Ine

Banner: Anne Oerlemans



Reacties op: Hmmm... De stille kracht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...